Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Hyllet av Clinton

Bill Clinton hyller Bellona-medarbeider Aleksandr Nikitin og Bellona for deres arbeid med å kartlegge omfanget av kjernefysisk søppel i Nordvest-Russland.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Hyllesten fra presidenten er en svært direkte støtte til Nikitin, som nå trues av ny runde med rettsforfølgelse. Presidiet i russisk høyesterett skal 13. august ta stilling til en anke fra assisterende riksadvokat, som ber om at det settes i gang en ny runde med etterforskning av Russlands fremste miljøvernforkjemper.

- Modige

Presidentens uforbeholdne hyllest kommer i forbindelse med at Representantenes hus har vedtatt en lov som innebærer ny amerikansk satsing for å uskadeliggjøre avfallet etter de sovjetiske kjernefysiske arsenalene nær Norges grense.

- Loven setter søkelys på de miljøfarer militært kjernefysisk søppel skaper. Denne faren er brakt fram i lyset av modige, uavhengige miljøvernforkjempere og frivillige organisasjoner i Russland og andre steder. Aleksandr Nikitin, en pensjonert oberst i den russiske marinen, har gitt viktige bidrag til at det internasjonale samfunnet skal forstå miljøproblemene i denne regionen, heter det i pressemeldingen.

Svært fornøyd

Bellonas leder Frederic Hauge er svært fornøyd med støtten fra den amerikanske presidenten.

- Vi er veldige glade for den anerkjennelse dette innebærer. Clinton har tatt opp Nikitin-saken i samtaler med tidligere president Boris Jeltsin flere ganger. Det er kjempeviktig at Clinton bruker så sterke ord som han gjør, sier Frederic Hauge.

Den nye loven åpner for direkte amerikansk støtte til kondemnering av foreldede russiske kjernevåpen. Foreløpig er det bevilget 36 millioner kroner til en forstudie.

- Dette er også enormt viktig. Norge har verken penger eller teknologi til å utføre kondemneringen selv, sier Hauge.

Frikjent i april

Aleksandr Nikitin ble frikjent for de alvorlige spionanklagene i byretten i St. Petersburg i desember i fjor. Russisk høyesterett stadfestet frifinnelsen i april i år. Men for to uker siden anket assisterende riksadvokat Nikitin-saken inn til høyesteretts presidium, der saken nok en gang ble utsatt denne uka.

  • Høyesteretts presidium behandler Nikitin-saken 13. august.
TAKKNEMLIGE: Aleksandr Nikitin og Frederic Hauge takker for hyllesten fra Bill Clinton.
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media