Hyllet Breivik i 2012 - arrestert i dag

Under arrangementet Scandza Forum lørdag ble amerikanske Greg Johnson arrestert. - Han har hatt en radikaliseringsrolle, sier PST.

PÅGREPET: Greg Johnson ble pågrepet av politiet i forbindelse med arrangementet lørdag. Foto: Skjermdump / Scandza Forum
PÅGREPET: Greg Johnson ble pågrepet av politiet i forbindelse med arrangementet lørdag. Foto: Skjermdump / Scandza Forum Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

I formiddag ble det kjent at en amerikansk høyreekstremist ble pågrepet under et arrangement på Sinsen i Oslo. Det skal være Greg Johnson, ifølge Filter Nyheter, som først omtalte at han ville komme til Oslo.

Johnson, som er redaktør for nettstedet og forlaget Counter Currents, var til stede under arrangementet Scandza Forum.

Seniorrådgiver i PST, Martin Bernsen, sier til Dagbladet at den amerikanske statsborgeren sitter i politiets varetekt i «påvente av effektuering av bortvisningsvedtak».

- Det kan beskrives som at han har hatt en radikaliseringsrolle, sier han.

- Nazistisk ideologi

Terje Emberland, seniorforsker ved Senter for studier av holocaust og livssynsminoriteter (HL-senteret) beskriver budskapet som deltakerne på arrangementet står for, som i essens det samme som nazistenes.

- I hvert fall fremmer de uten blygsel noen av de mest sentrale elementene i nazistisk ideologi, nemlig raseforestillingene og forestillingen om den jødiske verdenssammensvergelsen.

Emberland forklarer videre:

- Den nasjonalsosialistiske ideologien har tatt forskjellige veier gjennom tidene, men kjernen i ideologien har forblir den samme, selv om det er ny ytre staffasje og nye argumenter. Disse folkene marsjerer ikke med uniformer og hakekors, men det gjør dem ikke mindre nazistiske.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer