Hyllet i natt

Da sjokkseieren var et faktum gikk lederen av det spanske sosialistpartiet, José Luis Rodriguez Zapatero, ut i gata og feiret med jublende velgere.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

MADRID (Dagbladet):

Det spanske sosialistpartiet vant en klar overraskende seier i det spanske valget. Et valg som ble fullstendig dominert av terrormassakren torsdag.

Bortsett fra i gatene i nærheten av Zapateros valghovedkvarter, der tusenvis feiret - var det relativt stille i hovedstadens gater.

Jubelen rundt i Spania og hos vinneren, sosialistpartiet PSOE, var forholdsvis dempet i går kveld.

Det var få bilkortejser med tuting og flagg ut av vinduene i Madrid, selv om sympatisører demonstrerte utenfor begge partihovedkvarterene. Men det passet ikke å feire for åpenlyst under slike tragiske omstendigheter.

Taperen, avtroppende statsminister José Maria Aznars Folkeparti (PP) vedkjente på sin side raskt et klart nederlag, og gratulerte vinneren.

Taperen, avtroppende statsminister José Maria Aznars Folkeparti (PP), vedkjente på sin side raskt et klart nederlag og gratulerte vinneren.

Sosialistpartiet fikk 164 medlemmer i den nye nasjonalforsamlingen, mens PP fikk 148, av 350 mulige. I valget i 2000 fikk sosialistpartiet 125 seter og Aznar 183. Spania står nå overfor en helt ny situasjon.

For å danne ny regjering må sosialistene finne allierte blant ytre venstre og regionpartiene.

Ikke kjent

José Luis Rodriguez Zapatero, den kommende statsministeren, er ikke så kjent, i hvert fall ikke i utlandet. Han snublet i trappa første gang han besøkte statsministerkontoret. Nå kan han gå triumferende opp igjen.

- Vårt viktigste mål er å bekjempe terroristene, sa Zapatero etter at seieren var klar.

Sosialistpartiets seier er like mye en seier over al-Qaida. All tradisjonell valgkamp ble feid til side torsdag da bombene eksploderte, drepte 200 og såret 1500. Spania har knapt opplevd så dramatiske dager som nå.

Velgerne har gitt uttrykk for en fordømmelse av terrorismen, og en like klar fordømmelse av måten regjeringen har taklet situasjonen på.

Al-Qaida snek seg inn i valglokalene i går. I El Pozo utenfor Madrid, der et av dødstogene kom fra, kom mange velgere med sørgebånd. Noen gråt åpenlyst, eller virket som om de var i transe. Tvers overfor valglokalet sto dødstoget, tildekket av en presenning, og med et hav av tente lys. Det var umulig å tenke på annet.

Stemte i protest

- En av mine kolleger omkom og en ble såret på toget. Vi har stemt i protest. Dette var en spesielt viktig avstemning. For frihet, demokrati og fred. Vi følte det veldig sterkt, som alle spanjoler. Vi er såret i våre hjerter, sa Xavier (40) og Estrella (35) Ranedo, fulgt av barna Albaro og Vera.

Slik tenkte millioner av spanjoler i går. De siste dagenes hendelser har snudd Spania opp ned. Inntil noen dager før valget ledet PP klart og lå an til absolutt flertall. Men velgerne har følt seg manipulert av regjeringens anklager mot ETA, mens sporene ledet til al-Qaida, og vært rasende for at Aznar trakk Spania med i Irak-krigen trass i at opinionen nektet.

Protestvalg

- Regjeringen har utnyttet terroren strategisk, av valghensyn. Det er uakseptabelt. Terrorismen er en ny form for krig. Den vil vi ikke ha. Vi har venner på sykehus som var med dødstogene, og bor 500 meter herfra, sa Fernando Sanchez Escobar (37) og Asuncion Martinez Lara (36).

Spanjolene strømmet massivt til valglokalene i går. Valgdeltakelsen var eksepsjonell, nesten ti poeng høyere enn for fire år siden. Det var to millioner nye unge velgere, og det kan ha gitt utslaget.

Selv sårede ofre fra dødstogene ble hentet ut fra sykehusene for å stemme. Alle ville på en eller annen måte markere hva de følte. Og det følte de sterkt, den ene eller den andre veien.

- Jeg støtter PP. Det er det eneste partiet som bekjemper terrorisme konkret og som konfronterer situasjonen på en ærlig måte, hevdet Raquel Toledo (34), samboer med norske Trond Gudmundset Johansen (37). Han kunne ikke stemme, men følte desto mer.

De bor i Alcala, og har venner som satt på dødstogene. Gudmundset Johansen mente Spania led av en kollektiv sjokkskade.

Hele landet sørger. Sørgebåndet henger i annethvert vindu, ofte på det spanske flagget. Folk snakker dempet, og går nesten ikke ut, annet enn for å stemme. Men valget i går viser at det var ikke bare sorg, men et sterkt sinne. Og det ble rettet mot regjeringen som har gjort Spania til et terrormål. Nå vil Spania se framover. Bort fra den dypeste tragedien i landet.

VINNEREN: Folk jublet sammen med José Luis Rodriguez Zapatero i gatene i Madrid, etter at det ble kjent at Sosialistpartiet gikk av med seieren i det dramatiske valget i Spania.
TAPEREN: Spanias statsminister Jose Maria Aznar (PP) vedkjente seg raskt nederlaget i gårsdagens valg i Spania.