Hyllet paven for siste gang

Trolig den største begravelsesseremonien historien har sett.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

OSLO/ ROMA (Dagbladet.no): Den offentlige seremonien på St. Petersplassen for pave Johannes Paul II er avsluttet. Messen, som startet klokken ti, ble avsluttet etter om lag to og en halv time.

- Før han inn i himmelens helligdom, la han nyte din salighet. Vi takker deg for alle de gleder du ga ham til beste for hele ditt folk. Gi din kirke trøst og styrke i håpet når de nå er blitt berøvet sin hyrde, sa biskop Ratzinger da han helte vievann på kirken.

Så ble kisten båret inn i St. Peterskirken for siste gang, av 12 sortkledde menn. De knelte foran kisten før de løftet den opp, vendte kisten mot folket en siste gang slik at folket kunne hylle paven. De applauderte og en enkel kirkeklokke kimte. Dette er tradisjon i Italia.

Inne i kirken ventet en privat seremoni. Før begravelsen skulle sypresskisten inn i en kiste av sink, som igjen skulle plasseres i en trekiste. Paven begraves i en krypt under St. Peterskirken, hvor pave Johannes den 13. en gang lå.

Hilste de unge

Messen for avdøde pave Johannes Paul II ble gjennomført etter tradisjonelle katolske ritualer. Kisten ble båret inn og kardinalene gikk i prosesjon fram til alteret og kysset det. Biskop Joseph Ratzinger, som forrettet i begravelsen, startet med å hilse alle frammøtte, statslederne og representantene fra de ulike kirkesamfunnene velkomne. Men spesielt hilste han de unge:

- Spesielt velkommen til de unge, som paven elsket og som paven anså som sin fremtid og håp, sa Ratzinger, til stor applaus fra de frammøtte.

Svært mange unge deltok i begravelsen. De hyllet den avdøde paven.

- Helgen, helgen! ropte folkemengden på Petersplassen etter at Ratzingers minnetale var over.

Millioner av mennesker, både i Roma og i resten av verden, har fulgt begravelsen. Flere TV-kanaler dekker hendelsen live.

Sona på første rad

Dronning Sonja, Kjell Magne Bondevik og biskop Finn Wagle representerer Norge. Dronningen satt på første rad, omtrent 15 meter fra der paven skal ligge. Hun håndhilste på Afghanistans president Hamid Karzai da hun kom, og satt ved siden av det svenske kongeparet.

Representanter fra flere andre europeiske kongehus og til sammen 200 statsledere fra hele verden, var tilstede. Da Dagbladet møtte statsminister Kjell Magne Bondevik i går, så han frem til dagen i dag med spenning.

- Jeg er spent på begravelsen, uttalte han til Dagbladet.no.

Statslederne satt til høyre for der paven ligger. På venstre side satt kirkens representanter. Kardinalene hadde plass med ryggen mot kirken, ansiktet mot paven.

Rolig atmosfære

Været i den italienske hovedstaden var lettskyet og pent under begravelsen.

Stemningen på det innerste området ved Petersekirken var rolig i dag og i dag tidlig, da nonnene forberedte messen ved å legge hvit duk på bordet der paven skulle ligge. På den store St. Petersplassen var og er trengselen stor. Det er plass til 300.000 - resten måtte følge seremonien fra storskjermene utenfor. Mange hadde overnattet for å sikre seg en plass.

Før den offentlige messen, ble pavens kropp lagt i en kiste av sypress under en privat seremoni. En hvit silkeduk ble lagt over ansiktet hans og en spesiell bønn ble sagt. Pavens medaljer ble lagt i kisten sammen med et forseglet pergament hvor pavens liv står beskrevet.

Sikkerheten på topp

Romas sikkerhet har vært topp skjerpet for anledningen. På takene har skarpskyttere vært plassert, gatene er fulle av politifolk - til sammen er over 8.000 politifolk og sikkerhetsagenter på vakt. Luftrommet har vært stengt, bare sikkerhetshelikoptre har svirret over byen.

Bombeeksperter har vært i beredskap. De mange topplederne, også de norske, er blitt eskortert rundt i byen av sikkerhetsfolk. En terroraksjon på St.Petersplassen i dag ville ha vært en katastrofe.

Innbyggertallet i Roma er fordoblet. Man regner med at så mange som fem millioner mennesker har besøkt Petersplassen siden paven døde. Byens hoteller er fulle, folk sover der det er plass.

I parker, på benker på plener og på samlingsstedene er teltleire er satt opp. Hundrevis av transportable toaletter er på plass. Mat må folk ordne med selv.

Trafikken har stått i stampe hele tiden. Drosjesjåfører og andre som er avhengige av bil, er oppgitte. Det er ikke mulig å komme fram. Store deler av veiene rundt Vatikanet og Petersplassen har vært stengt for all trafikk, bare de mest prominente gjestene har fått transporteres i bil.

Johannes Paul II het Karol Wojtyla og var erkebiskop i Krakow før han ble pave i 1979. Paven døde lørdag.117 av de kardinalene som i dag var tilstede skal den 18. februar velge den neste paven. Han blir den 265. i rekken. De vet ennå ikke hvem det blir

FOLKEHAV: Millioner av mennesker følger pavens begravelse, fra Roma og fra resten av verden via media.
FINNER PLASSEN SIN: En kardinal finner plassen sin. De sitter med ansiktet mot paven, ryggen mot kirken.