Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Jens Stoltenbergs tale til Kongressen

Hyllet som en rockestjerne i Kongressen: - Bare én ble sittende

Ted Cruz og Mitch McConnell skryter av Jens Stoltenberg til Dagbladet etter talen. Slik sjarmerte han Kongressen.

WASHINGTON D.C.: Kongressen begynte å le da Jens Stoltenberg snakket om den første nordmannen som kom til USA. Video: Reuters Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

WASHINGTON D.C. / OSLO (Dagbladet): Jens Stoltenberg holdt i ettermiddag en tale for Kongressen i USA i forkant av Natos 70-årsjubileum i morgen.

Foran en nesten fullsatt sal bestående av medlemmene fra Representantenes hus og Senatet, ble den norske generalsekretæren i Nato tatt imot som en rockestjerne.

Da Stoltenberg (60) skulle gå på scenen ble han møtt av en stående applaus fra en fullsatt sal, en applaus som varte i over 40 sekunder, før han fikk kommet i gang med sin tale.

Da han først startet, ble han avbrutt av nærmest rungende jubel ved flere anledninger. Riktignok var det flere ledige seter på Republikanernes benker enn hos Demokratene.

Historisk

Det er første gang en leder for en internasjonal organisasjon får æren av å tale for Kongressen, og Stoltenberg fikk en velkomst som var meget varm.

I talen la Stoltenberg vekt på å framheve hvor viktig amerikanerne har vært for NATO.

Ifølge Stoltenberg har NATO vært avgjørende for europeisk sikkerhet. Men NATO har også vært bra for USA, sa han.

- Gjennom NATO har USA mer venner og allierte enn noen annen stormakt. Det har gjort USA sterkere, tryggere og sikrere, sa Stoltenberg.

POPULÆR: Jens Stoltenberg måtte ta flere pauser for å motta applaus under sin tale til Kongressen. Foto: Carlos Barria / Reuters / NTB Scanpix
POPULÆR: Jens Stoltenberg måtte ta flere pauser for å motta applaus under sin tale til Kongressen. Foto: Carlos Barria / Reuters / NTB Scanpix Vis mer

- Det er godt å ha venner.

Han omtalte Nato som den mest suksessrike alliansen i hele verden, og ga skryt til USA for sitt bidrag til alliansen.

Leiv Eiriksson og mor

Samtidig fikk den tidligere statsministeren lagt inn noen sjarmoffensiver overfor de amerikanske politikerne. Først tok han opp det sterke båndet mellom USA og Norge - blant annet at Leiv Eiriksson var den første europeer til å oppdage det amerikanske kontinentet for rundt tusen år siden.

- Det er noe flere hadde visst om det ikke var for at han dro så fort og bestemte seg for å ikke fortelle det til noen, sa Stoltenberg til latter fra salen.

- Det store havet som ligger mellom våre kontinenter, Atlanterhavet, deler oss ikke. Det forener oss. Atlanterhavet definerer hvem vi er, sier han.

Han beskrev videre Atlanterhavet som en «stor blå bru» til frihet og velferd for mange europeere.

- Mine foreldre var blant dem. Min mor ble født i Paterson New Jersey, fortalte han om mora Karin, som døde i 2012.

Salen brøt på nytt i full applaus, og Bill Pascrell, som selv er fra Paterson og representerer New Jerseys niende distrikt i Representantenes hus, reiste seg opp og tok imot en hyllest fra salen.

Stoltenberg fortalte videre at han selv bodde deler av barndommen i San Francisco. Rett bak ham satt ingen ringere enn lederen for Representantenes hus, Nancy Pelosi, som representerer San Francisco. Pelosi reiste seg opp og klappet intenst for Stoltenberg.

- Hun reiste seg ikke

Ifølge Joe Perticone fra avisa Business Insider, var den demokratiske presidentkandidaten og kongressmedlemmet Tulsi Gabbard den eneste av representantene som ble sittende da Stoltenberg fikk stående applaus. Gabbard er selv forsvarsveteran, og har tjenestegjort i Irak. Samtidig er hun en hun sterkt imot amerikansk krigføring i utlandet og blir sett på som svært progressiv.

Stoltenberg gikk videre inn på krigen i Afghanistan, og gjorde det klart at Nato ikke kan ha tilstedeværelse i landet for alltid. Han tok også opp atomnedrustningsavtalen og kom med et klart budskap til Russland om å overholde avtalen igjen.

- Vi vil ikke ha et våpenkappløp eller kald krig igjen. Vi kan heller ikke være naive, sier han.

NATO 70 ÅR: Jens Stoltenberg og Nancy Pelosi møtte pressen før Stoltenbergs tale til Kongressen. Video: CNN Vis mer

Ted Cruz imponert

- Jeg synes talen var strålende. Tonen var helt riktig. Budskapet var sterkt. Vi var veldig glade for å ta imot generalsekretær Stoltenberg, sier den republikanske Texas-senatoren Ted Cruz til Dagbladet etter talen.

- Hvor sterk er støtten til Nato i USA?

- Vi så en mektig demonstrasjon av det i dag i Kongressen. Støtten er sterk og tverrpolitisk for Nato. Det er den mest vellykkete militæralliansen i menneskehetens historie.

- Det var en enestående tale. Det var derfor speakeren og jeg inviterte ham. Det er noe som forener alle på begge sider av politikken. Nato er helt klart den mest vellykkete militæralliansen i verdenshistorien, sier republikanernes majoritetsleder i Senatet, Mitch McConnell, til Dagbladet.

Han mener også det er positivt at byrdefordelingen er i ferd med å endres i Nato.

- Men det er fortsatt en jobb å gjøre.

- Håndterer Trump

Demokratenes majoritetsleder i Representantenes hus, Steny Hoyer. var også veldig fornøyd etter talen.

NATO 70 ÅR: Da Jens Stoltenberg talte til Kongressen, tok han opp 22. juli 2011. Video: Reuters Vis mer

- Jeg synes generalsekretæren holdt en veldig god tale. Han fikk fram de viktige punktene på en diplomatisk måte. Det har åpenbart vært stor bekymring rundt noen av uttalelsene og holdningene fra presidenten vår, sier Hoyer til Dagbladet.

Han mener Stoltenberg håndterer de harde kravene fra Trump på en svært diplomatisk måte.

- Det å invitere Stoltenberg hit er et sterkt budskap fordi det er uvanlig. Det viser hvor viktig vi mener Nato-alliansen er. Han ble tatt i mot på en veldig entusiastisk måte på tvers av politiske skillelinjer, sier Hoyer.

- Min mørkeste dag

Stoltenberg tok også opp 22. juli, og omtalte det som hans mørkeste dag noensinne.

- Terror kommer i mange former. Kjærlighet vil alltid vinne over hat, sa generalsekretæren til rungende applaus.

Etter omkring 40 minutter avsluttet Stoltenberg talen:

- Det er godt å ha venner, sa han før han mottok ett minutts uavbrutt applaus fra Kongressen.

Deretter tok han en hilserunde rundt i lokalet. En av de første han ga et håndtrykk var selvsagt Bill Pascrell fra Paterson i New Jersey.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!