Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Hyllet som miljø-helt

MARRAKECH (Dagbladet): Miljøvernminister Børge Brende vakte oppsikt i verdens miljøkretser da han i går talte «verstinger» som USA, Canada, Australia og Japan midt imot. Verdens fremste miljøvernere og representanter for u-land både takket og hyllet ham.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Etter innlegget på Marrakech-møtet kom kolleger og takket ham. Også internasjonale frontfigurer i miljøbevegelsen priser den nye norske miljøvernministeren. Forhandlere fra over 160 land greide å bli enige om mekanismer som skal gjelde, og hvordan Kyoto-avtalen skal håndteres.

Fornøyd Brende

Etter at klimaavtalen i går var et faktum, ligger det an til at alle viktige land nå vil ratifisere avtalen, med unntak av verdens klimaversting, USA.

Likevel vil avtalen tre i kraft. Børge Brende er svært fornøyd.

- Det beste er at vi fikk en avtale. Mye kunne vært bedre, men dette er til å leve med. For første gang har vi fått en avtale der land blir straffet hvis de bryter den, sier han.

Sa klart fra

Marrakech-møtet ble Brendes internasjonale gjennombrudd.

- Det ser ut til at mange land satte pris på Norges rolle. Da avtalen var i boks, kom mange statsråder og takket meg, sier Brende, som får skryt fra internasjonale miljøorganisasjoner.

- Norge har fått en ny miljøvernminister som imponerer. Vi gleder oss over at han tør si det han mener om land som Japan, Canada, Australia og Russland, sier Bill Hare, Greenpeaces mest erfarne aktør i klimaprosessen. Også Friends of the Earth, der Norges Naturvernforbund er medlem, snakker om Norges nye kurs.

Et tidsskille

Norge har slitt med et frynsete rykte de ni åra klimaforhandlingene har pågått. Det har sammenheng med at Norge har låst seg til den såkalte paraplygruppa, «klimaforhandlingenes verstinger».

I årevis sto Norge skulder ved skulder med USA, Canada, Australia og Japan. I mars hoppet USA av klimasamarbeidet. I Marrakech-forhandlingene fortsatte de øvrige «verstingene» sitt spill for å uthule avtalen. Fredag fikk Brende nok.

- Jeg lyttet til min indre stemme, og den fortalte meg at dette var galt. Derfor sa jeg fra om at Norge ikke kunne støtte mer uthuling av avtalen, sier Brende.

Han ble møtt med applaus fra delegater fra alle land, unntatt fra «firerbanden».

- Jeg var redd Norge ville bli stilt til ansvar for et eventuelt sammenbrudd. Om mine innvendinger påvirket prosessen vet jeg ikke, sier Brende.

Hans snuoperasjon krever politisk mot, ikke minst overfor et sterkt embetsverk. Det hviskes at han her i Marrakech tok sine forhandlere for seg og gjorde det klart at det var han, og ikke forhandlerne, som hadde siste ordet.

<B>GIKK HARDT UT:</B> Børge Brende lyttet til sin indre stemme, tok bladet fra munnen og talte eksallierte i klimasaken midt imot.
Hele Norges coronakart