Hyllet som superstjerne

Jens Stoltenberg flørtet og fleipet med tilhørerne da han startet valgkampturneen i Telemark og Vestfold i går.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

SKIEN/PORSGRUNN/HORTEN (Dagbladet): Ved kulturhuset i Horten ble han tiljublet og omringet av barn og unge som ville sikre seg autografer og bilder med mobiltelefonen.

Overalt fikk Stoltenberg takk for innsatsen for land og folk etter terroranslagene.

Og en strålende opplagt Stoltenberg delte ut roser, klemmer og autografer i et forrykende tempo. Hovedbudskapet gjennom dagen var: Politikk angår alle, bruk stemmeretten, og ikke vent til du finner et parti du er enig med i alt.

Ingen er perfekt - Det perfekte partiet finnes ikke. Selv Ap er ikke perfekt. Vi har gjort feil, vi kommer til å gjøre feil, og vi har gjort mange flere feil enn dere aner, for vi er veldig flinke til å skjule våre feil. Men hvis du venter til du finner et perfekt parti, finner du det aldri, sa Stoltenberg.

Han gjorde stor lykke med liknelsen fra sin ungdom, sann eller ikke, da han fikk en samtale med ei jente han var interessert i, og skjønte at hun var svært kresen.

Ingen drømmemann - Hennes drømmemann var jo en kar som var høy og mørk, blond og fager, maskulin og tøff, myk og varm, og intellektuell. Altså ikke sånn som jeg var. Hun fant seg jo aldri noen som var bra nok. Så hvis du venter på den perfekte mannen og det perfekte partiet, da ender du singel og partiløs i sofaen på valgdagen, sa Stoltenberg til stor jubel.

Ifølge Stoltenberg er det bedre å prøve et parti enn å bli sittende i sofaen.

Han legger ikke skjul på at han synes det er godt å være i gang med valgkampen og «på veien» igjen.

- Angrepet på demokratiet møter vi best ved å drive valgkamp og videreføre de demokratiske verdiene. Og nå er valgkampen i gang. Da må vi akseptere spissformuleringer, som i partilederdebatten tirsdag, og humor og varme som vi har opplevd her, sier Stoltenberg til Dagbladet etter den første reisedagen i årets valgkamp.

Den gikk til Herre, Skien, Porsgrunn og Horten.

Varmt mottatt - Det er jobben min å være både statsminister og å drive valgkamp, og jeg liker jo å være ute og snakke med folk. Jeg har fått varm mottakelse. Folk ønsker å vise at demokratiet lever. Det har vært Norges svar på ondskapen 22.juli. 22.juli har mobilisert det beste i det norske folk, sier Stoltenberg.

I Porsgrunn var de fleste av de 1100 elevene ved Porsgrunn videregående skole møtt fram for å høre statsministeren. Kommunen er med i et forsøk med stemmerett for 16-åringer i år, og 950 av elevene ved skolen er over 16 år. Etter plenumsmøtet hadde han en samtale med fire ungdommer som var på Utøya 22. juli.

- I hovedsak vil valgkampen handle om de samme sakene som før, som skole og eldreomsorg, men samtidig har vi alle med oss 22. juli, og det vil avtegne seg i valgkampen. Dels ved at vi alle vet å verdsette verdier som vi har tatt som en selvfølge: demokrati, trygghet, retten til å si provoserende ting uten frykt for eget liv, dra på ungdomsleir, jobbe i regjeringskvartalet. Derfor tror jeg folk vil svare med å bruke demokratiet ved å gå ut i gata, som vi allerede har sett, delta i debatten, akseptere uenighet og ikke minst bruke stemmeretten, sier Stoltenberg til Dagbladet.

Nytt sykehjem Tidligere på dagen var Stoltenberg på kaffebesøk i Skien hos ekteparet Arne og Liv Martinsen på henholdsvis 89 år og 93 år. Her var temaet naturlig nok eldreomsorg, og Ap's ordførerkandidat Hedda Foss Five viste fram planer for nytt sykehjem i nabolaget som skal sikre full sykehjemsdekning i kommunen innen 2015.

- Jeg vil helst slippe å komme dit, jeg trives best hjemme, sier Liv Martinsen, mens mannen håper de kan komme på sykehjemmet hvis de får behov for det. Og slik er det, ifølge statsministeren, de fleste eldre ønsker å være hjemme.

- Men når de trenger hjelp og sykehjemsplass, skal de få det. Derfor trapper vi nå opp sykehjemsbyggingen slik at det skal være full dekning innen 2015, og derfor har vi lovfestet retten til et verdig tjenestetilbud, sier Stoltenberg.

Han fastholder at eldreforliket med KrF og Venstre er fulgt opp fra punkt til prikke.

- Forskriften er ordrett slik vi ble enige om. KrF og Venstre burde være fornøyde med å være med på et slikt fint forlik, sier Stoltenberg. Dermed er valgkampen åpenbart i gang.

HYLLET: Jens Stoltenberg delte ut roser med begge hender etter valgkampmøtet i Horten i går. Foto: Benjamin A. Ward/Dagbladet
HYLLET: Jens Stoltenberg delte ut roser med begge hender etter valgkampmøtet i Horten i går. Foto: Benjamin A. Ward/Dagbladet Vis mer