<strong>CORONAVIRUS:</strong> Slik kan coronaviruset SARS CoV-2 se ut gjennom et elektronmikroskop. Foto: National Institute of Allergy and Infectious Diseases/AFP/NTB Scanpix
CORONAVIRUS: Slik kan coronaviruset SARS CoV-2 se ut gjennom et elektronmikroskop. Foto: National Institute of Allergy and Infectious Diseases/AFP/NTB Scanpix Vis mer

Coronaviruset

«Hyperinflammatorisk syndrom» øker dødeligheten

Et syndrom gjør risikoen for sykelighet og død større hos en andel coronasyke som trenger sykehusbehandling, viser ny forskning.

Publisert
Sist oppdatert

Mens covid-19-pandemien fremdeles herjer over store deler av verden, jobber leger og forskere på spreng for å finne sårt tiltrengte svar på hvordan best å kunne behandle den lumske coronavirussykdommen.

Fra 1. til 31. mars har britiske forskere undersøkt 269 alvorlig syke pasienter med påvist covid-19 ved sykehus i Storbritannia som er underlagt University College London eller Newcastle upon Tyne.

- Denne studien understøtter at en andel av alvorlig syke covid-19-pasienter har et hyperinflammatorisk syndrom (COV-HI), og at det å oppfylle kriteriene for dette syndromet er assosiert med et dårlig klinisk utfall, skriver forskerne bak den ferske studien som er publisert i det anerkjente medisinske tidsskriftet The Lancet.

Økt dødelighet

Av de 269 pasientene oppfylte 90 pasienter kriteriene for det hyperinflammatoriske syndromet, som forskerne refererer til som COV-HI, ved innleggelse.

Det framgår klart av resultatene at en høyere andel pasienter med dette syndromet dør enn det som er tilfelle blant pasienter som ikke tilfredsstiller COV-HI-kriteriene.

36 av 90 pasienter med det hyperinflammatoriske syndromet, 40 prosent, døde i løpet av en oppfølgingsperiode på opptil 28 dager.

Blant de 179 pasientene som ikke hadde dette syndromet, døde 46, noe som utgjør 26 prosent.

«Oppfyllelse av COV-HI-kriteriene var signifikant assosiert med risikoen for neste dags eskalering av respirasjonsstøtte eller død, etter justering for alder, kjønn og komorbiditet», skriver forskerne.

Videre trekker forskerne fram at deres arbeid bygger på tidligere funn og gir nye funn som kan bli viktige når det gjelder å kunne forutse risiko hos covid-19-pasienter.

VIL ENDRE: Helse- og omsorgsminister Bent Høie vil jobbe med COVID-19-forskriftene. Reporter: Frode Andersen / Dagbladet TV. Vis mer

- En «overreaksjon»

Assisterende helsedirektør Espen Rostrup Nakstad påpeker at det de britiske forskerne bringer til torgs i denne studien er såpass nytt og viktig å få dokumentert, og av såpass stor interesse i de kliniske miljøene, at Lancet har publisert det.

- Denne studien underbygger at covid-19 kan bidra til en kraftig inflammatorisk respons, en «overreaksjon» i kroppens immunforsvar, som er forbundet med økt sykelighet og behov for intensivbehandling, sier Nakstad.

Helsedirektoratets mann understreker at det er godt kjent at covid-19 kan gi slik «hyperinflammasjon», og det er ikke overraskende at man ser dette i det blodprøvepanelet som beskrives.

- Studien dokumenterer på en fin måte sammenhengen mellom slike parametre og sykdomsutviklingen, og den dokumenterer også hvor stor andel av intensivpasientene som har tegn til slik hyperinflammasjon i det utvalget av pasienter man studerte, sier Nakstad.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer