Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Hyperkriminell får erstatning

Har begått 70 lovbrudd etter siste dom. - Må henlegges, sier statsadvokaten.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Den 33 år gamle mannen fra Stavanger er straffedømt 29 ganger og har til sammen sittet 13 år i fengsel. Nå legger Statsadvokaten i Rogaland ned påstand om at mannen må frifinnes i alle sakene, til tross for at han har begått 70 nye lovbrudd etter siste dom.

- Nye regler gir ham rett til å begå lovbrudd resten av livet uten at han kan straffes mer, sier statsadvokat Tormod Haugnes til Stavanger Aftenblad

Mannen som er stoffmisbruker har stort sett begått vinningsforbrytelser, stjålet biler og kjørt uten førerkort, gjerne i rus. Han er også dømt for noen voldsforbrytelser.

- Han har også begått et ran etter siste dom, sier Haugnes til Dagbladet.no.

Men mannen går fri. I fjor undersøkte to rettspsykiatere mannen, og fant ut at han var «psykisk utviklingshemmet i høy grad», og at han har vært det siden 1992. Ytterligere to rettspsykiatere har nå undersøkt mannen og konklusjonen er den samme.

- Vi har ikke noe annet valg enn å legge ned påstand om frifinnelse i sakene, sier Haugnes. Han mener at de må henlegge de 70 forholdene som han har begått siden siste dom, og at han må henlegge alle forhold som eventuelt må komme i framtida.

Mannen hadde ikke diagnosen psykisk utviklingshemmet som ungdom, men skal ha blitt dårligere mentalt i voksen alder. Siden 1992 er mannen straffedømt 25 ganger, og det er disse forholdene han nå trolig vil bli frifunnet for.

Han advokat, John Christian Elden, mener han har krav på erstatning.

- Trolig snakker vi om erstatningsbeløp i millionklassen, sier Elden til Stavanger Aftenblad.

Ikke alvorlig nok

I januar 2002 omgjorde Stortinget sikringsinstituttet. Tidligere ville han ha blitt dømt til sikring for å hindre at han begikk flere forbrytelser, men etter det nye lovverket er ikke hans forbrytelser alvorlige nok.

- Han har ikke begått noen alvorlig forbrytelse, men ordet alvorlig er nok noe snevrere definert enn folk flest ville sagt, sier Haugnes til Dagbladet.no.

Det må være særdeles grove ran eller alvorlige seskualforbrytelser. 33-åringen har ikke begått noen væpnede ran og har heller ikke forbrutt seg seksuelt.

Ifølge Elden er han uteligger.

- Føler oss hjelpeløse

Statsadvokat Tormod Haugnes sier til Dagbladet.no at de føler seg hjelpeløse.

- Det er et faktum at mannen er psykisk utviklingshemmet og vi må gjenoppta dommene. Det som er verre er at vi ikke kan gjøre noe med han dersom han begår flere forbrytelser. Dersom vi skal kunne gjøre noe må han begå væpne bankran eller tilsvarende, sier

Haugnes.

Han bekrefter at de vil legge ned påstand om frifinnelse når 33-åringen fra Stavanger får sakene opp på ny.

- Og det er jo en viss fare for at han vil begå nye forbrytelser, for å si det sånn, sier Haugnes.

Forsvarer Elden sier til Stavanger Aftenblad at han håper at de kan bruke erstatningsbeløpet til å gi ham et nytt og verdig liv.

<B>VIL FRIFINNE 33-ÅRINGEN: Statsadvokat Tormod Haugnes (t.v.) vil legge ned påstand om å oppheve de 25 siste dommene mot 33-åringen. Mannen forsvares av advokat John Christian Elden (t.h.). Her avbildet i forbindelse med en annen sak.
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media