(Dagbladet): På spørsmål om tirsdagens uanmeldte tilsyn ved E-tjenestens ukjente avdeling i Havnelageret i Oslo, tonet i dag generalløytnant Kjell Grandhagen ned dramatikken ved å opplyse at EOS-utvalget også tidligere har vært på uanmeldt besøk.
Det hadde han rett i - men det eneste andre eksempelet på en slik aksjon er bare drøye to uker gammelt, opplyser EOS-utvalget selv til NRK og Dagbladet. Tilsynet den gang skjedde 12. august, i Etterretningstjenestens tungt bevoktede hovedkvarter på Lutvann i Oslo.
Dermed behandler Stortingets kontrollorgan for de hemmelige tjenestene to forskjellige saker om E-tjenesten nesten parallellt.
Klager om overvåkning Den uanmeldte granskervisitten på Lutvann har ikke vært kjent før i dag. EOS-utvalget slo da til på bakgrunn av en klage fra en eller flere personer. Klagerne har ment seg overvåket av E-tjenesten. Opplysningene ga EOS-utvalget og deres rådgivere i sekretariatet grunn til å troppe opp med en delegasjon på minst fem personer i hovedkvarteret.
- Det var en uanmeldt aksjon som ble gjort med bakgrunn i en klage, bekrefter sekretariatsleder Henrik Magnusson.
Aksjonen på Lutvann er ifølge utvalget en selvstendig sak, og ikke knyttet til saken om «Fagarkivet» i Havnelageret i Oslo.
- Sakene som lå til grunn for inspeksjonen på Lutvann er til behandling. De vil bli avsluttet om ikke lenge, sier EOS-utvalgets leder Eldbjørg Løwer til NRK og Dagbladet.
Utvalget vil foreløpig ikke kommentere om det mener det var hold i klagernes påstander.
- Ikke noe problem Mens EOS-utvalget flere ganger i året er på ordinære, planlagte tilsyn som E-tjenesten vet om lang tid i forveien - skal altså kontrollen 12. august være det første overraskelsesbesøket noensinne.
Bare åtte dager seinere. på et møte 20. august, besluttet EOS-utvalget å aksjonere også i kildearkiv-saken, og tirsdag denne uka dukket utvalgsmedlemmene opp i Havnelageret.
Sjef for Etterretningstjenesten, Kjell Grandhagen, bedyret i ettermiddag at han er glad for EOS-utvalgets arbeid og at det gir tjenesten dens nødvendige legitimitet.
- Hva tenker du om at EOS-utvalget kommer på uanmeldt tilsyn?
- Det er en av de rettighetene de har, og det har jeg ingen som helst problem med, sa Grandhagen.
- Har de vært på uanmeldt tilsyn hos dere tidligere?
- Ja, svarte generalløytnanten til NRK og Dagbladet, uten å utdype.
På dette tidspunktet var ikke aksjonen på Lutvann tidligere i måneden kjent. Forsvarsdepartementet ville i kveld ikke kommentere denne separate tilsynssaken.
