Hysj-hysj om ny verneplikt

TROMSØ (Dagbladet): Fra nyttår er det nok med en egenmelding hvis du foretrekker siviltjeneste framfor militærtjeneste. Dermed blir det slutt på politiavhør. Men Justisdepartementet sier hysj-hysj og vil ikke informere om endringen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Vi ønsker ikke å motivere til økt rekruttering til sivil verneplikt, derfor vil vi ikke flagge ut dette, sier avdelingsdirektør Knut Ellingsæther i Justisdepartementet.

Tillitsvalgte for sivile vernepliktige er opprørte og mener myndighetene har plikt til å informere om ordningen.

- Dette er en stor forandring som de vernepliktige må bli orientert om. Men det er tydelig at departementet er redd for økt søkning til siviltjenesten, sier hovedtillitsvalgt for de sivile vernepliktige, Pål Isdahl Sohlberg.

Slipper politiavhør

Justisdepartementet sier alle kan få informasjon ved å henvende seg dit. Skjemaene med egenmelding blir lagt ut ved sesjoner. Men aktiv informasjon vil det ikke bli snakk om.

Alle som søker siviltjeneste, har fram til i dag blitt innkalt til avhør hos politiet. Hensikten har vært at politiet skal finne ut om vedkommende har en reell overbevisning som må føre til fritak for militærtjenesten.

- Vi forventer at langt flere heretter vil søke siviltjeneste. Mens Forsvaret driver aktiv markedsføring, har ikke vi lov å informere aktivt om vår tjeneste. Altfor få vet hva sivil verneplikt er, mener tillitsvalgt Pål Isdahl Sohlberg.Halvparten dimmes

De sivilt vernepliktiges organisasjon har bedt om å få oversendt skjemaet for egenmelding for å legge det ut på Internett, men har ikke fått respons. Hvert år søker rundt 2200 vernepliktige siviltjeneste, det er 10 prosent av alle som innkalles.

Forsvarets Forum skriver at bare 55 prosent av dem som møter til førstegangstjeneste, gjennomfører verneplikten.For få år siden gjennomførte 70 prosent av de vernepliktige militærtjeneste.