Hysj-hysj om nytt klimamøte

Miljøvernminister Siri Bjerke arbeider på spreng med å forberede et nytt klimatoppmøte i Norge i neste uke, men dysser ned saken.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Både møtested og temaer som skal drøftes holdes hemmelig av departementet.

- Seinest mandag vil vi kunne gi endelig beskjed om det blir et klimamøte i Norge før jul. Men så langt er det ikke sikkert at det blir et møte. Det er heller ikke avgjort hvilke datoer det kan bli snakk om, sier informasjonssjef Eva Nordland i Miljøverndepartementet.

Hun sier departementet likevel arbeider for å legge alt til rette for at Norge skal greie å ta imot verdens miljøvernministrer og deres viktigste embetsmenn på kort varsel. Til et slikt klimamøte vil det komme mellom 100 og 200 personer, antar Eva Nordland.

- Vi har ordnet det som skal ordnes med hensyn til overnatting, men vi ønsker ikke å si hvor et eventuelt møte skal holdes, sier hun.

Haag-havari

Det var etter sigende USAs president, Bill Clinton, som tok initiativ til at Norge burde være vertsland for en oppfølgingskonferanse etter at klimaforhandlingene i Haag endte uten en avtale. Siden Clintons utspill har Siri Bjerke gjort det klart at Norge tar på seg ansvaret for en slik konferanse.

I forrige uke deltok Norge på et strategimøte i Canada der landene i den såkalte paraplygruppen (USA, Canada, Australia, New Zealand, Japan og Norge) drøftet mulige veier fram mot en klimaavtale. Under dette møtet ble Norges ønske om å arrangere et nytt møte gjentatt.

Uenighet

Nordland presiserer at det neppe er snakk om en ny Oslo-avtale. Til det er møtetida for stram. Håpet er å bli enige på noen punkter, sier hun.

- Men hvis det ikke er en reell tilnærming mellom partene, er det ikke noe poeng i å arrangere et møte, sier Eva Nordland til Dagbladet.