Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

«Hysj-møte» etter Iran-trusler mot politikere

Politiets sikkerhetstjeneste (PST) og Stortingets sikkerhetssjef møttes i helgen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Politiets sikkerhetstjeneste (PST) og Stortingets sikkerhetssjef møttes i helgen for å diskutere tiltak etter Iran-truslene.

- Vi har hatt et møte med Sikkerhetsseksjonen på Stortinget. Jeg kan ikke gå inn på innholdet ut over at det omhandlet et besøk til uken, sier jourhavende jurist Roger Berg i PST til NTB.

Stortingets sikkerhetssjef Gerrit Løberg ba fredag om å få et møte med PST etter at Irans ambassadør i Oslo, Abdul Reza Rad, truet med alvorlige konsekvenser dersom utenrikskomiteen gjennomfører et møte med den iranske opposisjonslederen Maryan Rajavi denne uken.

- PST er informert, og vi foretar oss ikke noe mer i denne saken. Ut over det er det ikke riktig av meg å kommentere møtets innhold, sier Løberg til NTB.
- Uakseptabelt
Truslene fra Irans ambassadør ble møtt med skarpe protester fra Utenriksdepartementet (UD) lørdag.

Statssekretær Raymond Johansen (Ap) i UD understreker at ingen ambassader har noe med hvem norske politikere skal møte.

- Det er helt uakseptabelt, sa Johansen til TV 2.

Også ledende utenrikspolitikere reagerte med harme og avviste at de vil la seg true til å droppe møtet.


På teppet
Da Norges ambassadør i Teheran, Ole Kristian Holthe, ble kalt inn på teppet i det iranske utenriksdepartementet lørdag for å motta en skarp protest mot møtet, svarte Holthe at han måtte undersøke omstendighetene.

- Jeg kan bekrefte at Norge har mottatt en protest i forbindelse med Rajavis besøk. Ambassadøren lyttet til det, og sa at han skulle få mer klarhet i omstendighetene og deretter gi tilbakemelding, sier pressevakt Odd Naustdal i Utenriksdepartementet til NTB.


Mistenkelig
Iran-ambassadør Rad fremsatte truslene i et møte med lederen av Stortingets utenrikskomité Olav Akselsen (Ap). Dette møtet ba Rad om bare kort tid etter at utenrikskomiteens medlemmer var blitt informert om Rajavis besøk i en e-post.

Responsen kom så mistenkelig raskt at Stortinget, ifølge VG, ønsker å finne ut hvordan iranske myndigheter klarte å fange opp informasjonen om Rajavis besøk.

- Jeg kan ikke kommentere om dette var tema i møtet med PST, sier sikkerhetssjef Gerrit Løberg til NTB.

Verken Stortinget eller PST vil kommentere om det er mistanke om overvåking av eller spionasje mot stortingspolitikerne.

- Ingen kommentar, sier PSTs jourhavende jurist Roger Berg på spørsmål om politiet har noen teori om hvordan Irans ambassade så raskt kunne få kjennskap til innholdet i e-posten til medlemmene av Stortingets utenrikskomité - informasjon som var kjent for bare et fåtall ut over medlemmene. (NTB)

KOM MED TRUSLER: Irans ambassadør i Oslo, Abdul Reza Rad, truet med alvorlige konsekvenser dersom utenrikskomiteen gjennomfører et møte med den iranske opposisjonslederen Maryan Rajavi denne uken.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!