Hysj-møte med burmesisk major

Norsk UD bekrefter møte.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): - Vi kan bekrefte at møter mellom den burmesiske majoren og den norske ambassade i Bangkok har funnet sted. Majoren har lagt frem sine ønsker, sier pressevakt i norsk UD Jørn Svenungsen til Dagbladet.no.

Den burmesiske majoren som har sagt han vil søke asyl i Norge, kontaktet den norske ambassaden i Bangkok i går og fikk møte med dem i dag. UD ønsker ikke å utdype hva som ble diskutert under møtet med den deserterte majoren, eller hvorvidt han har søkt om asyl i Norge.

- Saken hans er til behandling hos oss nå, og vi kan ikke kommentere saker som ikke er ferdigbehandlet, sier Svenungsen.

Han vil heller ikke si noe om hvorvidt saken skal hastebehandles.

På flukt

Det var en svensk journalist fra nyhetsbyrået TT som tirsdag møtte majoren i et avsidesliggende hus som tilhører karengeriljaen, dypt inne i jungelen like ved grensen til Burma.

Mannen skal være i 40-årene og kaller seg Win. Han ønsker ikke nå å oppgi fullt navn av hensyn til familien som er igjen i Burma.

Win har en lang karriere i hæren bak seg. Etter å ha latt seg verve i 1982, har han deltatt i militære angrep på flere etniske geriljagrupper og mot opiumkongen Khun Sa. Og frem til ganske nylig tjenestegjorde han i Rangoon.

- VILLE IKKE DREPE: Majoren deserterte fra hæren fordi han, som god buddhist, ikke ønsket å drepe munker. Alle foto: AFP
- VILLE IKKE DREPE: Majoren deserterte fra hæren fordi han, som god buddhist, ikke ønsket å drepe munker. Alle foto: AFP Vis mer

Han klarte å flykte over til Thailand ved hjelp av en geriljagruppe fra karenfolket, og de sier han er den han gir seg ut for å være.

I intervjuet forteller han at han deserterte for å slippe å være med på å slå ned demokratidemonstrasjonene som ble ledet av munkene.

Frykter massakre

Mange observatører har den siste uken uttalte frykt for at situasjonen i Burma skal utvikle seg til å bli like ille som i 1988.

Massakren etter demonstrasjonene i 1988 kostet ifølge de offisielle tallene 3.000 studenter, munker og sivile livet. Uoffisielle tall opererer imidlertid med opptil 10.000 drepte.

FRYKTER MASSAKRE: Mange observatører har den siste uken uttalt frykt for massakre i Burma.