Hysj og Hamsun

Navn: Leif Mevik Alder: 69 Yrke: Ambassadør

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Da Leif Mevik begynte som aspirant i Utenriksdepartementet, hadde han samtidig et tilbud om stipend til et amerikansk universitet for å arbeide med en doktorgrad i engelsk litteratur og siden undervise der. Mange ganger har han lurt på om han valgte feil da han foretrakk diplomatiet. Men han angrer ikke. For han har hatt et rikt og spennende liv. Og god litteratur har alltid vært reisefølge. Han har fått den daglige dose Hamsun og Hemingway og mange andre, selv i de mest intense og travle diplomatiske tautrekkinger. De har det vært mange av.

Hvor rikt hans nye liv som leder for Stortingets kontrollutvalg for de hemmelige tjenester blir, gjenstår å se. Foreløpig vet han ikke så mye mer enn at kontoradressen er et sted i Tollbugata, og at utvalget består av Stein Ørnhøi, Kjersti Graver, Svein Grønnern, Elsa Eriksen, Oddrun Pettersen og Agnes Reiten, «alle personer med den nødvendige ekspertise og erfaring som jeg kan støtte meg til», insisterer han. Det blir neppe fulltidsjobb. Han håper han kan kombinere den med frilansoppdrag for UD og litterære sysler.

Leif Mevik spilte på UDs elitelag i alle år. Han begynte ved FN-delegasjonen i New York da Norge hadde plass i Sikkerhetsrådet. Han fortsatte i Praha og opplevde vårløsningen der i 1968. Da sovjetstyrkene knuste frihetens spirer, satt han imidlertid på hytta i Nordland. Få hendelser har gjort sterkere inntrykk på ham enn denne. Den ga også perspektivet på hans videre karriere i Konferansen for sikkerhet og samarbeid i Europa (KSSE).

Den diplomatiske sisyfosjobben som ble utført her, fikk en enorm betydning for utviklingen i Øst-Europa: - Hvert ord vi hamret ut, ble spikrer i kommunistregimenes likkister. I dag er det bred enighet om at KSSE bidro sterkt til den usynlige, men uavvendelige interne oppsmuldring av disse regimene, sier han.

Siden var han ambassadør i Spania og leder av den norske NATO-delegasjonen i Brussel. - Det er ikke riktig at Kosovo er alliansens første krig. NATO førte også krig mot Milosevic da vi tvang ham til forhandlingsbordet i Dayton, sier Mevik som nå har skrevet bok om det nye NATO. Tidligere har han skrevet flere bøker, mest om politikk, men også en liten perle for folk i alle aldrer: Eventyr fra Eritrea. Men først og fremst er det Hamsun: «Et snevær av sprogjuveler» heter samlingen av Hamsun-sitater, illustrert av Tore Hamsun.

Vi tar gjerne mer fra Meviks penn. Han har mye å øse av.