Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Anne-Elisabeth Hagen antatt kidnappet

«Hysj»-operasjonens bakside: - En ekstrem ulempe

Dekkhistorier, falske skilt og hemmelighold har preget etterforskningen av Anne-Elisabeth Hagens forsvinning.

UTEN SPOR: Politiet har i det stille drevet en hemmelig etterforskning av Anne-Elisabeth Hagens forsvinning 31. oktober i fjor. Samtidig har det kommet løsepengekrav mot hennes milliardærektemann Tom Hagen. Nå håper både politiet og familien at offentliggjøringen skal føre til framskritt. Foto: Privat og NTB Scanpix
UTEN SPOR: Politiet har i det stille drevet en hemmelig etterforskning av Anne-Elisabeth Hagens forsvinning 31. oktober i fjor. Samtidig har det kommet løsepengekrav mot hennes milliardærektemann Tom Hagen. Nå håper både politiet og familien at offentliggjøringen skal føre til framskritt. Foto: Privat og NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

70 dager etter at milliardærkona Anne-Elisabeth Hagen forsvant fra sitt eget hjem på Lørenskog, slapp politiet i går den sjokkerende nyheten.

De mener 68-åringen er blitt kidnappet av kriminelle med et økonomisk motiv. Kidnapperne skal ha framsatt et krav om 85 millioner kroner i løsepenger betalt i kryptovalutaen Monero.

FORSVANT FRA HJEMMET: Anne-Elisabeth Hagen forsvant fra sitt hjem i Lørenskog 31. oktober. Her gjør politiet tekniske undersøkelser i dag. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet
FORSVANT FRA HJEMMET: Anne-Elisabeth Hagen forsvant fra sitt hjem i Lørenskog 31. oktober. Her gjør politiet tekniske undersøkelser i dag. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet Vis mer

Politiet har fortsatt ingen spor etter hvor Hagen kan være eller hvem som har tatt henne. Etterforskningen er nå på et punkt der alle politidistrikt i Norge er varslet, samtidig som tipsene fra publikum renner inn.

Hysj-operasjonen

Øst politidistrikt har imidlertid gått til drastiske skritt for at den skjulte etterforskningen av den mistenkte kidnappingen forble hemmelig.

PREGET: Rolf Arne Letvik (64) er venn og nabo til bortførte Anne-Elisabeth Hagen. Han skjønte fort at noe var galt og er svært fortvilet over at det har gått så lang tid uten en løsning. Video: Jesper Nordahl Finsveen og Lars Eivind Bones / Dagbladet Vis mer

Etter at Hagen ble meldt savnet på morgenen eller formiddagen 31. oktober, hadde politiet samme dagen sivilkledde politifolk i nabolaget. Politiet skal da ha forklart en nabo at de lette etter en 13 år gammel jente som var forsvunnet, ifølge NRK.

Politiet brukte også falske skilter på biler da de gjennomsøkte parets bolig.

Politiet ringte også naboer og spurte om de kjente til fenomenet mobil vinningskriminalitet og ba om tips på om noen hadde sett noe utenom det vanlige.

I en slik savnetsak ville vanligvis alle landets politidistrikter blitt varslet. I denne saken har imidlertid informasjonen vært begrenset til få personer i Øst politidistrikt og i den nasjonale politimyndigheten Kripos.

Også Oslo-politiets avdeling for Spesielle operasjoner (SO), Oslo-politiets Krise – og gisselforhandlere (KGF) og Økokrim skal ha vært involvert, samt at statsminister Erna Solberg og justisminister Tor Mikkel Wara har blitt varslet på grunn av den store ressursbruken. Interpol og Europol er også koblet på saken.

- Trusler har veid tungt

Familien håper at gårsdagens offentliggjøring fører til at de oppnår kontakt med de potensielle kidnapperne og at de mottar et livstegn fra Anne-Elisabeth Hagen, som både er kone, mor og bestemor.

VANSKELIG TID: Svein Holden er bistandsadvokat for familien til kidnappende Anne-Elisabeth Hagen, som har vært savnet i ti uker. Han forteller om en svært vanskelig og utfordrende sak. Reporter: Trym Mogen. Video: Emilie Rydning / Dagbladet Vis mer

Politiet erkjenner på sin side at de nå kan iverksette helt nye etterforskningstiltak.

- All erfaring viser at det absolutt er å foretrekke å komme med offentlige opplysninger i en slik sak så tidlig som mulig. Det har vi også vært klar over i denne saken. Her har det vært spesielle hensyn som har veid tyngre. Det har vært en vanskelig vurdering vi har tatt fortløpende, sier politiinspektør Tommy Brøske til Dagbladet onsdag kveld.

Det skal ha framkommet trusler om at noen ville bli drept eller skadet dersom saken ble meldt til politiet eller omtalt i mediene.

EKSPERT: Forsker ved Politihøgskolen, Ivar Fahsing, har skrevet flere lærebøker om organisert kriminalitet og utdanner drapsetterforskere. Foto: PHS
EKSPERT: Forsker ved Politihøgskolen, Ivar Fahsing, har skrevet flere lærebøker om organisert kriminalitet og utdanner drapsetterforskere. Foto: PHS Vis mer

- De alvorlige truslene har fram til i dag veid så tungt at det har vært grunn til å holde en så lav profil, sier han.

- Ekstrem ulempe

Ivar Fahsing, fagansvarlig for utdanning av drapsetterforskere ved Politihøgskolen, forstår at dette har vært en vanskelig vurdering for politiet.

- Initialfasen i en etterforskning er ekstremt viktig. Det du går glipp av der kan være vanskelig å hente inn igjen. Når en person er savnet, handler det om å få inn mest mulig informasjon. Det er vanskelig å gjøre uten å varsle noen, og man kan klart ha gått glipp av noe her.

FALSK TRYGGHET: De angivelige kidnapperne av Anne-Elisabeth Falkevik Hagen skal ha bedt om 9 millioner euro, utbetalt i kryptovalutaen Monero. En falsk trygghet, mener en av Norges største eksperter på kryptovaluta. Video: Nicolai Delebekk Vis mer

- 2,5 måned med skjult etterforskning er en ekstrem ulempe. Dette indikerer at de har tatt trusselen på største alvor. Det kan være frykt for å ødelegge etterforskningen og frykt for å ikke imøtekomme krav fra kidnapperne, sier Fahsing, som presiserer at han uttaler seg på generelt grunnlag.

Dekkhistorier

Politiet valgte altså å holde saken skjult for både naboer og andre personer de snakket med i lang tid. Der har de kommet opp med dekkhistorier og blant annet brukt falske bilskilter.

- Det er utfordrende å utføre politiarbeid i den fasen vi har vært gjennom. Fra nå er det en åpen etterforskning. Vi har selvsagt gjort mye etterforskning, men det gjenstår mange skritt som ikke har vært mulig i den fasen vi har hatt, sier han.

Sven Alhbin, som ledet etterforskningen i kidnappingen av den svenske milliardærarvingen Fabian Bengtsson i 2005, sier til Dagbladet at offentliggjøringen kan ha skjedd fordi politiet sliter med å oppnå kontakt med kidnapperne.

- Oppsiktsvekkende få saker

Ivar Fahsing ved Politihøgskolen mener politiet må ha vært sikre på at det var noen andre enn hennes nærmeste omgangskrets.

- Det kan også være pragmatiske årsaker, fordi det har gått så lang tid, og folk vil dermed finne ut av det.

Det finnes få liknende eksempler på slik type kriminalitet i Norge. Mangemillionær Reidar Osen ble i 2015 kidnappet i Bergen, men kom seg løs etter tre timer.

- Dette er en kriminalitetsform som er veldig vanlig i andre deler av Europa. Det er spesielt kjent i England, og har vært det i mange år. Det er oppsiktsvekkende at vi ikke har hatt det i Norge, som er kjent som et rikt land, sier Fahsing.

Han mener det er vanskelig for politiet å forebygge slike saker.

SAVNET: Politiet mener Anne-Elisabeth Hagen ble bortført fra sitt eget hjem i Lørenskog, 31. oktober i fjor. Video: Lars Eivind Bones / Dagbladet Vis mer

- Dette handler med om individets sikkerhet, Dette er en type kriminalitet som vanligvis rammer rike folk, og de vil som regel kjøpe seg den sikkerheten, sier han.

- Motsatt Stockholm-syndrom

Han omtaler slike forsvinningssaker som noe av det aller mest krevende man kan etterforske.

- Du kan ikke utelukke at det er et drap heller. Man må etterforske bakover, tenke på om man kan finne henne og tenke framover hva som kan utvikle seg. Det er tre perspektiver som både er mentalt krevende, juridisk krevende og ressurskrevende.

- Man må ta alle forbehold og ha et livreddende perspektiv. Det livreddende perspektivet åpner også for at man kan bruke løgn som metode på grunn av nødrettsprinsippet, mener han.

Fahsing ved politihøgskolen sier at det ikke nødvendigvis er en ulempe hvis Anne-Elisabeth Hagen har vært kidnappet i over 70 dager.

- Det er flere tilfeller hvor kidnappere har gått lei. Man kan håpe på et visst Stockholm-syndrom andre veien og at man slipper offeret løs fordi man ikke oppnår det man vil. Det er krevende å holde et menneske fanget over tid, sier han.

- Grusomt dilemma

Tom Hagen er god for over 1,7 milliarder kroner, og er nummer 172 på Kapitals rikingliste. Han og Anne-Elisabeth ble gift som 19-åringer og har tre voksne barn og flere barnebarn.

UNNGIKK OFFENTLIGHETEN: I oktober 2018 forsvant Anne-Elisabeth Hagen fra hjemmet sitt i Lørenskog. Politiet mistenker kidnapping. 68-åringen er gift med milliardær Tom Hagen, en mann som har holdt en lav profil i offentligheten. Foto: Eivind Yggeseth / Politiet Vis mer

Politiet har oppfordret Hagen-familien til å ikke etterkomme kravet om løsepenger. Familien har så langt fulgt politiets råd, men har samtidig ønsket å «sette i gang en prosess» for å få Anne-Elisabeth hjem dersom de får et livstegn.

- Det er et grusomt dilemma å bli utsatt for. Det å betale ut løsepenger og samtidig finne ut av gjerningspersonene bak, har heldigvis andre politistyrker i Europa god erfaring med. Jeg går ut fra at man har fått tips om hvordan man bør gå fram. Det er et godt europeisk politisamarbeid, og Norge har sambandsmenn med de fleste land i Europa. Sånn sett står ikke norsk politi på bar bakke, sier Ivar Fahsing.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!