Hysj-politiet er varslet

STAVANGER (Dagbladet.no): Den erfarne geriljakrigeren ble drept med en militær likvideringsteknikk som aldri tidligere er benyttet i Norge. Les hva politiet vet om drapsnatta og hvordan de skal ta morderen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Taher Hamidi (37) ble sannsynligvis drept av to personer mens han satt i førersetet. Den 90 kilo tunge eks-geriljakrigeren fikk flere skjæresår i strupen og stikksår på kroppen. De mange kutt- og skjæresårene på hender og armer viser at han kjempet en desperat kamp mot drapsmennene.

Politiledelsen bekrefter at Politiets sikkerhetstjeneste (PST) er orientert om saken. Drapsjegerne skal ha utvekslet opplysninger om drapet med kollegene i sikkerhetstjenesten.

- Det kan også bli aktuelt å kople inn Interpol, bekrefter etterforskningsleder Monica Frustøl.

Tror det var hevn

Årsaken er at taxidrapet er utført på en svært spesiell måte, som skal være identisk med en spesiell type militær likvideringsteknikk der personer blir drept med en rekke knivstikk og overskåret strupe. Det er ikke tidligere begått liknende handlinger i Norge. Politiet retter stadig mer av etterforskningen mot å finne ut om et hevnmotiv lå bak likvideringen av taxisjåføren. Etterforskerne støvsuger det kurdiske miljøet.

Stadig mer tyder på at Hamidi ble drept på grunn av uoverensstemmelser med personer han kjente på forhånd. Dagbladet får bekreftet at en av teoriene politiet undersøker, er om noen har drept taxisjåføren ut fra et regelrett hevnmotiv. Likevel sier etterforskningsleder Monica Frustøl at hun ikke tror at politiet står foran et snarlig gjennombrudd i etterforskningen.

Slik var drapsnatta

Lørdag - klokka 23: Hamidi hadde sin siste registrerte tur fra Stavanger sentrum til Tananger. Politiet har avhørt passasjeren som har status som vitne i saken.

Klokka 23.50: Drosjen passerer bomstasjonen i Travbaneveien på Forus. Midt i en travel tid for drosjene oppsøker sjåføren et øde sted. Politiet vet ikke hvorfor.

Søndag 00 - 01: Politiet tror at drapet finner sted i denne perioden.

Klokka 02: En person på kombisykkel passerer i nærheten av drapsstedet. Politiet ønsker å komme i kontakt med syklisten.

Klokka 07: En vekter ser den parkerte bilen under en sjekkerunde.

Klokka 20.30: Forbipasserende slår alarm etter å ha sett den livløse mannen i drosjen.

Undersøker mobilsamtaler

Drosjepungen med et par tusen er ikke stjålet og ifølge VG hadde Hamidi en større pengesum i klærne. Ingenting tyder på at noe er fjernet fra bilen, og politiet går langt i å avskrive ran som drapsmotiv.

Politiet vet ikke om drapsmannen eller -mennene kom til åstedet i egen bil. I så fall kan de være registrert i computeren til bomstasjonen som også Hamidi passerte. Det finnes en rekke overvåkingskameraer i området, og teipene derfra blir grundig gjennomgått.

Utskrifter fra drapofferets mobiltrafikk kan avsløre morderen dersom de hadde telefonisk kontakt før drapet. Morderen kan ha ringt Hamidi og bedt ham komme til den øde parkeringsplassen foran Statoils helgestengte hovedkvarter like ved Forus travbane. Hår og blod fra obduksjonen er sendt til analyse, og håpet er at drapsmannen har etterlatt biologiske spor i drosjen.

Flere konflikter

Politiet har begynt den omfattende jobben med å saumfare drosjesjåførens bakgrunn. Dagbladet kjenner til at politiet i går kveld prøvde å komme i kontakt med blant andre mannen som for tre-fire år siden angivelig ble skambanket av Hamidi. Vedkommende skal ha blitt overfalt på parkeringsplassen utenfor sitt hjem. Angivelig har partene gjort opp sitt mellomværende.

Også en 39-årig iransk kurder er ønsket til avhør. Dagbladet vet at den drepte taxisjåføren overfor flere personer har utpekt 39-åringen som den som sto bak et større innbruddstyveri hjemme hos ham. Det ble stjålet gull og smykker, samt pass og penger. 39-åringen har angivelig reist til Sverige på ferie.

Politiinspektør Ernst K. Rossebø forklarer at politiet nå gjør undersøkelser ut fra opplysningene om interne stridigheter i kurdermiljøet. I Dagbladet i går fortalte en av Hamidis venner om rykteflommen som har rammet den dreptes familie. I den kurdiske tradisjonen oppfattes ondsinnede rykter som vanære, som kan bli tatt opp svært alvorlig.

- Selv bagateller kan få mennene våre til å begå vold. Det er så trist når de tyr til vold i stedet for å løse konfliktene med ord og forhandlinger, forklarer en kurdisk kvinne fra Tyrkia som har bodd i Norge i mer enn ti år.

Hamidi forandret seg

Taher Hamidi skal ha reagert svært negativt på ryktene, som han oppfattet som usanne og krenkende. Det er også på det rene at anonyme personer prøvde å hindre at Hamidi fikk forsikringsoppgjør både for husinnbruddet og etter at hans niårige sønn i mai kom i skade for å sette bilen i gir slik at den ble ødelagt. Begge ganger fikk forsikringsselskapet tips om at Hamidi prøvde seg på svindel.

For to uker siden skiftet Hamidi låsene i familiens nye enebolig på Forus. Dette indikerer at 37-åringen kan ha fått trusler, eller at han har følt seg involvert i uavklarte konflikter. En nær venn som også er taxisjåfør, forteller at han de siste to- tre ukene merket at Hamidi forandret seg.

- Han ble stadig mer innesluttet. Jeg skjønte ikke hva som var galt, sier vedkommende.

Politiet hadde i går fått 69 tips i saken og avhørt 19 personer. 60 arbeidsoppgaver er fordelt på etterforskerne, skriver Stavanger Aftenblad.

<B>TEKNIKERE GRANSKER:</B> Her gransker teknikere fra Kripos sammen med lokalt politi stedet der drosjesjåføren ble funnet.
<B>6 ÅR I KURDISKE PDKI: Taxisjåføren Taher Hamidi (37) hadde erfaring som geriljakriger, og ble sett på som en uredd person.
<B>STUKKET I HJEL:</B> Drosjesjåføren ble drept på parkeringsplassen ved Statoil-bygget på Forus.
<B>FUNNET DREPT:</B> Klokka 20.30 søndag fikk politiet drapsmeldinga som skapte frykt blant byens drosjesjåfører.
SISTE STOPP: Hamidi kjørte selv bilen sin til den øde og avsidesliggende parkeringsplassen. Der møtte han sine drapsmenn, som fikk mer enn et halvt døgns forsprang på politiet.