Frode Berg

Hysj-rettssak: – Det skjer noe på bakrommet

Russerne lukker trolig dørene i Frode Berg-saken fordi «det skjer noe på bakrommet», tror tidligere E-offiser Ola Kaldager.

MOSKVA: Nordmannen som er tiltalt for spionasje, Frode Berg, møter i retten i dag. Video: Henning Lillegård. Reporter: Jesper Nordahl Finsveen. Jounalist: Gunnar Hultgreen Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

MOSKVA (Dagbladet): Bak lukkede dører og med hemmelighetskremmeri skal spiontiltalte Frode Berg (63) stilles for retten i Moskva i dag.

Tidligere etterretningsoffiser Ola Kaldager tror russiske myndigheter har valgt å lukke dørene i byretten for å holde dørene åpne for forhandlinger med Norge.

– Det er ikke så veldig overraskende at russerne nå legger et lokk på Frode Berg-saken. Det tyder på at det er noe som skjer på bakrommet. Jeg har følelsen av at det foregår noe, kanskje til Frode Bergs fordel, sier Kaldager til Dagbladet.

Solberg møter Putin

– Dersom det ikke hadde skjedd noe på bakrommet, hadde jeg forventet at russerne ville være mer åpne og ønske pressedekning. I slike saker vil forhold som gjelder metoder og bevis alltid gå for lukkede dører, men hadde russiske etterretningsmyndigheter (FSB) ønsket å få mest mulig PR ut av dette, hadde de sørget for åpenhet, legger Kaldager til.

Han tror ikke det er tilfeldig at Norges statsminister Erna Solberg (H) skal møte Russlands president Vladimir Putin i St. Petersburg neste tirsdag.

I RETTEN: Rettssaken mot den spiontiltalte nordmannen Frode Berg starter bak lukkede dører i byretten i Moskva i dag. Her er Berg avbildet under et fengslingsmøte i fjor. Foto: Henning Lillegård / Dagbladet
I RETTEN: Rettssaken mot den spiontiltalte nordmannen Frode Berg starter bak lukkede dører i byretten i Moskva i dag. Her er Berg avbildet under et fengslingsmøte i fjor. Foto: Henning Lillegård / Dagbladet Vis mer

– Norske myndigheter har sikkert jobbet lenge for å få til dette møtet, uavhengig av Frode Bergs situasjon, men det er åpenbart at Berg-saken vil være et av temaene mellom de to statslederne, tror Kaldager.

Både Kaldager og Bergs norske advokat, Brynjulf Risnes, er sikre på at norske myndigheter har jobbet intenst med saken det siste året.

– For å si det rett ut: Frode Berg-saken har vært pinlig for Norge. Derfor vil man gjøre det man kan for å få den pensjonerte grenseinspektøren hjem til Norge.

Lukket og hemmelig

Når Frode Berg i dag fraktes de drøye åtte kilometerne fra det beryktede Lefortovo-fengselet og til byretten i Moskva, er det første ledd i hemmelighetskremmeriet som vil prege rettssaken.

Berg kommer ikke til å gjennom noen hoveddører, men kan kjøres inn i den aktuelle bygningen gjennom en sideport. Det er også underjordiske tunneler under anlegget som kobler de ulike bygningene sammen.

Målet er enkelt: Ingen andre enn parter i spionsaken skal se 63-åringen før han sitter på tiltalebenken.

Og der inne får ingen journalister eller andre uvedkommende sitte og følge forhandlingene. Hele saken, inkludert morgendagens fengslingsmøte, vil skje bak lukkede dører. At gradert informasjon kommer til å diskuteres, er grunnen byretten i Moskva gir Dagbladet.

Journalister kan imidlertid få lov til å oppholde seg inne i rettsbygningen, men får ikke lov til å ta med video- eller fotoutstyr inn.

Dagbladet ble også videre advart av domstolen: Byretten vil beordre arrestasjon hvis Dagbladet, eller andre medier, filmer eller fotograferer inne i rettsbygningen – også med mobiltelefon.

I utlandet

Rettens første dag vil også foregå uten Frode Bergs russiske stjerneadvokat Ilja Novikov, som er på reise til USA. Han forsøkte å flytte datoen for rettssaken, men lyktes ikke. Advokat Pjotr Anasjkin, en kollega av Novikov, vil representere Berg i dag.

SPIONSIKTET: Advokat Ilja Novikov og Frode Berg i Moskva byrett i morges. Foto: Sergej Grachev / Dagbladet Vis mer

Til Dagbladet forteller Novikov at det blir sparsommelig med informasjon tilgjengelig under rettssaken. Han og andre aktører er under taushetsplikt.

– Jeg kan ikke kommentere saken mens den foregår, og vil derfor bare repetere det jeg allerede har uttalt meg om, sier Novikov til Dagbladet.

Dagbladet har vært i kontakt med Pjotr Anasjkin, som ikke ønsker å kommentere saken i dag.

Heller ikke Frode Bergs norske advokat, Brynjulf Risnes, får være til stede under rettsmøtet tirsdag. Det er ventet at Novikov vil være tilbake i Moskva onsdag.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer