Hysj-sjefen ble orientert om spionboka

Tidligere POT-sjef Per Sefland bekrefter nå at han ble orientert om den kontroversielle spionboka. Men forfatteren selv, Christopher Andrew, husker den ikke.

BLE ORIENTERT: «Som sjef ble jeg i flere sammenhenger orientert om at Mitrokhin hadde planer om å skrive en bok som også ville kunne omfatte norske forhold. Tjenesten ble herunder kjent med navn på flere norske borgere som kunne bli nevnt. Derfor ble det satt i gang et arbeid med en skriftlig rapport som grunnlag for adekvat håndtering, herunder orientering til Justisdepartementet, Riksadvokaten og Utenriksråden», skriver Per Sefland i e-posten. Foto: NINA HANSEN/DAGBLADET
BLE ORIENTERT: «Som sjef ble jeg i flere sammenhenger orientert om at Mitrokhin hadde planer om å skrive en bok som også ville kunne omfatte norske forhold. Tjenesten ble herunder kjent med navn på flere norske borgere som kunne bli nevnt. Derfor ble det satt i gang et arbeid med en skriftlig rapport som grunnlag for adekvat håndtering, herunder orientering til Justisdepartementet, Riksadvokaten og Utenriksråden», skriver Per Sefland i e-posten. Foto: NINA HANSEN/DAGBLADET Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): Søndag avslørte Dagbladet at ei bok om KGBs virksomhet i nordområdene og Norge ble stoppet, fordi den navnga norske politikere og byråkrater som hadde et forhold til KGB. Boka ble varslet i 2001, men kom aldri ut.

Daværende POT-sjef Per Sefland avviste søndag at han ble forhåndsvarslet om boka eller orientert om norske navn verken fra britisk hold eller fra norsk politisk hold.

Men etter at Dagbladet konfronterte PST og Sefland med at POT ble orientert om boka i Kirkenes for ti år siden, bekrefter de nå at de kjenner til boka.

- Ble orientert - POT (Politiets overvåkingstjeneste, nå PST red.anm.) har hatt kjennskap til Mitrokhin og hans opplysninger. Vi har også hatt indikasjoner på et planlagt bokprosjekt rundt disse opplysningene. Dette har vi orientert Justisdepartementet og Utenriksdepartementet om på vanlig måte, sier Informasjonssjef i PST, Trond Hugubakken i PST til Dagbladet.

FORVIRRENDE:- Jeg synes det er vanskelig å svare på din historie, som er ny for meg, fordi den virker så rotete, skriver  Christopher Andrew i en e-post til Dagbladet og NRK seint i går kveld. Videre skriver han at han aldri hadde noen intensjon om å skrive en bok om nordområdene og KGB. Foto: AP/SCANPIX
FORVIRRENDE:- Jeg synes det er vanskelig å svare på din historie, som er ny for meg, fordi den virker så rotete, skriver Christopher Andrew i en e-post til Dagbladet og NRK seint i går kveld. Videre skriver han at han aldri hadde noen intensjon om å skrive en bok om nordområdene og KGB. Foto: AP/SCANPIX Vis mer

I en e-post til Dagbladet redegjør tidligere POT-sjef Sefland for de faktiske forhold: 

«Som sjef ble jeg i flere sammenhenger orientert om at Mitrokhin hadde planer om å skrive en bok som også ville kunne omfatte norske forhold. Tjenesten ble herunder kjent med navn på flere norske borgere som kunne bli nevnt. Derfor ble det satt i gang et arbeid med en skriftlig rapport som grunnlag for adekvat håndtering, herunder orientering til Justisdepartementet, Riksadvokaten og Utenriksråden», skriver Sefland i e-posten.

- Ble misforstått Sefland mener at han ble misforstått i Dagbladet-intervjuet.

- Jeg beklager at jeg kom i skade å gjøre et feilaktig inntrykk, men jeg mente å ha svart etter beste evne på journalistens vinkling etter mine spontane erindringer om hva som skjedde for ti år siden, sier Sefland til Dagbladet.

- HAR HATT KJENNSKAP: POT (Politiets overvåkingstjeneste, nå PST red.anm.) har hatt kjennskap til Mitrokhin og hans opplysninger. Vi har også hatt indikasjoner på et planlagt bokprosjekt rundt disse opplysningene. Dette har vi orientert Justisdepartementet og Utenriksdepartementet om på vanlig måte, sier informasjonssjef i PST, Trond Hugubakken i PST til Dagbladet. Her er PST sitt lokale i Oslo. 
Foto: NINA HANSEN/DAGBLADET
- HAR HATT KJENNSKAP: POT (Politiets overvåkingstjeneste, nå PST red.anm.) har hatt kjennskap til Mitrokhin og hans opplysninger. Vi har også hatt indikasjoner på et planlagt bokprosjekt rundt disse opplysningene. Dette har vi orientert Justisdepartementet og Utenriksdepartementet om på vanlig måte, sier informasjonssjef i PST, Trond Hugubakken i PST til Dagbladet. Her er PST sitt lokale i Oslo. Foto: NINA HANSEN/DAGBLADET Vis mer

I e-posten skriver Sefland videre: «Jeg mener at tjenesten på bakgrunn av den informasjon som forelå gjorde de riktige trekk. Jeg reagerer derfor med beklagelse at skriveriene i pressen gir et så feilaktig bilde av de faktiske forhold».

Men for dem som nå venter at saken blir klargjort, blir fort skuffet. I en e-post til Dagbladet og NRK seint i går kveld skriver forfatteren, Christopher Andrew, som angivelig skal ha skrevet boka, at han ikke husker den:

- Forvirrende historie «Jeg har akkurat kommet tilbake fra ferie hvor jeg var utenfor e-postkontakt (noe som jeg kan anbefales til alle ferierende)», skriver Andrew, som videre skriver «Jeg finner det vanskelig å svare på dine spørsmål fordi din historie (som er ny for meg) virker så forvirret (Beklager!). Siden jeg publiserte den første boka om Mitrokhin-arkivet, har jeg publisert tre større bøker om temaet(..) Så den første Mitrokhin-boka virker så lenge siden», skriver Andrew.

«Her er en orientering om hva jeg husker et tiår tilbake som kan ha relevans til den spennende historien som du nevnte:

- IKKE SKANDINAVISK: - Jeg forventer at den andre boka, som ifølge din informasjon, forlagene Penguin og Basic refererte til for ti år siden ikke var en norsk/skandinavisk bok (som jeg verken har tid eller ønske om å skrive), men en bok nummer to om Mitrokhin-arkivet (som handler om KGB i Afrika, Asia, Midtøsten og Latin-Amerika), skriver Christopher Andrew til Dagbladet. Foto: AFP/SCANPIX
- IKKE SKANDINAVISK: - Jeg forventer at den andre boka, som ifølge din informasjon, forlagene Penguin og Basic refererte til for ti år siden ikke var en norsk/skandinavisk bok (som jeg verken har tid eller ønske om å skrive), men en bok nummer to om Mitrokhin-arkivet (som handler om KGB i Afrika, Asia, Midtøsten og Latin-Amerika), skriver Christopher Andrew til Dagbladet. Foto: AFP/SCANPIX Vis mer

1: Det første volumet av Mitrokhin-arkivet (MA1), som jeg skrev sammen med Vasilij Mitrokhin (som nå er død) ble publisert som paperback på begge sider av Atlanterhavet i 2000 (med stive permer et år seinere). Den dekker hele Europa og Nord-Amerika, og som med de fleste bøker av britiske og amerikanske historikere, så kan jeg forstå at lesere i Norden vil finne sin del av verden underrepresentert (men ikke fraværende). Jeg har en del sympati med det synet.

2: Oversettelsen av MA1 ble publisert på en rekke språk i begynnelsen av 2000-tallet, men jeg frykter at den ikke ble publisert på noen av de skandinaviske eller nordiske språkene (dessverre er de fleste av dere engelskspråkelige og trenger derfor ikke oversettelse). Jeg kan fjernt (men bare fjernt) huske at når kontrakter for en serie oversettelser var avtalt, ble det nevnt muligheten for en norsk utgave av MA1 (blant andre). Og som ofte skjer når man oversetter boka så ble jeg spurt om å skrive en introduksjon til det skandinaviske markedet hvis man fant et forlag som var interessert. Jeg kan ikke huske at jeg har skrevet noen introduksjon (jeg har hvert fall ingen kopi) fordi prosjektet ikke ble realisert og jeg ble opptatt med oversettelser til andre språk og (spesielt) med den arbeidskrevende forberedelsene med arbeidet til en Mitrokhin-2. 

3: Jeg forventer at den andre boka, som ifølge din informasjon, forlagene Penguin og Basic refererte til for ti år siden ikke var en norsk/skandinavisk bok (som jeg verken har tid eller ønske om å skrive), men en bok nr. to om Mitrokhin-arkivet (som handler om KGB i Afrika, Asia, Midtøsten og Latin-Amerika), som jeg og Mitrokhin allerede var i gang med å lage. Vi hadde signert bokkontrakten, og den ble seinere publisert på Penguin i Storbritannia og i USA (...) Hvis du fortsatt har noe interesse i min ikke-eksisterende bok ta kontakt med forlaget eller min agent».

Fullt kaos Dermed er det fullt kaos om boka virkelig eksisterer. I en kronikk i Dagbladet i dag, skriver forfatter og journalist Alf R. Jacobsen at Andrew var i Kirkenes for litt over ti år siden for å orientere POT om boka.

I KIRKENES?: Dermed er det fullt kaos om boka virkelig eksisterer. I en kronikk i Dagbladet i dag, skriver forfatter og journalist Alf R. Jacobsen at Andrew var i Kirkenes for litt over ti år siden for å orientere POT om boka.
FOTO: KAJA BAARDSEN/DAGBLADET
I KIRKENES?: Dermed er det fullt kaos om boka virkelig eksisterer. I en kronikk i Dagbladet i dag, skriver forfatter og journalist Alf R. Jacobsen at Andrew var i Kirkenes for litt over ti år siden for å orientere POT om boka. FOTO: KAJA BAARDSEN/DAGBLADET Vis mer

«Mange av de samme røstene forsøker nå å diskreditere Dagbladets avsløring av boka som ble stanset, (...) til tross for at professor Christopher Andrews under et POT-seminar i Kirkenes hadde varslet at den ville komme — med flere navn enn de som vi allerede hadde omtalt», skriver Jacobsen kronikken i dagens Dagbladet.

EKSISTERER IKKE?: - Hvis du fortsatt har noe interesse i min ikke-eksisterende bok ta kontakt med forlaget eller min agent, skriver Christopher Andrew til Dagbladet. Foto: AFP/SCANPIX
EKSISTERER IKKE?: - Hvis du fortsatt har noe interesse i min ikke-eksisterende bok ta kontakt med forlaget eller min agent, skriver Christopher Andrew til Dagbladet. Foto: AFP/SCANPIX Vis mer

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer