Hysj-sjefen som snakket for mye

Derfor måtte hun gå, skriver Marie Simonsen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Janne Kristiansens dager som PST-sjef var allerede talte. Så begikk hun dødssynden. Hun røpet gradert informasjon fra en annen tjeneste.

Tilliten var allerede tynnslitt da Kristiansen tråkket i salaten igjen i gårsdagens åpne høring i 22. juli-komiteen. Hun røpet at Forsvarets etterretningstjeneste har spioner i Pakistan. Det er svært alvorlig, selv om justisminister Grete Faremo understreker at det ikke er et lovbrudd. Både norske og internasjonale eksperter går så langt som til å hevde at det kan sette liv i fare.

En PST-sjef som ikke kan holde på hemmeligheter må gå.

DET PUSSIGE var at ingen på høringen oppdaget tabben da den skjedde. Ingen politikere reagerte, men sa tvert imot at hun hadde klart seg rimelig bra. Tilsynelatende heller ikke Faremo, som i NRKs Aktuelt samme kveld gjentok at hun var tilfreds med PST-sjefens redegjørelse før jul.

Men da var hun trolig informert om at Forsvarets e-tjeneste gikk i taket da de hørte Kristiansens tabbe. Det var dråpen i et allerede overfylt beger.

Kristiansen har vært omstridt siden hun tiltrådte som PST-sjef. Noen mente det skyldtes at hun kom utenfra og dessuten var kvinne. Etter 22. juli har hun vist at det var flere grunner. Hun har vært en hysj-sjef som snakket for mye og visste for lite. Hun har vært skråsikker når hun ikke har hatt grunn til det og usikker når hun burde ha vært sikker.

Tabbelisten ble lang på kort tid. Hun måtte beklage flere uttalelser, som at selv Stasi ikke kunne ha oppdaget Breivik og en bisarr uttalelse om at Breivik så ut som en klassisk arier Hitler ville ha likt.

Knut Storberget, som hadde håndplukket henne til stillingen, fortsatte likevel å holde sin hånd over henne. Da han gikk av var fredningen over.

Etterfølgeren Grete Faremo sådde tvil om Kristiansen lenger hadde regjeringens tillit. Hun krevde en redegjørelse om hvorfor PST ikke hadde sjekket et tips om Breivik som en følge av den internasjonale antiterroraksjonen Global Shield. Etter en famlende og lite tillitsvekkende pressekonferanse, fikk Janne Kristiansen likevel fortsette.

BEGRUNNELSEN VAR angivelig at det ville skape unødig uro å skifte PST-sjef mens etterforskningen av 22. juli pågikk. Man ville vente på kommisjonens dom.

Flere i Ap mente at Faremo burde ha benyttet sjansen og gjort kort prosess før hun gjorde mer skade. De så Kristiansen som en løs kanon som var troendes til å så ytterligere usikkerhet og mistillit rundt PST. Hun kunne ikke nærme seg en mikrofon uten å tråkke i salaten.

Onsdag formiddag i Stortinget gjorde hun det til gagns. Onsdag kveld i Nydalen var det slutt.