Hysteri i Cannes

CANNES (Dagbladet): I et veritabelt hav av franske og internasjonale filmkjendiser ble det amerikanerne Bruce Willis og Michael Jackson som stjal showet da den 50. internasjonale filmfestivalen i Cannes ble åpnet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Jackson satte hele Cannes på hodet i går formiddag da han flyttet inn på det svære bløtkakehotellet Carlton midt på Croisetten, på suite nummer 641, til 70000 kroner døgnet.

Hysteriske fans samlet seg øyeblikkelig i store skarer nede på Croisetten.

De kunne vekket mang en død filmstjerne med sine hyl da Jackson viste seg på balkongen med illrødt munnbind.

Hysteriet steg ytterligere da den mystiske stjernen dukket opp i foajeen noen minutter seinere, med hele hodet innhyllet i det samme røde tørkleet.

Kaos

I natt var Jackson personlig til stede ved en storslått presentasjon av sin nye 38 minutters supervideo, «Ghosts», i festivalpalasset, noe som forårsaket nytt kaos i de allerede sterkt kaotiske Cannes-gatene.

Dagen før ble Bruce Willis' dag. På et stotrende fransk, og med sitt sedvanlige, skjeve action-smil, erklærte han femtiårsfesten for åpnet onsdag kveld. Og mange franskmenn gråt nok en ørliten tåre av bevegelse.

Så spiller det nok mindre rolle at filmen Willis deltar i, ble solid slaktet av de fleste toneangivende bransjebladene i Cannes i går.

Åpningsfilmen «Det femte element» av franskmannen Luc Besson er et sinnssvakt europeisk gigantprosjekt til svimlende 700 millioner norske kroner. Den er produsert av det tradisjonsrike franske produksjonsselskapet Gaumont og mesteparten av filmstaben er fransk. Men stjernene er amerikanske.

Europeisk

Med Willis i spissen i rollen som en enkel Taxi-sjåfør som i år 2300 opplever at Den Perfekte Kvinnen bokstavelig talt faller ned i bilen hans.

Besson har stjålet eksplosjonene og hovedlinjene i storyen fra Bruce Willis egne «Die Hard-filmer», men stilen er umiskjennelig sofistikert «europeisk», for ikke å si fransk, med moteguruen Jean-Paul Gaultier som design-ansvarlig. Og på riktig fransk manér er det kjærligheten som er nøkkelen til livets gåte, selve «Det femte element».

Alle livets dramatiske problemer, som en enorm ildkule på vei mot jorda med lysets fart, forsvinner som dugg for sola, og vel så det, når helten erklærer sin kjærlighet til Den Perfekte Kvinnen, spilt av den russisk-amerikanske supermodellen Milla Jovovich.

Tomsete

«Luc Bessons film er en tomsete uhyrlighet av sjelløst teknoskrot,» skriver Hollywood Reporter, og Variety og Screen oppholder seg på samme banehalvdel.

«Modne tilskuere vil straks begynne å lengte etter en stille og rolig film av Eric Rohmer,» skriver Screen.

På pressekonferansen onsdag, der 400- 500 av verdens ledende filmjournalister var møtt fram, erklærte Willis at han ikke kjenner en eneste skuespiller som leste kritikker.

- Folk er opptatt av billedmediene. Det er ingen som leser det som står på trykk, sa Willis.

Det gjenstår å se hvordan filmen blir mottatt av det amerikanske kinopublikumet, når den kommer opp der denne uka. En europeisk action-film om kjærlighet? Æsj!

På toppen av nyhetssendingene var det Willis og Jackson som dominerte hele helga. Willis rause forsøk på å snakke fransk, om enn bare i et par sekunder, blir her i landet registrert nærmest på linje med en stor seier i en brennbar utenrikspolitisk sak.