Norske sykehus fylles opp av coronasyke pasienter. Det er innført inngripende tiltak, og FHI har fryktet skyhøye smittetall som følge av omikron.

Men ett sted har sluppet unna. På øya Utsira utenfor Haugesund er det ikke registrert ett eneste smittetilfelle.

Varaordfører Tove Helén Grimsby spøker med at det er den kraftige vinden på øya som holder viruset borte.

Men hvordan har Norges minste kommune i folketall, som ligger værhardt til ute i havgapet i vest, klart det?

Øya uten smitte

Publisert
LES ALT OM CORONA

Siden mars 2020 har coronasmitten herjet i Norge. I desember har smitterekorder blitt slått på løpende bånd etter at omikronvarianten ble oppdaget i landet.

Folkehelseinstituttet (FHI) advarte om at opp mot 300 000 kunne bli smittet daglig, og det ble deretter innført inngripende tiltak.

Men på ei øy snaue tre mil utenfor Haugesund har de sluppet unna.

- Vi slår oss ikke på brystet, men banker i bordet, sier Tove Helén Grimsby, og snur seg mot kontorpulten og banker tre ganger.

Hun er varaordfører i den lille kommunen Utsira med 189 innbyggere.

De er Norges eneste kommune som ikke har hatt ett eneste coronatilfelle. Ennå.

HAR UNNGÅTT SMITTE: Tove Helen Grimsby (varaordfører) i Utsira kommune har med sine 189 innbyggere så langt unngått corona. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet
HAR UNNGÅTT SMITTE: Tove Helen Grimsby (varaordfører) i Utsira kommune har med sine 189 innbyggere så langt unngått corona. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet Vis mer

Øya ligger i havgapet utenfor Karmøy, med ferje som går fire ganger daglig mellom Haugesund, hvor det har vært over 2000 registrerte smittetilfeller.

- Det er masse folk som har reist fram og tilbake. Både innbyggere og turister. Jeg føler det er flaks. Det har vært mye sykdom, og vi har egentlig bare ventet på den første positive testen, sier helsesykepleier Gunn Hilde Austrheim.

Hun tar imot Dagbladets utsendte som kommer svimle i land. Ferjeturen ut var en anstrengende affære i kraftige bølger. Flere passasjerer måtte legge seg ned på seteradene, som er «kjerringrådet» de lokale gir mot sjøsyken man risikerer å få i bølgene på vei ut.

Dagbladet forklarer årsaken til sitt besøk til ferjearbeider Vibeke Thomassen, som har bodd hele sitt liv på Utsira.

- Bank i bordet, starter også hun.

- Vi har vært flinke til å følge regler, og spritet mye, men ellers levd som før. Det er mye trafikk på ferja her, spesielt om sommeren, så det er rart det ikke har skjedd noe, sier hun.

Vibeke Thomassen frakter folk mellom Haugesund og Utsira med Utsira-båten.

Øya ligger værhardt til, og er selvforsynte på strøm fra to vindmøller som står øde til et stykke unna bebyggelsen.

- Et under

På nordsiden av øya slår bølgene knallhardt mot steinene. Vinden er kraftig, og ved det gamle fyret på toppen av øya må man bruke det man har av balansekunster for å holde seg stående.

VINDKAST: Det blåser kraftig på Utsira denne desemberdagen. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet
VINDKAST: Det blåser kraftig på Utsira denne desemberdagen. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet Vis mer

På den lokale Joker-butikken, øyas eneste dagligvarehandel, må kjøpmann Kjetil Klovning lukke døra etter kundene som kommer inn. Vinden smeller den opp gang på gang.

- Det er et under at det ikke har skjedd noe her, sier kjøpmannen, og sikter til smittesituasjonen.

Han forteller at butikken har hatt eventyrlig vekst siden coronaviruset brøt ut, og at de har hatt et mylder av kunder i turistsesongen fra påske til høstferieukene.

- I feriene har vi kjent på bekymring, for hver periode har vi lurt på om vi skal slippe unna nå også, forklarer helsesykepleier Gunn Hilde Austrheim.

For kjøpmannen ble ferieperiodene gull verdt.

- Pandemien har vært snille med oss, og folk har handla så det synger etter, smiler Klovning, som røper at han i 2020 betalte ut bonus til samtlige ansatte.

EVENTYRLIG VEKST: Kjøpmann: Kjetil Klovning på den lokale Joker-butikken. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet
EVENTYRLIG VEKST: Kjøpmann: Kjetil Klovning på den lokale Joker-butikken. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet Vis mer

Innbyggerne spøker med at det er den kraftige vinden som har slått knockout på viruset, men det er også tydelig at lojalitet til regler og restriksjoner står sterkt.

Til tross for null smitte har de fulgt både regionale og nasjonale tiltak slavisk.

Dagbladets besøk skjer dagen etter at Jonas Gahr Støhre innførte nye coronatiltak, som sørget for et gjensyn med avstandsregler og munnbind. I ettertid er det innført enda flere inngripende tiltak med blant annet nasjonal skjenkestopp.

På venterommet til kommunelegen og helsesykepleier Austrheim overholdes både meteren og munnbind-påbudet. Der er helsesykepleieren i gang med å vaksinere innbyggerne med tredje dose.

- Det er ikke sånn at vi har stengt oss inne, folk har vært flinke - det må vi ha vært, det har hjulpet å ikke ha særegne regler her ute. Så er det nok noe flaks. Det er bare et tidsspørsmål før vi får det her og, sier varaordfører Grimsby.

Hysteriet la seg

Hun innrømmer at kommunen, med både få innbyggere og flere eldre, er sårbare for et eventuelt utbrudd. Båten som frakter folk til og fra øya har bare to vaktlag.

- I starten var det folk som ville at båten skulle slutte å gå, men det går jo ikke, sier hun.

På den lokale Joker-butikken er kjøpmannen Klovning på fornavn med samtlige av kundene sine, som han har truffet hver eneste dag siden pandemien brøt ut i mars i fjor.

Han forklarer at de i starten kjørte ut varer til flere kunder. Det har gått med store mengder håndsprit, og han har delt ut gratis munnbind under pandemien.

- Har folk vært redde for corona?

- I begynnelsen, ja. Men hysteriet la seg. Folk skjønte at om man brukte åpningstidene og tok forholdsregler ville det gå helt fint, og i tillegg fikk man en sosial gevinst, påpeker han.

Kjøpmann Kjetil Klovning hjelper kundene med å bære varene ut i bilen. Munnbindpåbudet når meteren ikke kan overholdes slurves ikke med.

Til tross for null smitte, blir smittevernet tatt på ramme alvor.

Kjøpmann Klovning må selv ta ansvaret for å holde døra igjen i det kraftige været.

Full vaksinasjonsgrad

Den siste suksessfaktoren er trolig vaksineringen. Ifølge Grimsby har kommunen 100 prosent vaksinasjonsgrad i målgruppa.

- Vi har ikke hørt om noe skepsis, folk har møtt opp til vaksinasjonstimene sine og vært veldig takknemlige for det, forteller hun.

I andre etasje på kommunehuset på Siratun sitter helsesykepleier Gunn Hilde Austrheim.

Hun har vaksinert nesten samtlige av innbyggerne på øya. Siden mars 2020 har pandemien tatt opp nesten alt av hennes arbeidstid.

Humøret er på topp når Kristina Marie Nilsen får tredje vaksinedose med Pfizer.

Gunn Hilde Austrheim har vaksinert samtlige på øya.

- Det er ikke bare vaksinering. Man må også sette seg inn i stadig nye regler, gi folk råd, testing, og nå legge til rette for hurtigtesting. Ting skal journalføres og sendes inn. Det har stort sett vært min oppgave, med litt avlasting fra helse- og omsorgssjefen, forklarer hun.

Hun forteller at ting stort sett har gått på skinner, men at normal ferieavvikling med lenger sammenhengende ferie ble vanskelig.

- Hvordan tror du det har vært å drive pandemihåndtering på Utsira sammenliknet med andre steder?

- På mange måter er det lettere her. Vi kjenner alle, og har mer tid til å være oppsøkende.

Den seineste bekymringen nå er at omikronvarianten, som nylig hadde begynt å spre seg før Dagbladets besøk, øker risikoen for første smittetilfelle.

- Er du bekymret?

- Nei. Skjer det har vi regler for hva vi skal gjøre om noen blir smittet, da er det bare å følge det, svarer coronageneral Austrheim rolig.

Vinden i ryggen gir en kraftig dytt den lille spaserturen ned til ferjeleiet for dagens siste båt over til fastlandet til Haugesund.

Ei uke etter besøket har fortsatt ikke coronaviruset kommet seg over den tøffe sjøen med den solide Utsira-båten.

Bank i bordet, som ferjearbeider Vibeke Thomassen sa i billettluka på veien over åtte timer tidligere.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer