Hysterisk morsom

I «trilogien» «Haikerens Guide til Galaksen» tar Adams oss med på en fullstendig usannsynlig og festlig jakt på det endelige spørsmålet til det endelige svaret på meningen med livet, Universet og alt mulig.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Svaret er 42, om du ikke var klar over det).

Bok to i trilogien foreligger nå i en svært spenstig og leseverdig oversettelse av Arne Berggren og Sverre Knudsen, 20 år etter at Adams kom med sin første bok. På høy tid er det da at denne moderne klassiker blir oversatt i sin helhet, selv om de mest innbitte haikerne nok allerede har fortært serien på engelsk. Jon Bing oversatte i sin tid denne første delen av serien, «På tommeltotten til melkeveien», ikke den mest treffende tittelen. «Restauranten ved universets ende» treffer bedre, rent tidsmessig. Ellers er det ikke noe å utsette på denne nye oversettelsen.

Å begynne med første del av trilogien anbefales, uten at det har noe særlig å si for forståelsen av hva som til en hver tid skjer i denne andre boken. Fortellingen spretter hit og dit, og man må bare henge seg på. Mye tas dog for gitt og man bør få med seg karakterenes spesielle bakgrunn og hva de egentlig holder på med. For dette er ikke tradisjonell sci-fi, men like mye helsprø og tøylelsesløs komedie. Dette er Kurt Vonnegut Jr. etter sin tredje pangalaktiske Gurglebombe.

Boken er full av nye absurde og groteske hendelser og karakterer. Bokens eneste svakhet er vel at enten liker man dette eller så liker man det ikke. Det er kanskje ikke stor litteratur, ikke Brian Aldiss eller Arthur C. Clarke. Her mangler spekulativ filosofisk dybde og dypsindige visjoner. Til gjengjeld er Adams hysterisk morsom og overstrømmende fantasifull. Via omveier tar han oss bl.a. med til Millyways, restauranten der universet bokstavelig talt tar slutt, og han gir oss en ganske snodig og satirisk forklaring på menneskehetens bakgrunn og derav dens besynderlige karakter, verd en utgivelse i seg selv. Den avviker fra anerkjent forskning, men i kjent Adams-stil forklarer den til gjengjeld også en hel del mer.

<B>TWAIN: </B>Douglas Adams har blitt kalt den futuristiske Mark Twain