FRYKTER OMFATTENDE SKADER: - Dette er ikke noen hverdagshendelse. Oransje varsel betyr at det kan bli omfattende skader langs vassdragene, sier hydrolog Tuomo Saloranta ved NVE om flomvarselet som er sendt ut for fjellområder i Sør-Norge. Her fra Leirungsdalen i Jotunheimen. Foto: © Bård Løken / NN / Samfoto
FRYKTER OMFATTENDE SKADER: - Dette er ikke noen hverdagshendelse. Oransje varsel betyr at det kan bli omfattende skader langs vassdragene, sier hydrolog Tuomo Saloranta ved NVE om flomvarselet som er sendt ut for fjellområder i Sør-Norge. Her fra Leirungsdalen i Jotunheimen. Foto: © Bård Løken / NN / SamfotoVis mer

Hytte på fjellet? Se opp for storflom

NVE med flomvarsel på nest høyeste nivå.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

NVE går nå ut med oransje flomvarsel for områder i Aust-Agder, Buskerud, Hordaland, Møre og Romsdal, Oppland, Rogaland, Sogn og Fjordane og Telemark.

Det er stort sett fjellområder i Sør-Norge som nå kan rammes av flom. Her ser du hvilke områder som er omfattet av varselet.

- Ingen hverdagshendelse - Dette er det nest høyeste varslingsnivået, så det er mye vann i elvene. Dette er ikke noen hverdagshendelse. Oransje varsel betyr at det kan bli omfattende skader langs vassdragene, sier hydrolog Tuomo Saloranta ved NVE.

Han sier at oransje varsler sendes ut «noen ganger» hvert år, og at den statistiske forekomsten av en flom på dette nivået er mellom hvert femte og hvert femtiende år.

- Hva slags type skader kan det bli?

- Erosjon av elveleier, vannet kan ta med seg ting, og oversvømmelser kan følge en slik flom, sier Saloranta.

Han bekrefter at dette betyr at det er fare for skader på hytter og eventuelt hus nær vassdrag i disse områdene.

Topp i helga Saloranta forteller at flommen akkurat nå er høyest på en målestasjon nær Elveseter i Jotunheimen.

- Når vil flommen nå sitt høyeste nivå?

- Det avhenger av værutviklinga. Men jeg tror det vil skje i løpet av helga, og så vil det holde seg stabilt i noen dager, sier han, og forklarer dette med at det i neste uke er varslet mer moderate temperaturer med mindre snøsmelting.

- Det er uvanlig mye snø på fjellet for årstida, så når det blir veldig varmt over helga, kommer det mye vann, sier han. Saloranta forventer likevel ikke at flommen som varsles nå blir like ille som høstflommen i fjor.