Hytteeier ber naboer skru av lyset: - Det forstyrrer utsikten

Har klaget til kommunen.

 UFORSTYRRET:  Sjusøen i sin all prakt - uten forringende utebelysning. Foto: Scanpix
UFORSTYRRET: Sjusøen i sin all prakt - uten forringende utebelysning. Foto: ScanpixVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): En hytteeier på Sjusøen klager på naboenes sjenerende utebelysning, ifølge Hamar Arbeiderblad

Bakgrunnen for klagen, rettet til Ringsaker kommune, er at naboenes lys ødelegger for naturopplevelsen.

- Det er fantastisk nattelys der oppe, og nordlys når det er dét. Men dette blir forringet når det begynner å komme strøm på hyttene med utelys som blender utover, sier hytteeieren til Dagbladet.

Hytteby Sjusjøen regnes for å være Norges største hytteby, og det er ikke lenge siden det ble innlagt strøm i området. Det er spesielt hytter i Storåsen, Elgåsen og Kuåsen som forlates med utebelysningen på, ifølge klageren.

- Noen hytter har lyset stående på hele tiden. Det syns jeg er unødvendig så lenge det ikke er folk der. Hytteeiere som ikke slår av lysene sine tenker ikke på andre, mener hun.

Selv er hun opptatt av den tradisjonelle hytteopplevelsen, og har ikke innlagt strøm.

- Jeg har verken strøm, eller lys eller vann. Har ordentlig hytte, jeg, sier hun leende. For meg er det viktig å beholde den tradisjonelle hytteopplevelsen. 

Mer bevissthet! Hytteeieren, som selv har hytte ved Melsjøen, etterspør strengere regler fra kommunen og mer klimabevissthet fra alle hytteeiere.

Ifølge Ringsaker kommune finnes det allerede visse regler. I svaret på klagen viser rådmannen til kommunenplanens arealdel 2014-2025, hvor det står at: «eventuelt utelys skal plasseres på bygning og ikke være blendende».

- De føringer som er gitt i kommuneplanen gir ikke kommunen mulighet til å pålegge den enkelte hytteeier å benytte bestemt type belysning, tilføyer rådmann Jørn Strand.

Løsning Klageren oppfordrer Ringsaker kommune til å gjøre noe med saken for å hindre videre lysforurensning, og kommer selv med følgende forslag.

- Hytteeierne bør bruke sensorer som aktiverer lysene ved bevegelse. Det ville ikke vært like ødeleggende for den fantastiske naturen, sier klageren. 

Rådmannen bekrefter at kommunen er opptatt av å ha en dempet utebelysning i hytteområder, og oppfordrer hytteeiere til å benytte dempet belysning på hyttene.

Kjære hytteeiere... Svaret fra kommunen var ifølge klageren som forventet.

- Målet mitt var å rette litt oppmerksomhet mot problemet - ikke lage noe trøbbel. Jeg vil oppfordre alle hytteeeiere til å kjøpe utelys som skyter nedover, og at de ikke lar lysene stå på når hytta ikke er i bruk!

 SJUSJØEN:  Fantastiske naturopplevelser. Foto: Scanpix
SJUSJØEN: Fantastiske naturopplevelser. Foto: Scanpix Vis mer