Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Hytteeierne har brukt veien i over 60 år. Da de begynte å brøyte, satte Statskog foten ned

Konflikt om atkomstvei i Røros over stokk og stein.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): En bitter veikonflikt i Langegga i Røros tok i går en ny vending da grunneier Statskog la ned et steinhardt argument overfor hytteeiere i området.

Hytteeierne er harnisk etter at Statskog kjørte en hjullaster til området og la ned en stor stein som sperrer veien. De kommer nå til å anmelde Statskog og den andre grunneieren, Røros vekst, skriver lokalavisene Rørosnytt og Arbeidets Rett.

- Det begynner å bli veldig trist. Dette er tungt og baserer seg på en lang og heftig sak, sier hytteeier Per Westreng til Dagbladet.

Konflikt om skiløype Konflikten om atkomstveien til hyttene sentrerer seg rundt ei skiløype som går i samme område.

Westrengs familiehytte er fra 1960, og naboens hytte fra 1952. Siden den gang har de brukt og vedlikeholdt veien på sommerstid. Vinteren 2014/2015 begynte de å brøyte veien vinterstid, noe de ikke hadde tillatelse til fra grunneiere, ifølge Arbeidets Rett.

I desember i fjor fikk hytteeierne advarsel om at veien ville fysisk stenges dersom de ikke sluttet å brøyte. Grunneierne fant det ikke at hytteeierne hadde tillatelse til brøyting, og mente at brøytingen ødela de oppkjørte skiløypene i området.

I går ble altså en stor kampestein lagt midt i veien for å hindre brøyting og biltrafikk.

Bakgrunnen er at Statskog i 1970 inngikk en avtale med Røros idrettslag om en skiløype i området. Den avtalefestede skiløypa kommer derfor i konflikt med hytteeiernes brøyting.

SPERRET: Hytteeiernes mener selv de har atkomstrettigheter til hytta. De har de ikke mulighet til etter at Statskog la ned denne steinen. Foto: Tore Østby / Rørosnytt.no
SPERRET: Hytteeiernes mener selv de har atkomstrettigheter til hytta. De har de ikke mulighet til etter at Statskog la ned denne steinen. Foto: Tore Østby / Rørosnytt.no Vis mer

- Vi ser ingen grunn til å si opp den avtalen og slik vi ser det har denne avtalen forrang foran hytteeiernes rett til å brøyte. Vi anså brøytinga som ulovlig. Vi er kjent med at veien er blitt kjørt på på barmark, og det har vi aldri lagt ned noe forbud mot. Sperringa blir fjerna med en gang veien blir kjørbar med bil, sier Geir Wagnlid i Statskog til Dagbladet.

Anmeldelse Grunneierne Statskog og Røros vekst deler syn på brøytesaken, og hytteeierne går til anmeldelse mot begge disse to om å få fjernet steinen. Anmeldelsen for brudd på straffeloven paragraf 346, ulovlig bruk av fast eiendom, er i dag sendt politiet i Trondheim. Der anfører advokat Bjørn Hovstad, som representerer hytteeierne, at uavhengig av diskusjonen om brøyting - så er atkomsten fullstendig stengt.

Wagnlid tror ikke en anmeldelse fører fram og at saken trolig blir henlagt. Hytteeierne kan imidlertid gå til sivilt søksmål for å få en rettsavgjørelse.

- Vi har to parter i idrettslaget og hytteeierne vi skal imøtekomme her, men det klarer vi ikke. Slik denne konflikten har spisset seg til er det kanskje ikke noen annen løsning enn retten. Dette er ingen artig sak, sier Wagnlid i Statskog.

Det vesentlige rettslige spørsmålet i tvisten blir hvorvidt hytteeierne har veirett eller ikke. Dessuten mener hytteeierne at skianleggene flere ganger er blitt snikutbygd uten godkjenning. Slik hytteeierne ser det, har Statskog bortfestet deres tomter til idrettslaget i åra etter de selv kjøpte hyttene. 

- Enten så har du veirett eller så har du ikke veirett. De har aldri vært snakk om dette når vi har kjørt her tidligere. Dessuten mener jeg veien er helt kjørbar nå. Jeg mener det er en skam og at Statskog dolker oss i ryggen, sier hytteeier Westreng.

INGEN VEI RUNDT: Det blir ingen mulighet for å komme til med brøytebil eller traktor her. Grunneierne mener idrettslaget har rett til å bruke veien som skiløype, mens hytteeierne mener veien er fritt fram for dem å bruke. Foto: Tore Østby / Rørosnytt.no
INGEN VEI RUNDT: Det blir ingen mulighet for å komme til med brøytebil eller traktor her. Grunneierne mener idrettslaget har rett til å bruke veien som skiløype, mens hytteeierne mener veien er fritt fram for dem å bruke. Foto: Tore Østby / Rørosnytt.no Vis mer
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media