Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Coronaviruset:

Hyttefolket overrasker: - Feilaktig bilde

I Rauland ber hytteeierne om ikke å fritas for kommunale avgifter, til tross for forbudet mot å bruke eiendommene.

ØNSKER Å BIDRA: Rauland hyttevelforening er blant de som ønsker å bidra økonomisk til et kriserammet næringsliv i sin hyttkommune. De ønsker derfor ikke å fritas fra kommunale avgifter i andre kvartal, selv om de har forbud mot å bruke hyttene. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet
ØNSKER Å BIDRA: Rauland hyttevelforening er blant de som ønsker å bidra økonomisk til et kriserammet næringsliv i sin hyttkommune. De ønsker derfor ikke å fritas fra kommunale avgifter i andre kvartal, selv om de har forbud mot å bruke hyttene. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet Vis mer

Få temaer i disse coronatider har engasjert så kraftig som regjeringens hytteforbud.

I forrige uke ble det annonsert at hytteforbudet forlenges til 13. april, og dermed utgår også påska for hytteeierne. Det gjorde ikke misnøyen mindre.

Mens mange har rast mot forbudet og rettet kritikk mot sine egne hyttekommuner, er det slett ikke alle som mangler forståelse for utfordringene landets hyttekommuner står i.

Rauland hyttevelforening er blant dem som ønsker å bidra økonomisk til kommunen.

Det skriver Vest-Telemark blad.

Ønsker ikke avgiftsfritak

Neste uke skal formannskapet i Vinje kommune ta stilling til om det skal sendes ut faktura for kommunale avgifter for vann, avløp og renovasjon for andre kvartal.

UPOPULÆR: Skjellsordene hagla mot ordfører Jon Rikard Kleven i Vinje, da han måtte ta den vanskelige avgjørelsen å isolere kommunen, og dermed avlyse påsken for 25 000 hyttefolk. Helseapparatet i Sør-Norges tredje største kommune i flatemål, ville ikke greid ekstrabelastningen coronaepedemien fører med seg. Reporter: Øystein Andersen. Foto / Video:... Vis mer

Bakgrunnen for dette er innvirkningene coronatiltakene har hatt for kommunens innbyggere og næringsliv, men ikke minst for hytteeierne som for tida ikke har lov til å benytte sine eiendommer.

Men der mange kanskje ville håpet på å spare inn noen kroner, viser hyttevelforeninga dugnadsånd ved å be om at hytteeiere likevel skal faktureres. De håper at pengene vil komme godt med i kommunens kriserammede næringsliv.

- I den grad det er mulig med hensyn til selvkostprinsippet, ønsker vi at inntektene fra hytteabonnementene kan bidra til å hjelpe et kriserammet næringsliv i kommunen, heter det i et samstemt vedtak fra Rauland hyttevelforening som Vest-Telemark blad har fått tilgang til.

- Når vi får lov til å bruke hyttene våre igjen, ønsker vi at næringslivet «fremdeles lever» – at vi fortsatt har både dagligvarebutikker, blomsterbutikker, serveringssteder, utleiehytter, hoteller, håndverkere, entreprenører, blomsterbutikk, frisør, og så videre – og at både løyper blir kjørt og skiheiser er i drift, skriver leder Dag Ausen og nestleder Jostein Engum i hyttevelforeninga.

DUSJE: Dagbladets reporter Trym Mogen kommer med seks tips for dem som sitter i karantene, og må jobbe hjemmefra. Video: Trym Mogen. Vis mer

- Feilaktig bilde

Beslutninga begrunnes blant annet med at de mener det er urimelig at hytteeiere skal kunne kreve kompensasjon for kommunale avgifter når det er sentrale forskrifter som hindrer lovlig bruk av hytta.

Også velforeninga i Rauland har fått med seg at hytteeiere flere steder i landet har krevd kompensasjon, og mener dette skaper konflikter og et redusert omdømme.

De mener at denne holdninga ikke er representativ for hytteeierne.

PÅSKEIDYLL: Drømmen om en solfylt påske langs hytteveggen brast som følge av coronautbruddet. Det nasjonale forbudet skal likevel ikke gå ut over hyttekommunen, sier Rauland hyttevelforening. Her fra Rauland Skisenter i Vinje kommune. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet
PÅSKEIDYLL: Drømmen om en solfylt påske langs hytteveggen brast som følge av coronautbruddet. Det nasjonale forbudet skal likevel ikke gå ut over hyttekommunen, sier Rauland hyttevelforening. Her fra Rauland Skisenter i Vinje kommune. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet Vis mer

- Dessverre har en del av disse kravstillerne fått svært mye plass i mediebildet.

I vedtaket peker de på at kommunen har vært rause, blant annet ved å påta seg vakthold, tilsyn og nødvendig snømåking.

- Dette kan være vårt lille bidrag til den lokale dugnaden, der kommunen får økt handlefrihet for næringsstøtte, næringslivet får tilgang på nødvendige hjelpetiltak, og hyttefolket får vist at de ikke bare består av selvsentrerte mennesker.

Det kommer også fram at de vil sette i gang en kampanje blant hytteeierne for at de i størst mulig grad skal bruke det lokale næringslivet ved kjøp av varer og tjenester.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!