ØKT AKTIVITET: Flere har råd til å kjøpe hytter og fritidsboliger enn tidligere. Her fra Rauland. Foto: Andreas Klemsdal / Finansavisen.
ØKT AKTIVITET: Flere har råd til å kjøpe hytter og fritidsboliger enn tidligere. Her fra Rauland. Foto: Andreas Klemsdal / Finansavisen.Vis mer

God fart i hyttemarkedet:

Hyttekjøperne blir yngre

Hytteomsetningene drives opp av flere yngre.

(Finansavisen): - Vi har hatt tidenes beste desember- og januarsalg, så vi opplever absolutt at det er fart i hyttemarkedet, sier daglig leder Christian Haatuft i EiendomsMegler 1 Fjellmegleren.

Han jobber med markedet i Geilo, Hemsedal og Gol. Haatuft er godt fornøyd med både årets start og fjoråret.

Bygges mye

- Vi har solgt 64 enheter i januar, mot 59 i januar i fjor. I hele 2018 solgte vi 739 enheter, mot 632 i 2017. Selv om det er noen boliger med i disse tallene, utgjør 90 prosent hytter og leiligheter til fritidsbruk, sier han til Finansavisen.

Haatuft tror det er flere grunner til den høye aktiviteten.

- Det er et par store prosjekter i Hemsedal og på Geilo som har solgt godt og som drar tallene opp. Det er også generelt mye som bygges i fjellet. Markedet er blitt betydelig mer differensiert enn tidligere, og vi ser at flere har råd til å kjøpe fritidsboliger, sier megleren til avisen.

Yngre inn i markedet

Det er en del yngre som er på vei inn i markedet, ifølge Haatuft.

- De yngre er mer opptatt av delingsøkonomi og er også mer villige til å tenke utleie for å finansiere kjøpet. En annen trend er at det er flere omsetninger i livsløpet enn for bare én generasjon siden, sier han til avisen.

Folk bytter fritidsboliger oftere, gjerne fra mindre hytter og leiligheter til større senere. Siden skifter de ofte tilbake, ifølge Haatuft.

Trenden med at hyttekjøperne er blitt yngre, er også noe Olaf Olstad, leder i Norske Hytteprodusenters Forening, tydelig ser.

- Tidligere var det aldersgruppen 50–60 år som var den klart største gruppen av hyttekjøpere. De siste årene har vi sett at hyttekjøperne blir stadig yngre, og nå ser vi at det er blitt like mange kjøpere i aldersgruppen 40–50 år. Mange finansierer kjøpene med utleie, noe som bookingselskapene også melder tilbake på er blitt en grei måte å finansiere hyttene på, sier Olstad til Finansavisen.

Solid vekst

I dag slipper Eiendom Norge omsetningsstatistikken for fritidsboliger til fjells det seneste året. Da statistikken ble sluppet på samme tid i fjor, viste den en sterk utvikling i markedet for fjellhytter.

Prisene steg ifølge avisen med 5,4 prosent fra februar 2017 til januar 2018, og dette var tredje året på rad med solid vekst i prisene.

Andre økonominyheter:

Ville ha 50 mill. på Bygdøy - leiligheten solgt etter fem dager
Så mye koster det å leie bolig nå