Corona

Hyttekommunene holder pusten

Titusenvis av påsketurister strømmet til hyttene. I løpet av de kommende dagene vil kommunene få fasiten på om påska ble en smittevern-suksess eller et corona-inferno.

FOLKSOMT: Hemsedal var en av kommunene som fikk mye besøk i påska. Nå krysser ordføreren fingrene for at ikke smittetallene skyter i været i uka som kommer. Foto: Nina Hansen / Dagbladet
FOLKSOMT: Hemsedal var en av kommunene som fikk mye besøk i påska. Nå krysser ordføreren fingrene for at ikke smittetallene skyter i været i uka som kommer. Foto: Nina Hansen / Dagbladet Vis mer
Publisert
Sist oppdatert
Se mer
påvist smittet 104 000 +647
innlagt288 +12
døde 688 +4
påvist smittet 136 000 000+690.7K
døde 2 940 000 +8.6K
Se mer

Påsketuristene har vendt både skituppene og nesa hjemover, og hyttekommunenes innbyggertall nærmer seg igjen normalen. Mandag preges trafikken av køer og stengte fjelloverganger. Samtidig sitter flere ordførere spente igjen, blant tomme påskeegg og vinkartonger.

- Vi har vel ikke summert påska fullstendig, men vi har selvsagt hatt vesentlig mindre trafikk enn vanlig. Det vil si at folk har fulgt anbefalingene, sier ordfører Erik Sletten i Trysil til Dagbladet.

Allerede ved inngangen til påska, meldte ordføreren om lavere besøkstall enn normalt da Dagbladet tok kontakt. Likevel har det vært langt ifra folketomt hos Sletten.

- Et anslag tilsier at vi har hatt omkring 25 000 besøkende på de mest besøkte dagene. Det er ingen smitteutbrudd akkurat nå, men også det er for tidlig å konkludere på. Folk har fulgt anbefalinger og råd i stor grad, men dagene etter påske blir spennende, sier ordføreren.

KLAR: Restauranteier Tommy Åsheim trodde nesten ikke det han hørte under helseministerens pressekonferanse i tomt lokale på Restaurant Laaven i Trysil. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet. Vis mer

Flere ansamlinger

Noen timers kjøring vestover, nærmere bestemt i Hemsedal, har påska vært preget av vind og kaldt vær. Det tror ordfører Pål Rørby har bidratt til at smittefaren har begrenset seg mer enn han selv fryktet før påske, siden sosiale treff i solfylte hyttevegger ikke har vært særlig utbredt.

Likevel har det vært oppdaget flere brudd på smittevern blant hytteturistene.

- Vi har hatt flere tilfeller med ansamlinger utendørs, både fredag og lørdag. Kommunen har hatt innleide vakter som måtte løse opp utendørs ansamlinger på 50-60 personer, men de ble møtt på en fin måte. Det ble holdt god avstand til tider, men når man blir litt varm i trøya og får alkohol innabords blir det fort mindre nøye med den slags, sier Rørby, men legger til at kommunen var forberedt på akkurat det.

- Folk er slitne og lei, og vi forstår at det er hyggelig å treffes, legger ordføreren til.

Kommunen har registrert 60-70 gjennomførte tester per dag på det meste i påska. Så langt er fasiten av det gledelige slaget: Null positive tilfeller. Det til tross for at kommunen med 2500 fastboende på det meste hadde 13 000 mennesker innenfor grensa.

- De neste dagene blir spennende. Vi gikk inn i påska med litt uro, men kombinasjonen av kaldt vær med vind og flinke folk, har gjort at vi ser ut til å ha klart oss bra. Så får vi se når etterslepet for smitte og testresultater kommer utover i uka, om for eksempel noen av ansamlingene har generert smitte, sier Rørby.

Roser turistene

Regionlensmann Brit Fyksen i Hallingdal kan slå fast at null afterski og stengte serveringssteder har ført til ei svært annerledes påske for deres del. Ved starten av påska anslo ordfører i Hol, Petter Rukke, at antallet besøkende var tilnærmet som normalt.

Fyksen forteller mandag til Dagbladet at påska har gått mye bedre enn hun så for seg på forhånd, til tross for at området huser populære skidestinasjoner som Geilo og Hemsedal.

- Det er tydelig at folk har vært forberedt og flinke. Det er veldig bra, sier regionlensmannen.

Politiet har satt inn ekstra bemanning i forbindelse med påska. I regionen, hvor 20 000 er fastboende, var det i påsken rundt 70 000 mennesker.

- Vi er vant til å ha mye folk her i påska. Det har vært færre oppdrag enn i en vanlig påske, sier lensmannen, og legger til at det ikke er skrevet ut bøter for brudd på coronaforskriften.

KJØRER VEKK: Hun kom hjem etter det hun mente var et nødvendig ærend til leiligheten sin på Gran Canaria, og beskriver hjemkomsten som svært ubehagelig. Reportere: Agusta Magnusdottir og Øystein Andersen. Video: Henning Lillegård Vis mer

«Noen lokale pokaler i Hemsedal??»

Fyksen understreker at politiet har et ønske om å veilede folk, heller enn å bruke straff. De seks forskjellige kommunene i Hallingdal har også egne lokale forskrifter, så politiet har hatt med seg verktøy for å raskt slå opp hva som gjelder hvor.

Lokalavisa Hallingdølen har tidligere omtalt at det ble lagt ut fest-henvendelser på den anonyme appen Jodel. Blant annet kan det se ut som at det var noen festglade ungdommer i Hemsedal, men politiet kan ikke slå fast at det faktisk ble arrangert noen fest.

«14 boys fra Oslo på hyttetur, noen jenter som er gira på fest!» og «Noen lokale pokaler i Hemsedal?? Djååååms!!?», sto det på Jodel. Fyksen forteller at politiet er klar over meldingene, men understreker at det ikke ble gjennomført noe hjemmebesøk.

- Vi har fått et par henvendelser på fester, men vi har ikke rykket ut til noe i forbindelse med det. Utestedene har vært stengt, så det har vært litt annerledes i år. Politiet må være der det er størst behov til enhver tid. I år er det utfordringer knyttet til trafikken som har vært størst. Det har også vært leteaksjoner, blant annet en redningsaksjon i Hemsedal. Dette er typiske oppdrag for politiet når folk nyter fjellheimen, sier Fyksen.

Håper å slippe etterdønninger

Ordfører i Hol, Petter Rukke, fikk både massiv støtte og krasse meldinger da kommunen besluttet å innføre strenge restriksjoner i forbindelse med påska. Nå bekrefter han at de siste ukene har gått bra, men legger ikke skjul på at det er knyttet stor spenning til de kommende dagene.

- Vi håper det ikke kommer noen etterdønninger, slik det var i vinterferien, med positive tester da folk kom hjem og påfølgende utfordrende smittesporing. Generelt har folk vært veldig flinke i påska. Det fungerte bra med vakter i butikkene, og selv om det ble ei rar påske er jeg veldig fornøyd, sier Rukke.

Kommunen kunne registrere litt færre folk enn normalt, men hadde likevel 22 500 innom skjærtorsdag. Det er omkring 10 000 mindre enn normalt. Mens han har Dagbladet på tråden, tikker det inn melding fra kriseledelsen hos ordføreren.

- Der står det at det ser ut som vi kommer oss gjennom påska uten ett eneste smittetilfelle. Det har vært noen få som har testet seg i påska, og dro hjem i påvente av resultatet. Men så langt kan vi altså slå fast at det er null utbrudd, sier Rukke fornøyd.

Status vaksinasjon Full oversikt

869 119 (16.2%)i Norge har fått dose nr 1
296 302 (5.52%)i Norge er fullvaksinert
Kilde: FHI (FHI oppdaterer tallene sine ca kl 13 hverdager, og viser da gårsdagens tall).

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer