Hyttemoral

Sommerferiering på hytta gir et moralsk og sosialt overtak.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

REISEFEBEREN HERJER. I fjor nådde reiseregninga for norske husholdninger 38|000 kroner ifølge SSB. Det er tolv tusen mer enn for fem år siden. Vi reiser hele året, i ovale helger og ferieuker. Men i fellesferien er det fortsatt familiehytta som gjelder. Nordmenn er et fanatisk hyttefolk. I Norge finnes det hele 411|000 hytter. Det søkes og bygges for harde livet. Nordmenn er besatt av eiendom. Vi skal eie, ikke leie. Eller for å si det fritt etter Odd Børretzen: Vi norske bor mer enn de fleste andre og det har vi vel gjort så lenge vi har levd her i landet.

JEG LENGTER mer etter å se verden enn å beise hytteveggen. Men det lyder så solid, så overlegent å si «vi skal på hytta i sommer». Hytta er familieinvestering. Hvert år kommer barna tilbake til samme sted, hopper fra samme brygge, samler minner om hoggorm, krabbefiske og sommerkjærester. Hytta ivaretas og varer, i ei flyktig tid, gjennom jobbskifter, skilsmisser og nevroser. Et sted å invitere til og samles rundt langbord i hagen. Et sted å ligge i køyeseng og hviske til man sovner. Et sted å samle hele familien og holde ut med svigermors krav om at oppvasken skal tas etter hvert måltid og svigerfar som insisterer på å snekre anneks på de aller varmeste dagene.

HYTTEPRESSET inntrer med fast jobb, barn og stasjonsvogn. Det er neste skritt på den hypermaterialistiske statusstigen. Det er få som står imot. Men er du ikke hyttearving eller har kastet deg på hyttekarusellen for mange år siden, kan du bare glemme hyttedrømmen, eller? De siste fem åra har prisene steget med 70 prosent. Økningen er 29 prosent bare siden første kvartal i fjor. Hytta er blitt dyr, bedagelig og kjempestor. Nye hytter er i snitt 103 kvm mot 62 kvm i 1983. Nye hytter er større enn gjennomsnittsboligen. Det er helt vanvittig.

DAGBLADET OG VG er besatt av rikfolks hytter. Derfor vet jeg at Petter Stordalens hyttenaboer i Gamle Hellesund er sure fordi turbo-Petter vil sette opp et moderne nybygg i glass og betong. Jeg har fått med meg at Celina Midelfart betaler nesten 25 millioner for drømmehytta på Portør. Jeg vet også at Celina-vennen Trygve Hegnar har en luksuseiendom noen nautiske mil sørover, på Lyngør og at Frp-kjøpmannen, Rimi-Hagen, selvsagt har egen øy. Jeg påvirkes, pinlig nok. Snart tror jeg det knapt finnes ei hytte under to millioner her til lands. Men det er tull. Strandadelen er ikke Hytte-Norge. Prisforskjellen er enorm mellom de hete områdene og mer vanlige hytteområder. Status og fine adresser gjelder i minst like stor grad for hyttemarkedet. Rikingen klumper seg sammen på skrytestripa Blindleia i Lillesand, på Hvasser og Røssesundet på Tjøme og i Kragerø i Telemark. Hvaler er vakkert, men ligger fortsatt på feil side. Sverige er for feriefolk med flere drømmer enn penger. Og byttes saltvann og egen brygge ut med ferskvann og eller skauen, er det hytter til folk flest.

JEG HUSKER hva faren til en skolekamerat på aller beste Oslos vestkant sa til meg som 16-åring: Man har sommerhus fordi man har tenkt langsiktig. Mens folk på vestkanten sparer og investerer for framtida, kjøper folk på østkanten ny tv og reiser til Syden. Der, på andre siden, tenker man ikke på barna sine. Sa mannen som har arvet alt han eier, til østkantjenta. Er det rart jeg fikk hyttekomplekser?