Hyttenabo reagerer: - Lukter noe voldsomt

Et illeluktende utslipp fra en nyåpna fiskeoljefabrikk skaper hodebry for naboene på Værøy. - Gudskjelov at vi har et annet hus å bo i, forteller nabo Asbjørn Myklebust.

ILLELUKTENDE: Asbjørn Myklebust forteller at konsistensen som utslippet er som en fettete, gulhvit grøt. Stanken er uutholdelig. Foto: Privat
ILLELUKTENDE: Asbjørn Myklebust forteller at konsistensen som utslippet er som en fettete, gulhvit grøt. Stanken er uutholdelig. Foto: Privat Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Værøy kommune i Lofoten - kjent for kritthvite strender med asurblått vann og majestetiske fjellformasjoner.

Nå er det noe helt annet som stjeler oppmerksomheten: Et illeluktende utslipp i fjæra.

Det forteller Asbjørn Myklebust. 72-åringen er fast bosatt i øykommunen, hvor han også har en fritidsbolig. Det er ved sistnevnte sted at idyllen nå har blitt brutt - etter utslipp fra en nyoppstarta fiskeoljefabrikk.

- Der her skal ifølge fabrikken være en nullutslippsfabrikk uten lukt og uten utslipp i vannet, men nå har det skjedd to ganger, forteller Myklebust til Dagbladet.

Det var Avisa Nordland som først omtalte den illeluktende nyheten.

REAGERER: Myklebust beskriver en grusom stank. Her er han avbildet hjemme, i frisk nordlandsluft. Foto: Privat
REAGERER: Myklebust beskriver en grusom stank. Her er han avbildet hjemme, i frisk nordlandsluft. Foto: Privat Vis mer

- En illeluktende grøt

Myklebust beskriver utslippet som en fettete, gulhvit grøt. Stanken skal visstnok være helt ekstrem.

- I begynnelsen luktet det så ille at du rett og slett ville spy, forteller nordlendingen.

Han anser seg selv som heldig, som bare har fritidsbolig i området ved utslippet, og derfor har et annet sted å oppholde seg, mens lukta er som verst.

- Men det er tre hus med fastboende i, og det er jo tragisk, sier han, og beskriver hvordan naboene er nødt til å lukke vinduene for å slippe unna den grusomme lukta.

- Kan du beskrive hva det lukter?

- Du skjønner ikke hvor ille det er. Det lukter kanskje som råtten tran.

- Bare ren fiskeolje

72-åringen mener at fabrikken har vist liten vilje til å rydde opp etter seg, men forteller at det nå har kommet mannskaper for å få ryddet opp i utslippet.

Avisa Nordland har vært i kontakt med styreleder i Lofoten Biomarine AS, Tommy Torvanger.

- Det er ikke noe særlig bra. Akkurat nå er fabrikken satt i en sluttfase av å få ferdigstilt etter oppstarten. Vi har oppdaget at det er gjort en feil i hvordan ting er koblet sammen. Det var det nyeste utslippet som gjorde at vi fikk lokalisert feilen, forklarer han til avisa.

Torvanger sier at de stanset all produksjon og demonterte alt etter de ble oppmerksomme på utslippet.

- Heldigvis er det bare ren fiskeolje som har kommet ut, så det gjør ikke skade på dyre- og fuglelivet, sier styrelederen til avisa.