Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Coronaviruset

Hyttepåska avlyst: - Nødvendig

Norske hyttekommuner støtter videreføringen av det omstridte forbudet, men er bekymret for unntaket som tillater enkelte å reise på hytta.

ERNA SOLBERG: Lat som dere er på hytta, men bli hjemme. Video: Regjeringen / Bilde: NTB Scanpix Vis mer

- Vi synes det er veldig fornuftig.

Det sier Jon Rikard Kleven (Sp), ordfører i Vinje kommune.

Tirsdag annonserte regjeringen at de forlenger det omstridte hytteforbudet til 13. april.

Altså blir det ikke lov å dra på hytta i påska, om den ikke ligger i kommunen du er folkeregistrert i.

AVLYSTE PÅSKA TIDLIG: Jon Rikard Kleven i Vinje kommune. Foto: Sten Andersen / Vinje kommune
AVLYSTE PÅSKA TIDLIG: Jon Rikard Kleven i Vinje kommune. Foto: Sten Andersen / Vinje kommune Vis mer

Vinje i Telemark, Norges fjerde største hyttekommune, avlyste påska allerede for to uker siden.

- Vi ventet ikke på regjeringen. Torsdag 12. mars sendte vi melding til alle hyttefolk om at de måtte bli hjemme, og skisenter og hoteller fikk beskjed om å stenge ned, sier Kleven til Dagbladet.

Det er 3700 fastboende i Vinje, og en vanlig påske ville det strømmet 30 000 mennesker ekstra til kommunen, forteller han.

Kritisk til unntak

Kleven legger ikke skjul på at næringslivet i kommunen vil få seg en voldsom knekk som følge av coronakrisen.

- Reiseliv er hjørnesteinsbedriften vår. Reiseliv og hytter har en omsetning på 600 millioner i året i Vinje.

Ordføreren er sterkt kritisk til samboer-unntaket i hytteforbudet.

Mennesker som er i karantene fordi de deler bolig med en person som er bekreftet coronasmittet, kan overnatte på hytta mens den smittede er i isolasjon hjemme.

- Det kan bli en stor utfordring for helseberedskapen i hyttekommuner, sier Kleven.

Han mener at unntaket strider mot hele begrunnelsen for hytteforbudet: at ikke helsevesenet i mindre kommuner med mange hytter skal bli overbelastet.

- Hvis vi får mange smittede på Østlandet og Vestlandet, og familiene kan reise opp til Vågsli fra Vestlandet og til Rauland fra Oslo og Grenland, så vil vi sitte med en stor mengde potensielle smittebomber oppi hyttefeltene, sier ordføreren.

- Disse folkene vil ha krav på helsehjelp i kommunen de oppholder seg i.

- Helt nødvendig

Ringsaker er landets største hyttekommune. Ordfører Anita Ihle Steen (Ap) støtter videreføringen av hytteforbudet.

- Det er helt nødvendig at vi holder den stramme linja i god tid framover, for å sikre at ikke spredningen tar helt av. Vi er alle avhengig av et helsesystem som funker, sier Steen til Dagbladet.

Det er 7200 hytter i hele Ringsaker. Ordføreren anslår at kommunen hadde fått cirka 20 000 ekstra innbyggere i påska under normale omstendigheter.

- Det er klart at denne perioden vi er på tur inn i, er perioden der det er mest aktivitet i fjellet. Påska er jo kanskje den tiden som alle forbinder med hytta; ski og sol og appelsin. Nå må man finne det i husveggen, på terrassen hjemme, sier Steen.

- Dette har selvsagt store konsekvenser for alle som tar imot og vanligvis selger det ene og andre til hyttefolket vårt, legger hun til.

STØTTER VIDEREFØRING: Anita Ihle Steen, ordfører i Ringsaker kommune. Foto: Ringsaker kommune
STØTTER VIDEREFØRING: Anita Ihle Steen, ordfører i Ringsaker kommune. Foto: Ringsaker kommune Vis mer

Ringsaker har 35 000 fastboende. Ordføreren er ikke bekymret for at samboer-unntaket fra hytteforbudet vil by på en stor belastning for deres helsevesen.

- Det er annerledes for en kommune med 2000 innbyggere. Jeg forstår at det er en del ting som vurderes forskjellig.

Deler bekymringen

Camilla Underland, kommuneoverlege i Hemsedal, mener det er klokt av regjeringen å videreføre hytteforbudet.

Hun deler imidlertid Vinje-ordførerens bekymring for unntaket som tillater enkelte å dra på hytta likevel.

KOMMUNEOVERLEGE: Camilla Underland i Hemsedal kommune. Foto: Privat
KOMMUNEOVERLEGE: Camilla Underland i Hemsedal kommune. Foto: Privat Vis mer

- Vi ser den. Og vi har formidlet våre bekymringer til riktig instans. Vi har full tillit til at de hører på de bekymringene vi ytrer, sier Underland til Dagbladet.

- Vi ser allerede i dag at vi har personalressurser som er høyt belastet, med helsepersonell som er i karantene på grunn av utenlandsreise eller symptomer. Vi har utfordringer som veldig mange andre kommuner, både små og store, i forhold til smittevernutstyr. Vi lever i en helt annen hverdag.

AVLASTNING: Coronaviruset fortsetter å herje i Norge, og dette av sju nye feberpoliklinikker i Oslo. Disse skal avlaste legekontor og legevakt i kommunen. Video / Reporter: Elias Kr. Zahl-Pettersen Vis mer

Hyttefolk ba om dispensasjon

Da hytteforbudet ble innført, opplevde mange hyttekommuner – Hemsedal inkludert – en strøm av henvendelser fra folk som ønsket dispensasjon for å kunne dra på hytta.

Dette har til en viss grad roet seg, forteller Underland. Hun forklarer dette med at forskriften fra regjeringen er tydelig på at kommunene ikke har anledning til å gi disposisjon.

Hemsedal har i underkant av 2500 fastboende. En vanlig påske ville befolkningen i kommunen ha vokst til 25 000 personer, inkludert hyttefolk, skiturister og sesongarbeidere.

- Jeg tror jeg snakker på vegne av alle hyttekommuner i hele Norge: aller mest skulle vi ønsket at vi kunne hatt en normal påske som vi pleier, sier Underland.

- Det er en stor belastning for vår befolkning, vår næring, vårt livsgrunnlag i hyttekommunen å ikke kjøre vanlig drift. Men det kommer en påske til neste år også.

Hele Norges coronakart