Hytteprisene faller kraftig - salget mer enn halvert

Her kan du få kjøpe rivningsklare hytter til en million kroner. Og det har vært en hemmelighet til nå.

JERN OG METALL: 33 mål, egen strandlinje, brygge, gode dybdeforhold og hus med P-rom på 138 kvadratmeter. Pris: 2,75 mill. Foto: Krogsveen, Bamble.
JERN OG METALL: 33 mål, egen strandlinje, brygge, gode dybdeforhold og hus med P-rom på 138 kvadratmeter. Pris: 2,75 mill. Foto: Krogsveen, Bamble.Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Hegnar.no): Eiendomsmeglerforetakenes Forening (EFF) og Finn.no la i dag frem sin årlige analyse av markedet for fritidsboliger ved sjøen, utarbeidet av TNS Gallup.

Konklusjonen er at markedet går tregt. Gjennomsnittlig salgspris for fritidsboliger ved sjøen har så langt i år (på landsbasis i perioden 1/1-31/5) falt 6,0 prosent fra samme periode i fjor, til 2 293 000 kroner.

Prisene faller, salget halvert Antallet hytter lagt ut for salg er betydelig ned, og salgsvolumet fra januar-mai i fjor er mer enn halvert, fra 451 til 206 hytter. Det tilsvarer et fall på 54,3 prosent.

- Det sies at det ikke finnes dårlig vær, bare dårlige klær. Men i hyttemarkedet ved sjøen er faktisk dårlig vær en hard realitet. Normalt legges de fleste sjøhyttene ut for salg i april-mai, men den lange vinteren har forsinket markedet, sa adm. dir. Christian Vammervold Dreyer i EFF, da han la frem tallene i dag.

Prisnedgangen fra januar-mai 2011 til samme periode i år er på 11,3 prosent.

- Vi forventer at det legges ut mange fritidsboliger i juni, og dette vil kunne bidra til at trenden om en priskorreksjon i fritidsboligmarkedet fortsetter, sa Dreyer videre.

Jern og Metall-hytter til salgs Men om hyttesalget generelt går tregt, er det likevel noen som forsøker å selge.

- En trend vi har sett de siste årene er at fagforeninger og bedrifter har gått ut og solgt hele eller deler av sommerstedene sine. Det viser seg at mange har sterke bånd knyttet til disse stedene. I fjor opplevde vi god respons da vi solgte for Herøya Arbeiderforening på Bjørkøya, og vi kommer med nye salg der i sommer. Salget på Hydrostranda har også vært bra, sier daglig leder og fagansvarlig på Krogsveens Bamble-kontor, Henrik Tangen, til HegnarOnline

Han legger nå ut fem hytter og fem tomter på sørsiden av Sandøya, den største øya utenfor Brevik. Dette er et gammelt sted i skjærgården som tidligere var eiet av Fellesforbundets Jern og Metall-avdeling.

33 mål og egen strandlinje Den største hytta, eller hovedhuset om du vil, har P-rom 138 kvadratmeter over to etasjer, inklusive to stuer og åtte soverom.

Kjøperen her vil eie det som ikke blir skilt ut til de fem tomtene og de fire øvrige hyttene, det vil si et areal som er anslått til 33 mål. Hovedhuset vil også ha egen strandlinje og egen, stor brygge med gode dybdeforhold.

- De 33 målene består av fine gresstepper, fjellknauser, svaberg og strender. Strendene er delvis skjermet for seg selv, og delvis altså tilgjengelige for de andre beboerne, sier Tangen, som har satt en prisvurdering på hovedhuset med påfølgende tomt til 2,75 millioner kroner.

Fra 850 000 til 1,6 millioner De fire øvrige hyttene har P-rom på 34-41 kvadratmeter, og omfatter stue med kjøkken og 2-3 soverom. Hyttene har et foreslått tomteareal som varierer fra 482 til 872 kvadratmeter.

Prisvurderinger spenner fra 1,6 millioner til 950 000 kroner. De fem tomtene som legges ut har foreslåtte arealer varierende fra 395 til 764 kvadratmeter, og er priset fra 850 000 til 1,05 millioner kroner.
  Dette er dårlige hytter Tangen understreker i salgsoppgaven at hyttene er av enkel standard, og at «utbedringer må påregnes».

- Ifølge reguleringsbestemmelsene kan bebygd areal ved nybygg være 100 kvadratmeter, men forutsetningen er at hyttene rives. Dette er dårlige hytter, men her kan du komme til det på en rimelig måte, og ta ting mer over tid hvis ønskelig, sier megleren til HegnarOnline.

Ifølge Tangen ble eiendommene satt opp på 60-tallet, «da fagforeningen var på sitt sterkeste».
  Godt bevart hemmelighet - Dette er sylferskt, og en godt bevart hemmelighet. Vi har ikke markedsført noe før nå, men vært bevisste på å vente til ankefristen på reguleringen gikk ut, slik at vi har hatt kontroll på det vi driver med, sier Tangen.

TREGT HYTTEMARKED: Dårlig vær og sen vår har påvirket prisene og salget av hytter ved sjøen i år, sier Christian Dreyer i Eiendomsmeglerforetakenes Forening (EFF). Foto: Linn Cathrin Olsen / SCANPIX
TREGT HYTTEMARKED: Dårlig vær og sen vår har påvirket prisene og salget av hytter ved sjøen i år, sier Christian Dreyer i Eiendomsmeglerforetakenes Forening (EFF). Foto: Linn Cathrin Olsen / SCANPIX Vis mer

Han forklarer at nå som reguleringen er i boks, vil selger søke om fradeling fortløpende, og oppmålingen vil skje i henhold til gjeldende plan.

Når tomtenes endelige størrelser er på plass, avhenger av tiden kommunens oppmålingsavdeling trenger, sier Krogsveen-megleren.  

Les også: Reder vil knuse prisrekord - selger landstedet for 60 millioner

RIVNINGSKLAR: Blir hytta revet kan det bygges ny på 100 kvadratmeter. Foto: Krogsveen, Bamble.
RIVNINGSKLAR: Blir hytta revet kan det bygges ny på 100 kvadratmeter. Foto: Krogsveen, Bamble. Vis mer