Hyttesalget tilbake på rekordnivået fra i fjor

Sommeren kom i juli og dermed var salget av hyttene langs sjøen tilbake på nivået fra juli i fjor.

REKORDSALG: Med sommeren i juli kom også interessen for hytter langs sjøen tilbake. (NTB-arkivfoto)
REKORDSALG: Med sommeren i juli kom også interessen for hytter langs sjøen tilbake. (NTB-arkivfoto)Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Hegnar.no): Analysen Eiendomsmeglerforetakenes Forening (EFF) og Finn.no la frem tidligere i sommer tegnet bildet av et tregt marked for fritidsboliger ved sjøen.

I perioden januar-mai ble salgsvolumet mer enn halvert sammenlignet med samme periode i fjor, og prisene falt 6,0 prosent.

- Å finne drømmehytta med alle fasilitetene du leter etter er enklere enn på lenge, sa administrerende direktør Christian Vammervold Dreyer i EFF.

Tangerte juli-rekord
Men i løpet av sommeren har salget tatt seg opp.

I juli ble det solgt 61 hytter i 15 av Norges mest populære hytteområder: Arendal, Drøbak, Grimstad, Hvaler, Kragerø, Kristiansand, Larvik, Lillesand, Lindesnes, Mandal, Risør, Sandefjord, Tjøme, Tvedestrand og Tønsberg, fremgår det av en fersk undersøkelse fra EFF og Finn.no.

61 hytter er tangering av juli-rekorden fra i fjor, og derfor flere enn i samme måned i 2011 og 2010.

- Bildet er mye mer nyansert enn alle de negative overskriftene har båret preg av, sier EFF-direktør Dreyer til HegnarOnline. Både Drøbak og Larvik kan vise til markant oppgang i antall solgte enheter, men vi minner om at volumene er små.

Antall solgte enheter i juli varierer fra null (Tvedestrand) til ni (Drøbak, Larvik og Hvaler). Derfor foreligger det heller ingen meningsfull prisstatistikk - enkeltsalg kan påvirke snittprisene betydelig.

- Været påvirker betydelig
Salgsvolumet i august er også godt. Det er noe lavere enn i 2012, men på samme nivå som 2011 og 2010. Nærmere bestemt er 29 hytter solgt i de 15 områdene i august. Det er ned fra 41 i fjor og omtrent på nivå med de to årene før.

Drøbak og Larvik topper antall solgte-statistikken også denne måneden, med fem salg hver.

- En lang vinter gjorde at markedet for fritidsboliger ved sjøen kom veldig sent i gang i år. Dette preget særlig salgsvolumet i mai og juni, men heldigvis har hyttemarkedet normalisert seg i takt med godværet. Det er gledelig, og viser at fritidsboligmarkedet påvirkes i betydelig grad av eksterne faktorer som været, sier Dreyer.

Hittil i år har alle områder noe lavere omsetning enn i fjor. I perioden mai-august i år har 263 hytter blitt solgt i de 15 områdene. Det er ned fra 363 hytter i samme periode i fjor, mens 314 og 271 hytter ble solgt i henholdsvis 2011 og 2010.

Beskjedent salg i sør
Men lokalt er variasjonene i volumutviklingen store. Sandefjord skiller seg ut positivt med å være på samme nivå som i fjor (22 solgte). Sørlandet utmerker seg negativt med et betydelig lavere volum enn tidligere år, og særlig i Aust-Agder at salgsvolumet er lavt.

I for eksempel Risør har antall solgte hytter falt 67 prosent til syv. I Lillesand har antall solgte falt fra 18 til fire. Det henger nok samme med at området domineres av hytter i høyere prisklasser. Salget er også halvert i Mandal - fra 29 til 14 hytter.

- Behov for korreksjon
Sommeren har vært den beste på lenge. Og likevel sliter altså Sørlandet med salget. Det må vel være noen overoptimistiske selgere der ute?

- Sørlandet er et marked som sliter, både på bolig- og hyttesiden. Innslaget av dyre hytter er høyt, og det er tungt å selge. Her er det nok fremdeles et behov for en priskorreksjon for å møte markedet, sier Dreyer.

Han legger til at i resten av landet er aktiviteten god og viser til at omsetningen av "normalhytter", på 2-4 millioner kroner, viser at kjøpekraften er her. Men over de nivåene er markedet kjøligere.

Et "normalhyttemarked" som Hvaler utmerker seg med flest hyttesalg i mai-august i år: 39. Drøbak og Larvik kommer nærmest med 35 salg hver.

Les også: Her er Norges mest lettsolgte hytter
Les også: - For denne summen får du en fantastisk flott hytte
Les også: Summen du må bla opp for å få din egen strandlinje