Hyttesjokk i Trysil

Statistikken sa prisras. Det stemte ikke helt...

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Hytteiere fikk seg et sjokk, mens folk på hyttejakt ble gledelig overrasket da de fredag morgen hørte på nyhetene og leste i Dagens Næringsliv, at prisene i Trysil stuper.

På tre år er gjennomsnittsprisene for hytter halvert i Trysil, meldte avisa.

Nå viser det seg at Statistisk Sentralbyrå, der tallene kom fra,  har gjort en stor regnefeil.

Dagens næringsliv skrev at snittprisen nå er på 948 000 kroner, mens den i 2004 var 1,9 millioner. Fredag ettermiddag ble det sendt ut en kontramelding på dn.no, om at Trysil-prisene ikke hadde stupt likevel.

Tomter ble hytter

Ifølge Ole Rognestad i SSB er flere tomtesalg blitt kodet som salg med bygning. Derfor er den beregnede snittprisen for bebygde fritidseiendommer blir altfor lav.

Byrået foretar nå nye beregninger. Disse vil neppe vise så store utslag i forhold til i fjor. Men det er veldig mye til salgs i Trysil, og prisene er satt ned på flere hytter og leiligheter på grunn av et litt tregt marked.

Mye til salgs

Det er mye til salgs i de fleste fjellområder, særlig av nybygg, så mange har spådd at prisene kan gå ned.

Ifølge Prognosesentret er det en grense for hvor mye folk vil betale for hytte:

Nye tall derfra viser at framtidige hyttekjøpere forventer å måtte punge ut med 1 150 000 kroner for hyttedrømmen, noe som er fire prosent mindre enn i fjor.

Hytteprisene har steget tre ganger mer enn kjøpekraftveksten de siste syv årene.

Spår prisvekst

- Det er mye å velge mellom på ulike nivåer, noe som er et signal å ta med seg for utbyggerne. De må ha i bakhodet at de ikke får solgt hva som helst til hvem som helst. Dette betyr økt konkurranse for kjøperne, sier Øye til dn.no.

Ifølge Prognosesenteret vil verken hytteprisene eller boligprisene gå ned.

- Det blir fortsatt prisvekst neste år, mener Øye. Han spår hyttemarkedet- som inkluderer både sjø, fjell og innland - opp med seks-åtte prosent og boligmarkedet opp seks prosent neste år.

TIL SALGS: Denne nye laftehytta er blant de 134 fritidseiendommene som er til salgs i Trysil. Den har vært til salgs en god stund, noe snøbildene bekrefter. Prisantydning er 4 290 000. Visning i helga...