Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Coronaviruset

Hytteturist smittet i Trysil

En turist i Trysil har fått påvist coronaviruset.

TRYSIL: Trysil trekker mange turister på grunn av skianlegget. Foto: Erik Johansen / NTB scanpix
TRYSIL: Trysil trekker mange turister på grunn av skianlegget. Foto: Erik Johansen / NTB scanpix Vis mer

Trysil kommune melder på sin hjemmeside at en hytteturist er smittet av viruset. Dette er det første smittetilfellet i kommunen.

- Smitten kom fra utlandet. Pasienten har levd svært isolert på hytta og har det bra. Risikoen for at andre i Trysil er smittet på grunn av denne, er svært, svært liten. Vi har ikke påvist smittespredning i Trysil i det hele tatt så langt, sier kommuneoverlege Hanna Rydløv.

Trysil har så langt testet 37 personer for viruset. Dette er det eneste positive prøvesvaret.

CORONAVIRUS: I ekstraordinært statsråd søndag formiddag har regjeringa fastsatt en forskrift om å forby folk å dra på hytta. Programleder: Ørjan Ryland / Dagbladet Vis mer

Kommuneoverlegen forteller videre at det fredag var slutt på å teste alle mulige smittede for viruset.

- Vi regner med at Covid-19 finnes i økende grad omkring oss. Vi tester derfor bare personer som er i risikogrupper og alvorlig syke, og de som arbeider med risikogrupper. Vi betrakter nå alle luftveisinfeksjoner som en mulig Covid-19, selv om de fleste ikke er det, og ber alle med symptomer som hoste, forkjølelse og feber om å holde seg hjemme til tre dager etter at de er friske, sier Rydløv.

- Mange har reist

Trysilfjellet skisenter, som er trekkplaster for svært mange turister, er stengt på ubestemt tid.

Det er besluttet at alle som kommer til Trysil fra Oslo og Viken må i 14 dagers karantene.

Kommuneoverlegen sier til Dagbladet at det virker som at mange hytteturister har reist hjem fra hyttene sine, og at de har forstått advarselen fra myndighetene om at de små kommunene har mer enn nok med håndtere sin egne innbyggere.

- Det er ikke vanskelig å forstå at man vil på hytta i en slik situasjon, men det er veldig viktig at kommunen har kapasitet til å håndtere situasjonen, sier hun.

STATSMINISTEREN: Ber de som har reist på hytta om å komme seg hjem. Video: NTB Scanpix Vis mer

Forbudt

Statsminister Erna Solberg og helseminister Bent Høie har gjentatte ganger bedt hyttefolk om å reise hjem. I et ekstraordinært statsråd søndag ble det besluttet å forby folk å reise på hytta.

- De som reiser på hyttene sine nå, gjør det vanskelig for kommunene å ivareta liv og helse. De som er der, må reise hjem, har Solberg uttalt.

Lørdag fikk hyttekommunen Tinn påvist sitt første smittetilfelle. Også dette var en person med fritidsbolig i kommunen.

Hele Norges coronakart