Hytteutleier ville ikke ta imot betalende flyktninger: - Slik er det blitt i Norge nå

Nissegården hytter og aktiviteter i Lom sier de takket nei til besøk fra flyktningene grunnet kapasitet. - Veldig trist, mener flyktningtjenesten i bygda. 

TAKKET NEI TIL FLYKTNINGER PÅ BESØK: Nissegården i Lom ville ikke ha flyktningtjenesten i Lom og Skjåk på besøk. «Vi lever tross alt i et demokrati. Svaret er nei som før sagt pr. telefon. Hadde kommunen spandert på sine egne hadde saken vært en helt annen» skriver Nissegården i en e-post til kommunen. Foto: Google Earth
TAKKET NEI TIL FLYKTNINGER PÅ BESØK: Nissegården i Lom ville ikke ha flyktningtjenesten i Lom og Skjåk på besøk. «Vi lever tross alt i et demokrati. Svaret er nei som før sagt pr. telefon. Hadde kommunen spandert på sine egne hadde saken vært en helt annen» skriver Nissegården i en e-post til kommunen. Foto: Google Earth Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

(Dagbladet): Flyktningtjenesten i Lom og Skjåk ønsket å ta med flyktninger for å komme på dagsbesøk til Nissegården i Lom.

Da kommunen ba om å få besøke Nissegården hytter og aktiviteter - og betale for seg som alle andre gjester - sa Nissegårdens eiere nei. Først på telefon, så per e-post.

I e-posten understeker Nissegården også at saken hadde vært en ganske annen dersom det var «sine egne» kommunen ville betale for.

«Det grunnleggende i dette svaret er at vårt syn på saker har ingen noe med, verken flyktningtjenesten i Skjåk eller noen annen. Vi lever tross alt i et demokrati. Svaret er nei som før sagt pr. telefon. Hadde kommunen spandert på sine egne hadde saken vært en helt annen», heter det i en e-post til Skjåk kommune først publisert i Gudbrandsdølen Dagningen, som også omtalte saken først.

E-posten er signert G.F. Madsen.

- Vi gidder ikke kommentere dette en gang, det er så latterlig. Dere får holde på å koke som dere vil. Men bruk noen fine bilder av gården hvis dere absolutt skal holde på og skrive om dette, sier Grethe Madsen, eier av Nissegården hytter og aktiviteter, til Dagbladet.

- Sånn er det blitt i Norge nå

Madsen bedyrer at det var kapasistetsbegrensninger som var årsaken til at flyktningene fikk nei til å komme på besøk - ingenting annet.

- Vi har andre gjester og vi har ikke kapasitet. Vi har ikke kapasitet, gjentar hun.

- Så saken handler bare om kapasitet, ikke om hvem som ville besøke dere?

- Kapasitet. Selvfølgelig. Hva hadde du sagt om du betalte 2000 kroner for å besøke oss og kose deg her, og så kom det plutselig en gruppe på 50 stykker gående inn hit? Vi har sagt nei til tre andre grupper også, men akkurat når det kommer slike skal det bli et helvetes bråk, sier Madsen og legger til:

- Sånn er det blitt i Norge nå.

- Er det ikke lov med egne meninger?

Der slutter også Dagbladets telefonsamtale med Nissegården hytter og aktiviteter. I et intervju med Gudbrandsdølen Dagningen utdyper Grethe Madsen at det må være lov for henne og mannen å ha egne meninger siden Norge er et demokrati.

- Det er lov å ha et standpunkt på det. Det synes vi de bør respektere. Det er vår oppfatning i saken, og vi lever tross alt i et demokrati.

På spørsmål om ikke dette er spesielle holdninger fra Nissegården, svarer Madsen slik:

- Men jøssenavn da, har vi ikke lov til å ha egne holdninger? Vi er ikke like alle, vet du. Det er alt jeg ønsker å kommentere i forhold til denne saken. Skal du skrive om det, så må du skrive det jeg sier. Jeg har ingen kommentar utover det, sier Madsen.

- Veldig trist

Margrethe Øvrelid i flyktningtjenesten i Skjåk kommune mener det hele er en trist affære.

- Jeg synes det er veldig trist at vi ikke får komme på besøk. Og spesielt trist at de utdyper at vi hadde fått lov til å komme dersom det hadde vært kommunens egne det er snakk om. Vi forstår jo da at det er flyktningene dette handler om, sier hun til Dagbladet.

- Det er trist å møte slike holdninger blant folk. Jeg har aldri opplevd noe liknende. Alle i området er veldig behjelpelige, de ønsker å bidra så godt det går. forteller hun.

Skulle betale

Hun forsikrer om at kommunen ikke ba om å få noe gratis av Nissegården hytter og aktiviteter: Flyktningtjenesten skulle betale for seg på lik linje med alle som besøker Nissegård for å bruke aktivitetene der, bedyrer hun.

- Ja, selvfølgelig skulle vi betale for oss, sier hun.

- Nissegården ville ikke ta imot pengene deres?

- Du kan godt si det slik, ja.

Øvrelid innrømmer at hun fikk hakeslepp da hun Nissegården nektet å ta imot besøk fra flyktningtjenesten.

- Det var veldig uventet, ja. Jeg må understreke at dette ikke er typiske holdninger for folk her i Skjåk og Lom, sier Øvrelid.

Vil du logge inn før du fortsetter?

Det koster ingenting, men det hjelper oss med å tilby deg en bedre leseropplevelse.

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer