TAKKET NEI TIL FLYKTNINGER PÅ BESØK: Nissegården i Lom ville ikke ha flyktningtjenesten i Lom og Skjåk på besøk. De sier til Dagbladet at det skyldes plassbegrensning. «Vi lever tross alt i et demokrati. Svaret er nei som før sagt pr. telefon. Hadde kommunen spandert på sine egne hadde saken vært en helt annen», skrev Nissegården i en e-post til kommunen. Foto: Google Earth
TAKKET NEI TIL FLYKTNINGER PÅ BESØK: Nissegården i Lom ville ikke ha flyktningtjenesten i Lom og Skjåk på besøk. De sier til Dagbladet at det skyldes plassbegrensning. «Vi lever tross alt i et demokrati. Svaret er nei som før sagt pr. telefon. Hadde kommunen spandert på sine egne hadde saken vært en helt annen», skrev Nissegården i en e-post til kommunen. Foto: Google EarthVis mer

Hytteutleier ville ikke ta imot betalende flyktninger: Nå krever likestillingsombudet svar

- Å nekte noen en vare eller en tjeneste på grunn av etnisitet eller nasjonal opprinnelse kan være brudd på loven. 

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): I juli fikk flyktningtjenesten i Lom og Skjåk nei til svar da de ba om å få komme på dagsbesøk på Nissegården hytter og aktiviteter - og betale som alle andre gjester.

Nå krever likestillings- og diskrimineringsombud Hanne Bjurstrøm en forklaring.

- Å nekte noen en vare eller en tjeneste på grunn av etnisitet eller nasjonal opprinnelse kan være brudd på loven. Derfor ber jeg Nissegården Hytter og aktiviteter om å redegjøre for flere forhold i denne saken, skriver Bjurstrøm i en pressemelding.

Ber om dokumentasjon på plass-påstand

Flyktningtjenesten fikk avslag fra Nissegården på telefon, så på e-post:

«Det grunnleggende i dette svaret er at vårt syn på saker har ingen noe med, verken flyktningtjenesten i Skjåk eller noen annen. Vi lever tross alt i et demokrati. Svaret er nei som før sagt pr. telefon. Hadde kommunen spandert på sine egne hadde saken vært en helt annen», heter det i e-posten, som Gudbrandsdølen Dagningen omtalte først. Avisa meldte at Nissegården «ikke ville ta imot flyktninger».

- Det er lov å ha et standpunkt på det. Det synes vi de bør respektere. Det er vår oppfatning i saken, og vi lever tross alt i et demokrati, sa eieren til avisa.

«Det kan de godt få dokumentasjon på, de kan godt komme hit og sjekke.» Grethe Madsen, eier Nissegården

Nissegården sa onsdag til Dagbladet at kapasistetsbegrensninger var årsaken til at flyktningene fikk nei til å komme på besøk - ingenting annet. De rundt 50 flyktningene og asylsøkerne ville komme på dagsbesøk.

- Kapasitet. Selvfølgelig. Hva hadde du sagt om du betalte 2000 kroner for å besøke oss og kose deg her, og så kom det plutselig en gruppe på 50 stykker gående inn hit? Vi har sagt nei til tre andre grupper også, men akkurat når det kommer slike skal det bli et helvetes bråk, sa Grethe Madsen, eieren av Nissegården hytter og aktiviteter, til Dagbladet onsdag.

Dette ber likestillings- og diskrimineringsombudet nå om dokumentasjon på.

- Det kan de godt få dokumentasjon på, de kan godt komme hit og sjekke, sier Madsen til Dagbladet i dag.

- Vi har 20 store hytter, med fem personer i hver. Så har vi 10 hytter med tre i hver, pluss camping med masse bobiler og telt. Vi har et basseng som er 15 ganger 5 meter og en liten klatrepark som bare kan ta 5 til 6 personer samtidig. Dette er en liten gård i Gudbrandsdalen, og da sier det seg selv at vi ikke har kapasitet, sier Madsen.

- Hadde de vært gule, blå eller hvite, så tar vi aldri mot grupper når det er turistsesong. Det har vi aldri gjort, sier Madsen til Dagbladet.

Vil ha nærmere forklaring

Dette med plassmangel vil Bjurstrøm ha dokumentert. Hun peker på straffelovens § 186.

- Vi ber om en redegjørelse for dette og ber Nissegården oversende dokumentasjon på at det ikke var plass til flere besøkende i august, skriver Bjurstrøm.

De ber også om nærmere forklaring på uttalelsen «kommunen spandert på sine egne hadde saken vært en helt annen», som ble skrevet i ovennevnte e-post.