SJOKK: Martin Waage ble pågrepet i Alicante i Spania torsdag. Samboeren Wenche Andresen sier hun er sjokkert og bekymret for Waage. Foto: Jacques Hvistendahl / Dagbladet / Privat
SJOKK: Martin Waage ble pågrepet i Alicante i Spania torsdag. Samboeren Wenche Andresen sier hun er sjokkert og bekymret for Waage. Foto: Jacques Hvistendahl / Dagbladet / PrivatVis mer

I 12 år har samboeren hentet hjem bortførte barn, nå er han arrestert: - Jeg har aldri vært redd, men jeg er det nå

Martin Waages samboer sier arrestasjonen kom som et sjokk.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet:) Lederen for sikkerhetsselskapet ABP World Group, Martin Waage, ble torsdag arrestert i Alicante i Spania.

Arrestasjonen skal ha skjedd i forbindelse med en sak politiet i Palermo i Italia etterforsker, de etterlyste Waage og samboeren Wenche Andresen i oktober i fjor. 

Wenche Andersen er forlovet med Martin Waage, og har vært sammen med ham i åtte år. Hun har tidligere ikke uttalt seg om ABPs virksomhet eller Waage. Andersen velger derimot å ta bladet fra munnen nå som Waage er arrestert i Spania.

I sjokk - Det er ingen som har fått snakket med ham bortsett fra advokaten. Han vet ingenting om hva som foregår på utsiden. Denne arrestasjonen kom som et totalt sjokk på ham, sier Andresen, som befinner seg i Norge, til Dagbladet.

I dag er det planlagt rettsmøte i Spania. Etter det Dagbladet kjenner til, skal det der tas stilling til om Waage skal utleveres til Italia.

Andresen snakket sist med ham torsdag ettermiddag, like etter han ble arrestert.

- Han sa til meg, like rolig som han alltid er: «Jeg har en litt dårlig nyhet. Jeg har blitt arrestert.» Det gikk ikke helt opp for meg,og jeg tror ikke det gjorde det for han heller, sier hun.

Waage stilte seg til disposisjon for norsk politi da etterlysningen av ham ble offentlig kjent i november. Han var derimot ikke av interesse for norsk politi, sier Andresen til Dagbladet.

Kort tid etter reiste Waage tilbake til Spania, hvor han holder til deler av året. Dagbladet snakket med Waage da han var i Spania, og han uttrykte da at han anså seg som ferdig med saken, og ikke var bekymret for videre handlinger fra italiensk politi.

- Det kom som et sjokk. Jeg tror Martin er like sjokkert over anklagene fra italiensk politi som oss andre. Jeg vil reise ned å besøke ham, men før det forsøker jeg å finne ut om jeg også er etterlyst, sier hun.

- Aldri vært redd Andresen har så langt fått informasjon fra ambassaderåden i Madrid. Waage har jobbet med å hente hjem borførte barn i tolv år.

- Jeg er veldig bekymret for ham. Han vet ikke at det er et stort apparat som jobber for ham, men vi vil gjøre absolutt alt for å hjelpe ham. Han har holdt på med dette i mange år, og har kunnskap, respekt og elsker det han driver med, sier hun.

- Han er en veldig fornuftig mann, og jeg har aldri vært direkte redd eller bekymret for ham, men jeg er det nå. Situasjonen er veldig uforutsigbar, uoversiktlig og absurd.

- Ingen lovbrudd Christian Franzetti holder til i Sverige og jobber for ABP World Group. Han står Martin Waage nært, men sier han selv ikke har fått pratet med Waage etter fengslingen.

- Det vi kan konstatere, er at spansk politi har brukt opplysninger somkommer fra Italia. Det kan ikke være noe bevis mot ham, for det finnes ingen lovbrudd, mener Franzetti.

Han forteller at Waage ble arrestert i sitt eget hjem torsdag.

- Jeg vet at spansk politi kom hjem til ham og tok ham med seg. Det var ikke noe dramatikk under pågripelsen og han fulgte med politiet, sier Franzetti.

Han forteller at driften av ABP World Group vil fortsette som vanlig, på tross av at direktøren er fengslet.

- For oss er det business as usual, sier Franzetti.

Italia-sak Waage leder det mye omtalte selskapet ABP World Group, hvis hovedgeskjeft er å hente hjem bortførte barn gjennom ressurskrevende aksjoner over hele verden. Italiensk politi  etterlyst ham og samboeren 31. oktober i fjor, etter at fire underleverandører til selskapet nylig ble pågrepet på Sicilia.

Waage, samboeren og de fire underleverandørene, samt en medetterlyst svenske, anklages for bortføring og menneskehandel. Italiensk politi hevder ABP World Group - som omtales som en «internasjonal kidnappingsring» - gjennom lukrative væpnede aksjoner setter de aktuelle barnas liv i fare.

- Basert på de opplysningene vi har skal pågripelsen ha skjedd på bakgrunn av et oppdrag som ble utført av ABP World Group. Det skal være en av disse prosessene italienske myndigheter mener ABP World Group har gjort noe galt, sa Waages advokat Are Aurlien til Dagbladet på fredag.

Det lykkes ikke Dagbladet å få tak i Aurlien søndag kveld.