I 12 år noterte han KGB-arkivet på små lapper og smuglet det ut i skoa

Vasilij Mitrokhin risikerte sitt eget og familiens liv da han smuglet KGB-kopier ut av Moskva.- Hans bidrag har hatt kolossal betydning.

KOPIERTE OG SMUGLET: Den tidligere KGB-sjefarkivaren Vasilij Mitrokhin kopierte og smuglet ut topphemmelige KGB-dokumenter i 12 år, før han til slutt smuglet de ut av Russland og til England. Foto: Privat
KOPIERTE OG SMUGLET: Den tidligere KGB-sjefarkivaren Vasilij Mitrokhin kopierte og smuglet ut topphemmelige KGB-dokumenter i 12 år, før han til slutt smuglet de ut av Russland og til England. Foto: Privat Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): I 1992 satte mannen med det rufsete utseende seg på toget fra Moskva utkledd som en gateselger.

Etter Sovjetunionens fall så den da pensjonerte KGB-sjefarkivaren muligheten til å forlate landet. Vasilij Mitrohkin fra byen Yurasovo i det sentrale Russland hadde vært tilknyttet KGB siden 1948 og vært en del av mysteriet KGB i store deler av sitt yrkesaktive liv.

Etter hvert begynte han å tvile på organisasjonen. Da han fikk vite at KGB planla å brekke beinet til ballettavhopperen Rudolf Nurejevs, ble han fortvila. Da Sovjet gikk inn i Tsjekkoslovakia i 1968 skiftet han side, men sa det ikke til noen. I stedet gjennomførte han tidenes kopijobb bak KGBs rygg.

Det topphemmelige arkivet inneholdt blant annet navnene på det som skulle være flere tusen vestlige spioner. Samtidig skal det sies at etterretningsanalytikere og avhoppere fra Sovjet tidligere har advart om at KGB overdrev antallet kontakter og operasjoner for å imponere sovjetledelsen og for å øke budsjettet.

• Kjøp Dagbladet og Dagbladet+ i morgen: Her er nordmennene i avhopperens KGB-arkiv. Smuglet i skoa I 1972 ble han satt til å flytte den sovjetiske etterretningens arkiver fra et gammelt arkiv i Moskva til et nytt arkiv utenfor Moskva. 300 000 mapper med hemmeligheter fra 1918 til 1984 lå foran ham. Nærmest hver dag i 12 år, til han pensjonerte seg i 1984, kopierte han KGB-dokumenter med informasjon fra de siste 60 åra, helt tilbake til starten av mellomkrigstida.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer