KOPIERTE OG SMUGLET: Den tidligere KGB-sjefarkivaren Vasilij Mitrokhin kopierte og smuglet ut topphemmelige KGB-dokumenter i 12 år, før han til slutt smuglet de ut av Russland og til England. Foto: Privat
KOPIERTE OG SMUGLET: Den tidligere KGB-sjefarkivaren Vasilij Mitrokhin kopierte og smuglet ut topphemmelige KGB-dokumenter i 12 år, før han til slutt smuglet de ut av Russland og til England. Foto: PrivatVis mer

I 12 år noterte han KGB-arkivet på små lapper og smuglet det ut i skoa

Vasilij Mitrokhin risikerte sitt eget og familiens liv da han smuglet KGB-kopier ut av Moskva.- Hans bidrag har hatt kolossal betydning.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): I 1992 satte mannen med det rufsete utseende seg på toget fra Moskva utkledd som en gateselger.

Etter Sovjetunionens fall så den da pensjonerte KGB-sjefarkivaren muligheten til å forlate landet. Vasilij Mitrohkin fra byen Yurasovo i det sentrale Russland hadde vært tilknyttet KGB siden 1948 og vært en del av mysteriet KGB i store deler av sitt yrkesaktive liv.

Etter hvert begynte han å tvile på organisasjonen. Da han fikk vite at KGB planla å brekke beinet til ballettavhopperen Rudolf Nurejevs, ble han fortvila. Da Sovjet gikk inn i Tsjekkoslovakia i 1968 skiftet han side, men sa det ikke til noen. I stedet gjennomførte han tidenes kopijobb bak KGBs rygg.

Det topphemmelige arkivet inneholdt blant annet navnene på det som skulle være flere tusen vestlige spioner. Samtidig skal det sies at etterretningsanalytikere og avhoppere fra Sovjet tidligere har advart om at KGB overdrev antallet kontakter og operasjoner for å imponere sovjetledelsen og for å øke budsjettet.

• Kjøp Dagbladet og Dagbladet+ i morgen: Her er nordmennene i avhopperens KGB-arkiv.
Smuglet i skoa I 1972 ble han satt til å flytte den sovjetiske etterretningens arkiver fra et gammelt arkiv i Moskva til et nytt arkiv utenfor Moskva. 300 000 mapper med hemmeligheter fra 1918 til 1984 lå foran ham. Nærmest hver dag i 12 år, til han pensjonerte seg i 1984, kopierte han KGB-dokumenter med informasjon fra de siste 60 åra, helt tilbake til starten av mellomkrigstida.

Mitrokhin noterte på små papirlapper som han smuglet ut fra KGB-hovedkvaretet i sko, bukselommer eller jakker. Han tok det med seg hjem og etter hvert ut til sitt feriested utenfor hovedstaden. Der gjemte han de håndskrevne notatene i melkespann som han gravde ned under gulvet og i hagen.

Mitrokhin var som besatt av å kopiere KGBs arkiver og hans store drøm var å gjøre det tilgjengelig for alle. Han vil vise hvordan KGB systematisk undertrykte befolkningen. Drømmen gikk aldri i oppfyllelse for Vasilij Mitrokhn, han døde i 2004, men i juli i år ble omtrent alt, med unntak av et par seksjoner, fra det såkalte Mitrokhin-arkivet åpnet for forskere, journalister og andre på Churchill Archives ved universitetet i Cambridge i England.

Med seg på togturen ut av Moskva i 1992 hadde han med seg deler av arkivet. Han oppsøkte først den amerikanske ambassaden i Riga i Latvia. Der ble han møtt som lite troverdig og ble avvist.

I dag omtaler FBI Mitrokhin-arkivet som «det mest komplette og omfattende etterretningsmaterialet som er mottatt fra noen kilde noen gang».

I stedet troppet Mitrokhin opp på den britiske ambassaden i byen. Der ble han invitert inn på te. Senere ble han, hans familie og kasseviss med topphemmelige KGB-dokumenter smuglet ut av Riga og til London i en operasjon ledet av britiske etterretningstjenesten MI6. I England fikk han hemmelig adresse, nytt statsborgerskap og ny fortid.

- Kolossal betydning - Vasilij Mitrokhin risikerte livet sitt da han gjennomførte dette, sier den danske historikeren Bent Jensen til Dagbladet.

Han har hatt tilgang til og gransket avhopperens dokumenter som omtaler danske agenter. Fra 2007 til 2010 ledet han forskningsprosjektet Center for Koldkrigsforskning som undersøkte Danmarks rolle under den kalde krigen.

Jensen mener Mitrokhins kopier framstår veldig presise, helt ned til minste detalj.

- Det hadde naturligvis vært bedre om han hadde tatt fotokopier av papirene i KGBs arkiv, men jeg ser ingen grunn til å tvile på hans nøyaktighet under arbeidet. Han skrev ikke disse avskriftene for å tjene penger. Han var idealist og ønsket å bistå vestlige demokratier, sier Jensen til Dagbladet.

- Hans bidrag til å belyse KGBs arbeidsmetoder er av kolossal betydning, sier han.

Avsløringene Mitrokhin allierte seg med historieprofessoren Christopher Andrew og har gitt ut en rekke bøker basert på arkivet siden 1999. Med bøkene kom avsløringene rundt om i verden.

I England ble flere spioner avslørt og det blir i arkivet hevdet at KGB hadde rundt 200 kontakter på øya, ifølge avisa The Guardian.

I Frankrike kom det anklager mot 35 topp-politikere som skal ha arbeidet for KGB. Det sovjetiske hysj-organet var dypt inne i tyske partier, domstolen og politiet, ifølge arkivet. Også i Italia og Portugal ble spionvirksomhet avslørt. Det ble avslørt sovjetiske våpenlagre i Belgia, Sveits og Canada.

Det viste seg også at KGB hadde spioner i vestlige våpenfabrikker som Boeing, Fairchild, General dynamics, IBM og Lockheed, ifølge arkivet. Rådgiveren til den amerikanske presidenten, Henry Kissinger, hadde vært avlyttet, avslørte Mitrokhins KGB-arkiv.

Den største bomba i den første boka «Mitrokhin-arkivet» var avsløringen av Melita Norwood under dekknavnet «Hola» og som senere ble omtalt som spionbestemora. Arkivet avslørte at hun som personlig assistent for direktøren ved atomteknologi-selskapet British Non-Ferrous Metals Research Association, under den kalde krigen fôret KGB med hemmeligheter som hjalp sovjetrusserne med å lage sin egen atombombe. Norwood døde i 2005.

UD i 2001: - Tre nordmenn Før i sommer hadde arkivet en liten, men svært begrenset åpen del. Én nordmann er omtalt i dette materialet. Mannen, som i dag er i 60-åra, fikk kodenavnet «Homyakov» og skal ha blitt vervet etter at han ble satt i en «kjærlighetsfelle». Han lot blant annet KGB-agenter slippe inn i sentrale rom ved den norske ambassaden i Moskva. Mannen meldte seg selv for norske myndigheter og den angrende synderen ble dømt til sju års fengsel i 1972 for spionasje for Sovjet.

I år 2001 informerte daværende Politiets overvåkingstjeneste (POT) Utenriksdepartementet om at tre UD-ansatte var omtalt i Mitrokhin-arkivet.

MITROKHIN-ARKIVET: Dagbladet kan nå publisere den norske delen av arkivet. I samarbeid med historiker Johannes Due Enstad, har Dagbladet som første norske medium gått gjennom Mitrokhins notater hos Churchill College arcive i Cambridge. Enstad er historiker med Russland som spesialfelt. Arkivet ble åpnet i begynnelsen av juli, og er nå tilgjengelig for publikum. Mitrokhin-arkivet, som ble smuglet ut av Mitrokhin og britisk etterretningstjeneste i 1991, er verdens eneste kjente oversikt over KGBs hemmelige operasjoner i Vesten under Den kalde krigen. Originalarkivet i Russland skal ifølge historikere ha blitt destruert. Arkivet er fragmentert, og er flere steder tilfeldig satt sammen. Dokumentene er heller ikke originaldokumenter, men avskrift som Mitrokhin har gjort. I tillegg er fortsatt deler av arkivet hemmeligstemplet, og Dagbladet fant for eksempel ingenting om spiondømte Arne Treholt.
MITROKHIN-ARKIVET: Dagbladet kan nå publisere den norske delen av arkivet. I samarbeid med historiker Johannes Due Enstad, har Dagbladet som første norske medium gått gjennom Mitrokhins notater hos Churchill College arcive i Cambridge. Enstad er historiker med Russland som spesialfelt. Arkivet ble åpnet i begynnelsen av juli, og er nå tilgjengelig for publikum. Mitrokhin-arkivet, som ble smuglet ut av Mitrokhin og britisk etterretningstjeneste i 1991, er verdens eneste kjente oversikt over KGBs hemmelige operasjoner i Vesten under Den kalde krigen. Originalarkivet i Russland skal ifølge historikere ha blitt destruert. Arkivet er fragmentert, og er flere steder tilfeldig satt sammen. Dokumentene er heller ikke originaldokumenter, men avskrift som Mitrokhin har gjort. I tillegg er fortsatt deler av arkivet hemmeligstemplet, og Dagbladet fant for eksempel ingenting om spiondømte Arne Treholt. Vis mer

- Etter å ha foretatt nærmere undersøkelser og gjennomgått saken med de ansatte det gjaldt, ble det fra UDs side konkludert med at det ikke var grunnlag for påstander om irregulær kontakt mellom de UD-ansatte og personer med antatt tilknytning til KGB, het det i en pressemelding fra UD den gangen.

- Enorm verdi Da Jack Straw var innenriksminister i Tony Blair-regjeringa fra 1997 til 2001 omtalte han arkivet slik overfor det britiske parlamantet:

- Siden det ikke var noen originale KGB-dokumenter eller kopier av originaldokumenter, hadde ikke materialet i seg selv veldig stor verdi, men det hadde en enorm verdi for etterretningen og for etterforskningsmessige formål. Tusenvis av ledetråder fra mr. Mitrokhins materiale har blitt fulgt opp verden over. Resultatet er at vår etterretning, i samarbeid med allierte myndigheter, har vært i stand til å stanse mange sikkerhetstrusler. Mange uløste etterforskninger har blitt oppklart, mange tidligere mistanker har blitt bekreftet, og en del navn og omdømmer har blitt klarert. Etterretningstjenesten vår og sikkerhetsagenter har verdsatt mr. Mitrokhins materiale enormt.

Øvrige kilder: Dagbladet / NTB / The Guardian / Wikipedia