Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

I 13 år har over 3000 fanger blitt løslatt for tidlig. Nå peker delstaten i USA på en datafeil

Ga for mange «bonuspoeng» til snille fanger i Washington.

 LØSLATT FOR TIDLIG:  Over 3000 fanger i delstaten Washington i USA skal ha blitt løslatt for tidlig ved en feil som stammer fra 2002. Myndighetene peker på en datafeil. Foto: AP Photo / NTB Scanpix
LØSLATT FOR TIDLIG: Over 3000 fanger i delstaten Washington i USA skal ha blitt løslatt for tidlig ved en feil som stammer fra 2002. Myndighetene peker på en datafeil. Foto: AP Photo / NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Over 3000 fanger i delstaten Washington i USA har siden 2002 blitt sluppet ut for tidlig som følge av en feil gjort av statens sentrale fengselsvesenet.

Det skriver nyhetsbyrået Associated Press (AP).

Det var under en pressekonferanse tirsdag at guvernøren i Washington, Jay Inslee, brakte nyheten fram i dagens lys.

- Det er helt enkelt hårreisende, sa Inslee, ifølge AP.

For mange «bonuspoeng» Feilen skal skyldes en regnefeil, fortalte delstatsmyndighetene under pressekonferansen.

I 2002 kom nemlig USAs høyesterett fram til at fengselsvesenet i hver enkelt stat i USA skulle dele ut en form for bonuspoeng til fanger som oppførte seg godt. Disse poengene skulle så gjøre fengselsstraffene kortere.

I Washington delte de imidlertid ut for mange slike poeng til fanger. Over 3000 av dem skulle altså ikke ha sluppet ut så tidlig som dem gjorde.

Må ikke sone ferdig Ifølge AP har analyser av regningen som førte til feilen, vist at så mange som 3200 fanger skal ha blitt løslatt for tidlig. Mediantallet over hvor mange dager for tidlig de ble løslatt var 49.

Så må fangene inn i fengselet igjen?

Nei er svaret, ifølge AP, men til guvernør Inslee og Washington delstat får fikset problemet, skal kalkuleringene av hvor mange bonuspoeng hver enkelt fange skal ha, gjøres for hånd.

Nå er det nemlig et dataprogram som sørger for å tildele bonuspoeng til fanger, men dette programmet ventes å være i orden i januar.

Skal granske saken Det kanskje aller største spørsmålet man må svare på, er hvordan dette kunne skje i det hele tatt.

- Jeg har mange spørsmål om hvordan og hvorfor dette skjedde, og jeg hvorfor at offentligheten har de samme spørsmålene, sa guvernør Inslee under tirsdagens pressekonferanse.

Han meldte også at han har satt ned en granskningsgruppe som skal undersøke saken nærmere.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media