Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

I 14 år har Gro vært fostermor for autist (15) med Downs syndrom. Nå er det bare fem dager til han må flytte på institusjon

- Er det dette Barnevernet kaller barnets beste?

FORTVILER: Gro Mikalsen har vært fostermor for en autist (15) med Downs syndrom i 14 år. Etter uenighet med Barnevernet, vil gutten nå bli flyttet på institusjon. Foto: Privat
FORTVILER: Gro Mikalsen har vært fostermor for en autist (15) med Downs syndrom i 14 år. Etter uenighet med Barnevernet, vil gutten nå bli flyttet på institusjon. Foto: Privat Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): - Blir gutten vår flyttet på institusjon, vil det innebære at storebror og jeg vil miste all kontakt med ham. Han ville bli voldsomt utagerende og anklaget meg som mor dersom jeg skulle komme å besøke ham. Det ville ikke gjøre noe godt verken for oss eller ham, sier Gro Mikalsen til Dagbladet.

Fostermora i Bjørkelangen er biologisk mor for en sønn på 22 år, men i hjertet er hun mor til to. Fostersønnen (15), som har bodd hos henne siden han var 14 måneder gammel, har svært spesielle behov.

Gutten har Down syndrom, er autist og er alvorlig utviklingshemmet. Mentalt er han på 0-24 måneders stadiet, er bleiebarn og mangler verbalt språk. Han bruker noe tegn til tale og ASK i sin kommunikasjon.

To krav Mikalsen har intet høyere ønske enn å få være fostermor for gutten i en ny treårsperiode, til han fyller 18 år. Hun har likevel ikke klart å bli enig om ny kontrakt med oppdragsgiver som er Barnevernstjenesten i bydel Bjerke i Oslo.

Mikalsen har krevd kontraktsfestet at gutten skal ha tilbud om en uke ferie hver sommer med sin støttekontakt og at hun får bli med som en ledsager nummer to, da gutten trenger 2 til 1-oppfølging på slike ferier.

Fostermora har også krevd kontraktsfestet at Barnevernet sørger for tiltak slik at 15-åringen kan forbli i hjemmet, dersom hun skulle bli syk med sykemelding.

Dette har ikke Barnevernet villet etterkomme, og han vil derfor bli flyttet ut av hjemmet 1. mars, ved utløp av eksisterende kontrakt.

«Her har han et hjem og en familie som han har hatt i 14 år. Og som vil ha ham i minimum tre år til... Men pga to punkter i en kontrakt som også kun gagner X, så velger dere å gjøre dette mot ham? Er det virkelig barnets beste?, skrev Mikalsen i et brev til Barnevernstjenesten tidligere denne uka.

- Vanskelig sak Barnevernleder Marit Bratlie i bydel Bjerke i Oslo er enig i at det er uheldig at den sterkt utviklingshemmede 15-åringen nå vil bli flyttet ut av hjemmet sitt om fem dager.

- Jeg er helt enig i at dette ikke er en ønskelig situasjon, ut i fra Barneverntjenestens ståsted. Alle er enige i at det beste for barnet ville være å forbli hos fostermor. Dette har vært og er en vanskelig sak. Vi har forsøkt å komme fostermor i møte, men hun har ikke ønsket å forlenge kontrakten med oss, sier Bratlie.

Barnevernlederen sier de nå har innfridd fostermoras krav om at 15-åringen skal få ha en ferieuke ledsaget av støttekontakt og fostermor.

Fostermora avviser overfor Dagbladet at hun har fått en slik bekreftelse.

Situasjonen er uansett fastlåst, all den tid Barnevernet ikke vil garantere fostermora at det vil bli satt inn tiltak som fører til at 15-åringen vil kunne forbli i hjemmet dersom hun skulle bli syk med sykemelding.

- Vi har forsøkt å komme til en løsning, og har gitt garantier til fostermor om at vi vil iverksette nødvendige tiltak dersom hun skulle bli syk. At hun øsnker at han skal forbli i hjemmet dersom hun blir syk, har vi stor forståelse for, men dette kan vi ikke garantere. Hvilke typer tiltak vi ville iverksette dersom hun ble syk, må vurderes ut i fra situasjonen barnet da måtte befinne seg i, sier Bratlie.

Store raserianfall For fostermora er det viktig at gutten blir værende i hjemmet selv om hun skulle bli dårlig.

- I en del år var han noen dager i måneden i en kommunal avlastningsbolig. Det fungerte svært dårlig for ham. Han fikk han store raserianfall, og var sur og sint i mange dager etter hvert opphold, noe som også gikk utover storebror og meg, sier Mikalsen og utdyper:

- Vi har allerede BPA-ordning (Brukerstyrt Personlig Assistent) i hjemmet, og det er flere av våre BPA-kontakter som hadde vært villige til å komme til oss i perioder hvis jeg var syk. Så jeg kan ikke skjønne at dette skal handle om annet enn penger. Det Barnevernet da glemmer, er at det er mye dyrere for det offentlige å ha ham boende på institusjon enn det er å ha ham i fosterhjem.

Det ble i går opprettet en underskriftskampanje til støtte for fostermora på opprop.net.

«En gruppe foresatte med barn med ulike behov for spesielle tilbud» står bak, og svært mange har latt seg opprøre av at den 15 år gamle autisten med Downs syndrom nå vil bli tatt ut av hjemmet sitt.

- Er det dette som Barnevernet kaller barnets beste? Skal ikke fosterforeldres kompetanse verdsettes og lyttes til? Vi kaller dette omsorgssvikt fra Barnevernet sin side og et grovt overgrep mot et utviklinghemmet fosterbarn på kun 15 år, heter det fra initiativtakerne.

Over 1000 underskrifter I skrivende stund har over 1000 personer signert på oppropet som vil bli oversendt Barneverntjenesten i Olso-bydelen, samt Fylkesmannen i Akershus.

Mange kommenterer også saken, både fagfolk og privatpersoner, og her er et lite utvalg:

«Jeg er utdannet psykolog som vet hvor skadelig det er å flytte unge utviklingshemmede fra sine nærpersoner til en institusjon.»

«Jeg har selv en sønn med Downs og tenker med gru om dette var vår situasjon. Måtte denne saken tas opp på nytt og få en lykkelig slutt.»

«La gutten bli hos sin familie der han føler trygghet og kjærlighet!! For guds skyld, dere er vel ikke helt hjerteløse!!?»

«Her burde barnevernet vært meldt til barnevernet! De aner tydeligvis ikke hva en autismediagnose innebærer! Hilsen en som har jobbet med barn og ungdom med autisme i 18 år.»

«Har sett gutten ved flere anledninger med fostermor. Han har det helt klart aller best sammen med henne og de trygge rammene hun gir. Helt meningsløst å sende ham til vilt fremmede. Håper virkelig det ordner seg.»

15-åringens storebror har også kommentert saken:

«Håper så mange som mulig kunne tatt seg to minutter og legge igjen en liten signatur i det som er siste forsøk på å få beholde lillebror <3»

Barneverntjenesten i bydel Bjerke opplyser at Fylkesmannen åpnet tilsynssak etter klage fra fostermora. Tilsynet er avsluttet. Fylkesmannen fant ingen saksbehandlingsfeil og vil ikke endre barnevernets beslutning i saken.

KJEMPER: Gro Mikalsen håper Barnevernet snur, slik at hennes 15 år gamle fostersønn med Downs og autisme ikke blir plassert på institusjon. Foto: Privat
KJEMPER: Gro Mikalsen håper Barnevernet snur, slik at hennes 15 år gamle fostersønn med Downs og autisme ikke blir plassert på institusjon. Foto: Privat Vis mer