HJEMLØS: 80 år gamle Wanda Witter var hjemløs i 20 år. Hun har kjempet en intens kamp mot myndighetene. En kamp hun nå har vunnet. Video: CNN Vis mer

I 16 år hevdet hjemløse Wanda (80) at staten skyldte henne over 800 000 kroner. For ni måneder siden ble hun endelig trodd

Fikk sin første pengeutbetaling i dag. 

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Wanda Witters (80) flyttet til Washington D.C. i 1999, etter å ha utdannet seg til å bli advokatassistent.

Hun skulle ha jobb, og tenkte at sjansene var størst i Washington, men hun ble aldri ansatt, skriver Washington Post, som med flere saker har omtalt 80-åringen de siste dagene.

Nå har Witters vært hjemløs i 16 år. I løpet av de samme 16 årene har hun også bygget opp en sak mot myndighetene som hun lenge har hevdet at skylder henne hundretusenvis av kroner.

Sluttet å sende henne penger

Det hele startet da Wanda Witters begynte å motta trygd fra staten. Sjekkene hun fikk skal ha vært på beløp mellom 300 og 900 dollar. Summene varierte alltid.

Witters lurte på hvorfor, men fikk aldri noe svar. Derfor bestemte hun seg for ikke å ta ut pengene og sendte heller sjekkene tilbake til myndighetene.

Etter en stund stoppet de å sende henne penger fordi hun ikke hadde noen fast adresse.

Dermed fikk hun ikke pengene hun egentlig hadde krav på.

- Hvis jeg hadde tatt ut pengene, hvem hadde trodd meg når jeg sa at det var noe feil, sier hun til den amerikanske avisa.

Ble værende

Før Witters flyttet til Washington D.C., bodde hun sammen med datteren mens hun fullførte studiene. Hun fortalte aldri hvor hun flyttet, og det tok lang tid før datteren fant henne igjen.

- Jeg fortalte at jeg hadde ting jeg måtte gjøre her og at jeg ikke kunne dra herfra før jeg hadde fullført det. Jeg skulle ikke dra før jeg hadde fått pengene de skyldte meg.

I løpet av de 16 årene 80-åringen har bodd på gata, har hun samlet alle offentlige papirer hun har mottat og sendt, i kofferter.

Hun forteller at hun flere ganger har prøvd å legge saken fram for myndighetene, men at det som oftest endte opp med at de sendte henne til psykolog fordi de trodde hun var gal.

- Hadde rett hele tiden

For ni måneder siden tok imidlertid historien en vending. Et advokatfirma som spesialiserer seg på å hjelpe hjemløse i byen skal ha tatt kontakt med sosialarbeider Julie Turner (56).

Ifølge Washington Post skal Turner tidligere ha forsøkt å hjelpe Witters, men Witters ville på det tidspunktet ikke ha hjelpen hennes. Denne gangen endte det annerledes, og de to skal ha satt seg ned og sett gjennom alle dokumentene sammen.

- Hun hadde gjort alt papirarbeidet, alt var fint organisert i riktig rekkefølge. Hun hadde rett hele tiden. De skyldte henne alle pengene, sier Turner

Kommer trolig enda mer

Og i dag fikk hun pengene sine - 99 999 dollar var satt inn på kontoen hennes.

- Jeg er helt overveldet. Jeg har aldri hatt så mye penger før. Hvordan oppfører man seg når man har 100 000 dollar.

Ifølge både Witters og advokaten hennes er det fortsatt penger å hente. Årsaken er at myndighetene ikke kan overføre mer enn 100 000 dollar uten å sette i gang en større prosess.

Selv forteller 80-åringen at hun kommer til å bli værende i Washington D.C. til alt er ordnet opp i.