Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

I 1950 levde vi lengst i verden, nå har lista endret seg drastisk

- Vanskelig å skjønne.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Denne uka ble vi alle millionærer og år etter år kårer FN Norge til verdens beste land å leve i.

Men det er én liste vi ikke når opp på: I den internasjonale statistikken over forventet levealder er vi ikke en gang blant topp ti.

Som det framkommer av en grafikken over, er det elleve land over oss bare i Europa. I Monaco, San Marino, Andorra, Sveits, Italia, Liechtenstein, Frankrike, Spania , Sverige, Island og Nederland kan de forvente å leve lenger enn oss. Vi ligger sammen med Irland på en europeisk tolvteplass med en forventet levealder på 80 år-

Verden sett under ett inntar vi en delt 20.- plass.

På topp i 1950 På spørsmål om hvorfor vi ikke kommer høyere opp, svarer ekspedisjonssjef i Helse- og Omsorgsdepartementet og tidligere direktør i Folkehelseinstituttet Geir Stene-Larsen,  at vi ikke helt kjenner årsaken.

- Vi lå på toppen av lista i 1950. Da var vi det landet som hadde høyest forventet levealder i verden. Etter dette er det andre land som har hatt en større økning enn Norge har hatt. Vi har også hatt en sterk økning, men det er andre land som har hatt mer. Årsaken til dette kjenner vi ikke helt. Vi antar at det har med kosthold og levesett å gjøre, men akkurat hva vet vi ikke, sier Stene-Larsen.

Han påpeker at middelhavskostholdet med mye grønnsaker og vegetabilskt fett ofte trekkes fram som en årsak til at middelhavslandene har høy levealder, og at det japanske kostholdet også anses å ha betydning for den høye levealderen i Japan. 

Økonomi viktig Selv om Norge ikke når hel opp i toppen i denne statistikken, er økonomi viktig for hvor lenge vi lever.

- Det er en klar sammenheng med økonomi. I rike land lever man lengre enn i fattige. Men når vi først er over en hvis levestandard så spiller ikke økonomi så sterkt inn, og det er derfor noen land ligger høyere enn Norge, forklarer Stene-Larsen.

- Hvordan kan det ha seg at vi lå i verdenstoppen i 1950, før vi for eksempel fant olje?           

- Da evde vi nøkternt og spartansk. Men jeg kjenner ikke akkurat årsaken til at vi da lå på topp, sier han.

• Grafikken viser forventet levealder for personer født i 2013 og er laget av Marcelo Duhalde for visualizing.org.

Lever lengst Asia og Europa Det er i Europa og enkelte land i Asia at den forventede levealderen er høyest.

I Monaco er forventet levealder for de som er født i 2013 hele 90 år. Stene-Larsen mener imidlertid dette skyldes at det blir et statistisk feilutslag fordi Monaco bare har i overkant av 36 000 innbyggere og ikke at levealderen der nødvendigvis er så mye bedre enn i hele resten av verden.

Deretter følger Maccaou, Japan og Singapore med forventede levealder på 84 år.   San Marino og Andorra har en forventet levealder på 83 år.  Sveits, Italia, Liechtenstein, Italia, Frankrike og Hong Kong har alle en forventet levealder på 82 år.

Den høyeste levealderen på det amerikanske kontinentet finnes i Canada der den ligger på 81 år. I Afrika er Marocco og Algerie på topp med 76 år forventet levealder.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!