Vulkanen Mount Agungs:

I 1963 kom lavaen strømmende mot innbyggerne på Bali. Nå kan det skje igjen

- Livet gikk som normalt, mens aske og grus falt på oss, sier en gjenlevende etter Mount Agungs utbrudd i 1963.

ØDELEGGELSER: Vulkanen Mount Agungs på Bali ødela flere landsbyer og tok livet av over 1500 personer da den hadde et stort utbrudd i 1963. Bildet er tatt 27. mars dette året. Foto: NTB Scanpix
ØDELEGGELSER: Vulkanen Mount Agungs på Bali ødela flere landsbyer og tok livet av over 1500 personer da den hadde et stort utbrudd i 1963. Bildet er tatt 27. mars dette året. Foto: NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): I 1963 skjedde det som nå fryktes skal skje igjen. Over 1500 personer ble drept av jordskred, lavastrømmer og dødelig gass da vulkanen Mount Agung på Bali sist hadde et utbrudd. Tusenvis ble hjemløse.

Det var i mars 1963 at lava begynte å renne over krateret på den indonesiske øyas høyeste punkt, Agung-vulkanen. I løpet av noen uker hadde den gloheite massen spredd seg utover en radius på sju kilometer. Det ble et av de største og mest ødeleggende utbruddene i indonesisk historie.

- På den tida ble vi ikke evakuert før det ble veldig farlig, sier en 82 år gammel overlevende til britiske Express.

- Livet gikk som normalt, mens aske og grus falt på oss. Helt til den store lavaen kom ut og ødela alt, sier 82-åringen videre.

En annen gjenlevende kvinne på 72 år forteller at hun flyktet fra landsbyen sin med en gang vulkanen begynte å gi liv fra seg tidligere i år. De grufulle minnene om da hjemmet hennes ble jevnet med jorda tilbake i 1963, kom raskt tilbake.

(Artikkelen fortsetter under videoen)

SPYR UT ASKE: Vulkanen Agung er aktiv for tiden, og fører natt til mandag norsk tid nok en gang til at folk må evakuere. Video: AP / NTB Scanpix Vis mer

- Om natta ristet alt. Jeg evakuerte til fots, gjennom støvete veier, sier en annen mann (70) til avisa.

Spyttet langt opp i lufta

Mount Agung hadde dette året tre utbrudd etter å ha vært i dvale i 120 år, ifølge asiatiske The Straits Times. Utbruddet skal ha blitt framprovosert av jordskjelv. Det samme som er årsaken bak dagens spying fra vulkanen.

De første bevegelsene i 1963 kom i februar, etterfulgt av måneder med spying av aske. 17. mars kastet den ut rusk så høyt som 10 kilometer opp i lufta.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

TIRSDAG: Slik ser Mount Agung ut i dag. Flyplassen er stengt ytterligere en dag grunnet asken. Foto: AFP PHOTO / SONNY TUMBELAKA
TIRSDAG: Slik ser Mount Agung ut i dag. Flyplassen er stengt ytterligere en dag grunnet asken. Foto: AFP PHOTO / SONNY TUMBELAKA Vis mer

Et tykt aske-teppe la seg over hele den indonesiske øya, mens lava rant utover og truet 200 000 liv, skriver avisa.

Mange av dem som ble innlagt på sykehus hadde brannskader og skader etter steiner som ble kastet ut. Måneder etter utbruddet viste vulkanen fortsatt tegn til farlig aktivitet, med mindre utbrudd som varte helt til året etter.

- Drepe mange raskt

The Guardian beskriver hva som gjorde utbruddet i 1963 så farlig. En ekstremt varm gass, med aske og steiner, som kunne bevege seg mange kilometer i timen.

- Pyroklastisk strøm er den største faren og trusselen, med tanke på at den kan drepe mange mennesker veldig raskt, med kort advarsel, sier professor Scott Bryan ved Queensland University til avisa.

Han sier videre at det er svært skummelt når slikt skjer på natta mens folk sover, da de bare har sekunder eller minutter på å evakuere.

Er i dag i «kritisk fase»

Med historien om tidligere utbrudd i minnet, fryktes det nå at det kan komme et nytt vulkanutbrudd som vil skade ferieparadiset og beboerne der.

De siste dagene har hundrevis av rystelser blitt målt i området hver dag, det er sendt ut evakueringsordre til nesten 100 000 mennesker som bor innenfor en radius på 10 kilometer fra den aktive vulkanen.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

EVAKUERER: Her evakuerer innbyggerne med vulkanen i bakgrunnen. Bildet er tatt for to dager siden. Foto: AP Photo/Firdia Lisnawati
EVAKUERER: Her evakuerer innbyggerne med vulkanen i bakgrunnen. Bildet er tatt for to dager siden. Foto: AP Photo/Firdia Lisnawati Vis mer

Mulighetene til å forutse et utbrudd har blitt mye bedre de siste 50 årene, noe som gjør at de i dag kan være føre-var.

Tidligere har indonesiske vulkaneksperter sagt at de ikke ventet noe stort utbrudd fra vulkanen, som de siste dagene har spydd ut aske og røyk.

Tirsdag ble det imidlertid opplyst at vulkanen har gått inn i en «kritisk fase».

- Den ligger an til å få et større utbrudd, sa I Gede Suantika fra det indonesiske senteret for vulkanologi og håndtering av geologisk risiko, ifølge NTB.

Han la til at jordskjelvene ved vulkanen er så kraftige at måleresultatene havner utenfor skalaene ekspertene bruker.

En rekke passasjerer har også blitt rammet av at flytrafikken er stengt. Det av frykt for at flyenes motorer kan bli kvalt av en tykke asken fra vulkanen.

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer