I 1976 ble 22 år gamle Bernt innsatt i det russiske skrekk­fengselet: - De puttet farmasøytiske midler i maten

Biskop Bernt Eidsvig reiste aldri tilbake til Lefortovo. Nå håper han at det går bra med spiontiltalte Frode Berg.

VEL HJEMME: Etter drøyt tre måneder i fangenskap kom Bernt Eidsvig (i midten) hjem igjen til Norge. Foto: Åsgeir Valldal / Dagbladet
VEL HJEMME: Etter drøyt tre måneder i fangenskap kom Bernt Eidsvig (i midten) hjem igjen til Norge. Foto: Åsgeir Valldal / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): Den 5. desember pågrep det russiske sikkerhetspolitiet (FSB) 62 år gamle Frode Berg.

Den tidligere grenseinspektøren er siktet for å ha mottatt hemmelige dokumenter om den russiske flåten, siktet for spionasje og ført til det beryktede Lefortovo-fengselet i Moskva.

Det ble brukt som oppbevaringsanstalt for Sovjets fanger, og særlig de som det totalitære regimet mistenkte for å støtte opposisjonen.

Tatt på fersk gjerning

Bernt Ivar Eidsvig gjorde nettopp det da han i 1976 ble arrestert.

Den nåværende katolske biskopen av Oslo hadde med seg løpesedler, medisiner og instruksjoner om hvordan man kunne organisere illegalt arbeid.

Men kontaktpersonen var ikke den han ga seg ut for å være.

- Det er vel det man kaller å bli tatt på fersk gjerning, sier Eidsvig til Dagbladet drøyt 41 år etter pågripelsen.

BISKOP: Før Bernt Ivar Eidsvig ble biskop i den katolske kirke var han aktivist. I 1976 ble han arrestert i Russland. Foto: Nina Hansen / Dagbladet Foto: Nina Hansen / Dagbladet
BISKOP: Før Bernt Ivar Eidsvig ble biskop i den katolske kirke var han aktivist. I 1976 ble han arrestert i Russland. Foto: Nina Hansen / Dagbladet Foto: Nina Hansen / Dagbladet Vis mer

- Godt regissert

Etter en oppvekst i den fredelige småbyen Rjukan og uten noe tidligere opphold i fengsel bak seg, hadde ikke den da 22-årige Eidsvig noen tidligere erfaringer som forberedte ham på oppholdet i Lefortovo-fengselet. ​

Han husker et rom på rundt 12 kvadratmeter med plass til tre senger og et vannklosett i et hjørne.

I perioder var han alene, i andre var det opp til to andre fanger der.

- Det hele var godt regissert. De (KGB. red.anm.) ga meg den ytre påvirkningen de ønsket, og sikkert mye jeg ikke gjennomskuet den gang. Jeg er helt sikker på at de andre som satt på cella rapporterte til KGB for å få straffelettelser, sier Eidsvig.

- Jeg er også sikker på at de puttet farmasøytiske midler i maten, antakeligvis for å bryte ned fangenes motstandsevne, legger biskopen til.

Mistenkte KGB-plott

Akkurat den motstandsevnen ble testet under avhørene med KGB.

De var det to av i uka, og varte i rundt fire timer hver gang.

- De behandlet meg korrekt under avhørene, men jeg forsto at de ønsket å framstille mitt oppdrag i Russland som en form for spionasje. De forsøkte også å lage en slags felle, sier Bernt Eidsvig.

Det Eidsvig beskriver som en felle besto i at en medinnsatt forsøkte å få ham til å oppgi en ytterligere kontaktperson i Russland.

- Det var ganske tåpelig, forklarer Eidsvig om hvorfor han ikke fulgte rådet.

UNG AKTIVIST: Bernt Eidsvig reiste til Russland for å hjelpe opposisjonen. Foto: Leif Høel / Dagbladet
UNG AKTIVIST: Bernt Eidsvig reiste til Russland for å hjelpe opposisjonen. Foto: Leif Høel / Dagbladet Vis mer

Har aldri reist tilbake

Allerede den gang mistenkte han at forslaget var ment for å bygge opp en spionasjetiltale mot ham.

Den kom aldri, og etter drøyt tre måneder i fengsel ble han sluppet fri den 24. oktober 1976. Dette etter betydelig politisk press fra Norge.

- Selv om jeg har vært i Moskva i ettertid, har jeg aldri reist tilbake dit. Det var ingen hyggelig opplevelse, understreker Bernt Eidsvig overfor Dagbladet.

- Hva betydde oppholdet for ditt forhold til gud?

- For meg var det en sterk opplevelse å være isolert i så lang tid. Jeg fikk en bibel som trakk meg gjennom oppholdet, og under hele oppholdet hadde jeg en sterk personlig opplevelse av Guds nærvær, svarer Bernt Ivar Eidsvig, som nå håper at det ender bra for Frode Berg.

- Jeg håper at han ikke har gjort noe som kan gjøre situasjonen verre enn den allerede er, avslutter den katolske biskopen.

Kan få ti års straff

Spionsiktelsen har en minstestraff på ti år dersom Berg blir funnet skyldig.

Da Dagbladet kontaktet UD angående den Kirkenes-bosatte Berg, bekreftet de at en nordmann er fengslet i Moskva.

De bekreftet også at vedkommende har fått en forsvarer.

- Utenrikstjenesten ved ambassaden i Moskva har vært i kontakt med fengslede og det gis bistand i henhold til gjeldende retningslinjer og rammer for konsulær bistand til norske borgere fengslet i utlandet, sa kommunikasjonssjef Frode Overland Andersen i Utenriksdepartementet (UD) tidligere i dag.

Vanskelig tid for familien

Berg, som i dag er pensjonist, har tidligere vært soldat ved garnisonen i Sør-Varanger og jobbet fram til i 2014 ved Grensekommissariatet.

Familien hans stiller seg uforstående til tiltalen fra russisk hold.

- De hadde håpet at alt var en misforståelse, og at den skulle løse seg raskt. Nå begynner de å innse at det blir jul uten Frode Berg, sier forsvarer Brynjulf Risnes til NRK.

NTB siterer advokaten på at saken er svært belastende for familien, særlig fordi de får så lite informasjon.

- Man får inntrykk av at det er nokså mye hemmeligheter fra russisk side i denne saken. Det er veldig lite informasjon å få.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer