SAVNER DATTERA: På dette bildet fra 2004 viser Sakie og Shigeru Yokota fram bilder av bortførte Megumi Yokota. Bildene har fikk de etter at Japan hadde sendt delegater til Nord-Korea for å forsøke å finne ut hva som hadde skjedd med Megumi. Foto: AFP PHOTO / JIJI PRESS / NTB scanpix
SAVNER DATTERA: På dette bildet fra 2004 viser Sakie og Shigeru Yokota fram bilder av bortførte Megumi Yokota. Bildene har fikk de etter at Japan hadde sendt delegater til Nord-Korea for å forsøke å finne ut hva som hadde skjedd med Megumi. Foto: AFP PHOTO / JIJI PRESS / NTB scanpixVis mer

I 1977 ble japanske Megumi bortført av Nord-Korea. Nå får foreldrene hjelp av Donald Trump

Donald Trump vil møte familien til japanere som har blitt bortført av Nord-Korea.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): 15. november 1977, i den japanske kystbyen Niigata, er 13 år gamle Megumi Yokota på vei hjem etter en badmintontrening.

Men på veien blir 13-åringen bortført av nordkoreanske spioner. Hun skal ha blitt dratt inn i en båt, og kjørt direkte til Nord-Korea.

Innrømmet bortføringer

Hun er en av 13 japanere som Nord-Korea i 2002 innrømmet å ha bortført, etter å ha avvist alle bortføringspåstander i årevis.

Japan på sin side har identifisert 17 personer de er helt sikre på har blitt bortført av Nord-Korea, men de mener tallene trolig er høyere. Så mange som 500 japanere kan ha blitt bortført av nordkoreanerne, ifølge Reuters.

I Nord-Korea ble de bortførte tvunget til å lære bort japansk språk og japansk kultur til nordkoreanske agenter.

Samtidig som Nord-Koreas daværende leder Kim Jong-il i 2002 innrømmet de 13 bortføringene, slapp han også fri fem av ofrene. De åtte andre er døde, ifølge Nord-Korea.

Deriblant Megumi Yokota.

Ble nevnt av Trump

Megumi har vært selve symbolet på bortføringene, kanskje spesielt fordi hun var så ung da hun ble tatt med til Nord-Korea. Det har også blitt laget en rekke dokumentarer om henne.

Og i september nevnte også Donald Trump henne under sin første tale til FN, da han snakket om Nord-Korea.

- Vi vet at de kidnappet ei søt 13 år gammel jente fra strendene i hennes eget land, for å gjøre henne til slave som språklærer for nordkoreanske spioner, sa Trump.

DEBUT: Den amerikanske presidenten Donald Trump gav Nord-Koreas leder Kim Jong-un hard kritikk da han talte for FNs forsamling i New York. Video: Reuters. Vis mer

At Trump husket på, og nevnte, Megumi, gledet foreldrene hennes.

- Jeg var veldig overrasket, det var flott, og jeg er takknemlig for at han brakte dette spørsmålet på banen og at han snakket om det foran representanter fra hele verden, sier Megumis mor, Sakie Yokotoa, ifølge The Guardian.

Og nå skal Trump trolig møte Megumis foreldre. Japans statsminister, Shinzo Abe, forteller at han under samtaler med Trump i New York i september nevnte muligheten for at Trump kunne møte både Yokota-familien og andre familier som har opplevd det samme som dem.

- Da jeg spurte så sa han ja umiddelbart. Han lovet at han ville gjøre sitt beste for å redde de japanske bortføringsofrene, sa Abe tidligere denne uka.

Han vil selv sette i stand møtet.

Nord-Korea: Hun døde i 1994

Megumi Yokota ble altså bortført i 1977, men det tok hele 20 år før foreldrene fant ut hva som hadde skjedd med henne.

Da snakket en nordkoreansk avhopper lenge om en jente som passet beskrivelsen av Megumi.

Etter at Nord-Korea innrømmet å ha bortført Megumi og 12 andre, har de også hevdet at Megumi tok selvmord i 1994. Det er en påstand verken japanske myndigheter eller Megumis foreldre fester spesielt stor lit til. Med god grunn.

Da Nord-Korea i 2004 sendte det de hevdet var Megumis levninger til Japan, viste DNA-analysene at det ikke var henne.

Og selv om foreldrene vet lite om datteras liv i Nord-Korea, vet de at hun i 1986 giftet seg med en annen bortført person, sørkoreanske Kim Young-nam. Han ble bortført året etter Megumi, i 1978.

Sammen fikk de to en datter året etter at de giftet seg.

Ektemannen fikk familiebesøk

I 2006 fikk Kim lov til å få besøk av sin sørkoreanske familie. Under gjenforeningen sa Kim at det stemte at Megumi hadde tatt sitt eget liv i 1994, og at levningene som ble sendt til familien faktisk var av Megumi.

GJENFORENING: I 2006 kunne Choi Gye-wol klemme sin sønn Kim Young-nam for første gang siden han ble bortført i 1978. Foto: Kim Jae-hoon / KPPA / NTB scanpix
GJENFORENING: I 2006 kunne Choi Gye-wol klemme sin sønn Kim Young-nam for første gang siden han ble bortført i 1978. Foto: Kim Jae-hoon / KPPA / NTB scanpix Vis mer

Men Megumis familie avviste Kims forklaring. De mente han bare gjenfortalte den offisielle forklaringen til de nordkoreanske myndighetene.

- Det var antakelig lagt begrensninger på hva han kunne si. Det så ut som han leste fra et manus, sa Shigeru Yokota, Megumis far, ifølge nyhetsbyrået Kyodo.

I 2012 hevdet den sørkoreanske aktivisten, Choi Seong Ryong, å ha fått tilgang til dokumenter fra Nord-Korea, som viste at Megumi døde i 2004, og ikke i 1994. Ifølge ham skal dødsårsaken ha vært «depresjon».

Megumis familie har i alle fall ikke verken sett eller hørt noe til henne siden novemberdagen i 1977, og de har ikke slått seg til ro med de forklaringene de har fått så langt.

Møtte barnebarnet

Men i 2014 fikk foreldrene anledning til å møte sitt barnebarn for alle første gang. Da tilbrakte de flere dager sammen med den da 26 år gamle Kim Eun-gyong i Mongolias hovedstad Ulan Bator.

- Det var en mirakuløs hendelse. Vi har drømt om dette så lenge. Vi håpet å møte henne som familie. Det vi har drømt om så lenge har gått i oppfyllelse, sa Sakie Yokota, ifølge BBC.

BARNEBARN: Her er Kim Eun-gyong, Megumi Yokotas datter, avbildet under en pressekonferanse i 2006, i forbindelse med at hennes far fikk møte familien sin igjen. Hun tok til tårene da hun ble bedt om å si noen ord til sine japanske besteforeldre. Foto: AP Photo / Kyodo News / NTB scanpix
BARNEBARN: Her er Kim Eun-gyong, Megumi Yokotas datter, avbildet under en pressekonferanse i 2006, i forbindelse med at hennes far fikk møte familien sin igjen. Hun tok til tårene da hun ble bedt om å si noen ord til sine japanske besteforeldre. Foto: AP Photo / Kyodo News / NTB scanpix Vis mer

Men Sakie og Shigeru Yokota spurte ikke barnebarnet om moras skjebne.

- Vi ønsket ikke å gjøre møtet med henne til noe som handlet om politiske saker. Hun har vokst opp i det landet. Vi var ikke sikker på hvor mye av sannheten hun kunne fortelle oss, sa Sakie Yokota.

Som nå altså har fått en mektig alliert med på laget i kampen for å finne ut hva som virkelig skjedde med dattera.

Akkurat hvordan Trump og Abe har planer om å tilnærme seg bortføringsspørsmålet, er ikke klart. Utsiktene til en snarlig løsning er uansett heller dårlige etter at Nord-Korea trakk seg fra en resolusjon fra 2014, der de gikk med på gå gjennom bortføringssakene igjen.

Retretten kom som en reaksjon på at Japan støttet sanksjoner mot dem.

Møtet mellom Donald Trump og Yokota-familien vil trolig finne sted når Trump besøker Japan i begynnelsen av november.