Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

I 1980 ble Arve (16) frastjålet mopeden sin. Mandag må Arve (52) betale nok en årsavgift

Blir avkrevd avgiften hvert år.

 BETALER:  Arve Hjelm (52) fra Haram på Sunnmøre har i 36 år betalt årsavgift for en moped han ble frastjålet i 1980, da han var 16. år. Nå lover lensmann Guttorm Hagen i Ørsta å hjelpe ham med å få stoppet kravene.
Foto: Fridgeir Walderhaug / Dagbladet
BETALER: Arve Hjelm (52) fra Haram på Sunnmøre har i 36 år betalt årsavgift for en moped han ble frastjålet i 1980, da han var 16. år. Nå lover lensmann Guttorm Hagen i Ørsta å hjelpe ham med å få stoppet kravene. Foto: Fridgeir Walderhaug / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

HARAM (Dagbladet): Mandag må alle på motoriserte hjul sørge for å ha betalt årsavgiften, og det før dagen går over i historien.

Tirsdag er det for seint om du vil unngå et sviende ekstragebyr på 250 kroner på personbilen, eller den ekstra femtilappen på mopeder.

Skatteetaten har tatt over innkrevingen av årsavgiften for kjøretøy, og det er lite og ingenting som tyder på at de er mildere i sin omgang med betalingssinkene enn det forgjengeren Toll- og avgiftsdirektoratet var.

Stjålet i 1980 For Arve Hjelm (52) fra Haram på Sunnmøre betyr det at han nok en gang må betale årsavgift for en moped han ikke har sett snurten av siden 1980, da han noen få dager fikk være den stolte eier av en splitter ny moped av typen Tempo Corvette.

- Ja, jeg var virkelig en stolt eier av en Tempo-moped, en ny 1980-modell. En riktig flott mopedtype som var veldig populær, men det var jo ikke lenge jeg fikk ha den, for samme år ble den stjålet, forteller Arve Hjelm til Dagbladet.

- Jeg bodde da i Volda, og da jeg oppdaget tyveriet, anmeldte jeg det til lensmannen i bygda, forteller han.  

Ting som går på hjul, har alltid vært viktig for Arve, ikke minst fordi han etter hvert fikk bilkjøring som yrke. Arve titulerer seg som «taxikusk», ettersom han kjører maxitaxi til daglig. En vassekte «asfaltcowboy» ifølge seg selv.

Noen lang karriere som mopedrytter ble det ikke, og selv om det nå er mange år siden han bodde i Volda, og var eier av en flott moped, så tenker han fortsatt på sin kjære Tempo Corvette av og til.

Tenker på den i mars - Jeg tenker i alle fall på den i mars hvert år, smiler han lettere oppgitt.

Oppgitt har han all grunn til å være.

For like sikkert som at julaften og 17.mai kommer på faste datoer, så dumper det i mars måned et krav ned i postkassa til den svært tålmodige sunnmøringen.

Staten vil nemlig fortsatt ha sitt bidrag for mopeden Arve ikke har sett på 36 år. Kravene kommer hvert år, og mopedtyven har slett ikke gjort opp for seg etter alle disse åra, og langt ifra betalt noe årsavgift.  

- Men du betaler?  

- Jeg må jo det. Nå er det ikke all verdens med hundrelapper som skal betales, da, men jeg prøver etter beste evne å få kravet bort fra skuldrene mine, hvert år.

- Jeg må jo innrømme at det er surt å måtte betale for en moped en knapt har fått kjørt for 36 år siden. Derfor prøver jeg jo å få slutt på denne innkrevingen.

Namsmannen tar fra lønna - Og det fører ikke fram?

- Nei. Det følger en syklus som hvert år starter med at hovedkravet kommer, nå i år fra skatteetaten og lyder på 445 kroner. Deretter kommer tilleggsavgiften for manglende betaling, fordi jeg hvert år lar være å betale. I år er dette på en femtilapp.

- Etter en stund går kravet til Namsmannen, som igjen tar en avgjørelse om at jeg skal trekkes i lønn for kravet. Og det blir alltid gjort. Den runden har jo vært et sikkert vårtegn i alle år, men nå vil jeg ha en stopp på det, forteller han.  

Arve Hjelm kunne selvfølgelig ha betalt det første (u)rettmessige kravet fra staten, før Namsmannen tar trekk i lønna, og den ekstra femtilappen kommer på toppen.

- Det kunne jeg, men hvorfor skal jeg det når jeg i prosessen er i kontakt med en haug folk som lover å ordne opp? Jeg kontaktet lensmannen i Volda, som nå er i Ørsta, jeg ringer Skatt Øst i Oslo, Toll- og avgiftsdirektoratet, men hjelper ikke.
 
- Neste år er det på 'an igjen, garantert. Alt annet er mot normalt, sier Hjelm, som lurer på om ikke noen snart skal se galskapen i dette.   

- Vi skal hjelpe ham Lensmann Guttorm Hagen i Ørsta ser galskapen og lover overfor Dagbladet at han skal gjøre sitt for å hjelpe Arve Hjelm.

- Uff, ja, dette skal vi hjelpe ham med, sier lensmann Hagen da Dagbladet tar kontakt.

Han husker at Hjelm tok kontakt angående mopeden og årsavgiften i fjor.

- Jeg må innrømme at jeg ikke helt husker hva vi ble enige om å gjøre, men mener vi skulle skrive en bekreftelse på tyveriet.

- Jeg begynte selv ved lensmannskontoret i 1984, fire år etter at Arvid Hjelm fikk frastjålet mopeden, og det er ingen ved kontoret nå som var her den gangen. Og da var det to separate lensmannskontorer for Ørsta og Volda, forteller Hagen.

- Har dere anmeldelsen hans fra 1980?

- Nei, den må etter hva jeg forstår ligge i Statsarkivet i Bergen. Vi leverte jo fra oss alt og han ikke arkiver igjen på kontoret, forteller Hagen og sier at alt håp ikke er ute for 52-åringen.

- Arve Hjelm framsto som en ærlig fyr, og jeg er ikke i tvil om at han snakker sant, og at han ikke har hatt mopeden siden den forsvant i Volda i 1980. Derfor skal jeg skrive en erklæring på at den er stjålet. Jeg vil mer enn gjerne hjelpe ham ut av denne saken, sier Guttorm Hagen.

Bensin eller diesel? Muligens går det i orden for Arve Hjelm når lensmann Guttorm Hagen kan skrive en bekreftelse på tyveriet i 1980, noe han deretter kan slå i bordet til skatteetaten med.

For alle oss andre må vi betale, men ikke likt.

Satsene for personbilder under 7500 kilo er 3135 kroner. Unntaket er om du har bil med dieselmotor uten fabrikkmontert partikkelfilter. Da må du ut med 3655 kroner.

Eier du en motorsykkel, vil det koste deg 1920 kroner, og mopeder altså 445 kroner.

 VIL HJELPE:  - Arve Hjelm framstår som en ærlig fyr, og vi tror ham på at han ikke har hatt mopeden siden 1980. Derfor skal jeg skrive en bekreftelse på tyveriet, sier lensmannen i Ørsta, Guttorm Hagen, til Dagbladet.
Foto: Fridgeir Walderhaug / Dagbladet
VIL HJELPE: - Arve Hjelm framstår som en ærlig fyr, og vi tror ham på at han ikke har hatt mopeden siden 1980. Derfor skal jeg skrive en bekreftelse på tyveriet, sier lensmannen i Ørsta, Guttorm Hagen, til Dagbladet. Foto: Fridgeir Walderhaug / Dagbladet Vis mer
Hele Norges coronakart