Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

I 1980 ble han dømt til fire års fengsel. 13 rømningsforsøk senere sitter han fremdeles inne

«Fengslenes Houdini» hevder han helte LSD i kaffekjelen til fangevokterne for å rømme.

 FRA 19 TIL 55 år:  Som 19-åring, i 1980, ble Mark DeFriest dømt til fire års fengsel for å ha stjålet verktøy. Den dag i dag sitter han fremdeles inne, som følge av 13 rømningsforsøk. Foto: DeFriest Project
FRA 19 TIL 55 år: Som 19-åring, i 1980, ble Mark DeFriest dømt til fire års fengsel for å ha stjålet verktøy. Den dag i dag sitter han fremdeles inne, som følge av 13 rømningsforsøk. Foto: DeFriest Project Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): I 1980, da Mark DeFriest var 19 år gammel, ble han idømt en fire år lang fengselesstraff for å ha stjålet verktøy.

Helt siden den gang, har DeFriest, nå 55 år gammel, sittet bak lås og slå. I alle fall mesteparten av tiden, skriver The New York Times.

For etter 13 rømningsforsøk, hvorav syv av dem var vellykede, har han blitt ilagt 30 ytterligere år på sin fire år lange fengselsstraff.

Rømningsforsøkene har også gitt ham kallenavnet fengslenes «Houdini», etter tryllekunstneren med samme navn.

Helte LSD i kaffen til vokterne Og mange av rømningsforsøkene har vært spektakulære.

Ved en anledning skal DeFriest ha helt det narkotiske stoffet LSD i kaffekanna til de ansatte ved en psykriatisk institusjon for å kunne rømme.

Men rømningen ble med forsøket. Før DeFriest klarte å komme seg ut døra, ble han fersket av sikkerhetsvaktene som hadde blitt varslet.

Trakk sin egen tann Et annet rømningsforsøk var mer smertefullt for hovedpersonen selv, og brakte ham ut av fengselet uten store vansker.

DeFriest trakk ut en av sine egne tenner selv for å kunne komme seg til en tannlege, noe det ikke var ved fengselet. Med fengselsbetjenter med på slep til tannlegekontoret, dro han fram et falskt våpen han hadde laget på fengselets sløydrom.

Én av rømningene som for alvor gjordre DeFriests lange fengselstraff enda lengre, var da han erstattet det falske våpenet lagd på sløyden, med et ekte våpen og stjal en bil etter at han hadde rømt fra fengselet.

På et tidspunkt ble det besluttet at han ikke skulle løslates før 2085.

Var i høring på onsdag På onsdag sto han foran et løslatelsespanel under en høring i Florida med et håp om å endelig kunne bevege seg i verden som en fri mann.

I steden fikk DeFriest ytterligere seks måneder i fengsel. Lyspunktet var at DeFriest fikk beskjed om at han kanskje kan løslates i august.

Men det er bare hvis «fengslenes Houdini» ikke må sone lengre for flere regelbrudd han gjorde i fengsler California og Alabama.

Kjemper for løslatelse I 2014 ble historien til DeFriest for alvor kjent da dokumentaren «The Mind of Mark DeFriest» ble lansert. Siden den gang har filmskaperen Gabriel London vært en av DeFriests største forkjempere.

Senere har også flere og flere begynt å kjempe for løslatelsen av den nå 55 år gamle mannen.