I 1981 forsøkte han å drepe paven - lørdag la han blomster ved graven

Sørget over tapet av en bror.

RETURNERTE: Mehmet Ali Agca satt 20 år i italiensk fengsel etter attentatforsøket på paven i 1981. Lørdag var han tilbake i Vatikanstaten for å legge blomster ved graven til pave Johannes Paul II. Foto; AFP / Scanpix
RETURNERTE: Mehmet Ali Agca satt 20 år i italiensk fengsel etter attentatforsøket på paven i 1981. Lørdag var han tilbake i Vatikanstaten for å legge blomster ved graven til pave Johannes Paul II. Foto; AFP / Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet:) Tyrkiske Mehmet Ali Agca ble kjent over hele verden da han 23 år gammel, den 13. mai i 1981 skjøt og skadet pave Johannes Paul II på St. Petersplassen. Agca var medlem av den høyreekstreme gruppen Grey Wolves.

Han sonet i fengsel for drapsforsøket mot paven, i tillegg til drapet på en tyrkisk journalist i 1979. Han satt fengslet i Italia i 20 år før han ble overflyttet til et tyrkisk fengsel i 2000, der han satt fengslet til 2010.

Ble tilgitt Johannes Paul tilga mannen som forsøkte å ta hans liv, da han besøkte Agca i et fengsel i Roma den 27. desember i 1983. I løpet av møtet skal de to ha erklært brorskap til hverandre.

Nøyaktig 31 år senere, var Agca lørdag tilbake i Vatikanstaten for første gang, for å legge blomster ved pavens grav. I løpet av besøket som bare varte noen få minutter skal han ha sagt «tusen takk, helgen» og «lenge leve Jesus Kristus».

- Jeg kom hit akkurat i dag fordi jeg møtte paven den 27. desember i 1983, sier han i en kort kommentar til italiensk presse.Han ba også om å få møte pave Frans. Men da sa Vatikanet blankt nei.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer