Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

I 1981 forsøkte han å drepe paven - lørdag la han blomster ved graven

Sørget over tapet av en bror.

RETURNERTE: Mehmet Ali Agca satt 20 år i italiensk fengsel etter attentatforsøket på paven i 1981. Lørdag var han tilbake i Vatikanstaten for å legge blomster ved graven til pave Johannes Paul II. Foto; AFP / Scanpix
RETURNERTE: Mehmet Ali Agca satt 20 år i italiensk fengsel etter attentatforsøket på paven i 1981. Lørdag var han tilbake i Vatikanstaten for å legge blomster ved graven til pave Johannes Paul II. Foto; AFP / Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet:) Tyrkiske Mehmet Ali Agca ble kjent over hele verden da han 23 år gammel, den 13. mai i 1981 skjøt og skadet pave Johannes Paul II på St. Petersplassen. Agca var medlem av den høyreekstreme gruppen Grey Wolves.

Han sonet i fengsel for drapsforsøket mot paven, i tillegg til drapet på en tyrkisk journalist i 1979. Han satt fengslet i Italia i 20 år før han ble overflyttet til et tyrkisk fengsel i 2000, der han satt fengslet til 2010.

Ble tilgitt Johannes Paul tilga mannen som forsøkte å ta hans liv, da han besøkte Agca i et fengsel i Roma den 27. desember i 1983. I løpet av møtet skal de to ha erklært brorskap til hverandre.

Nøyaktig 31 år senere, var Agca lørdag tilbake i Vatikanstaten for første gang, for å legge blomster ved pavens grav. I løpet av besøket som bare varte noen få minutter skal han ha sagt «tusen takk, helgen» og «lenge leve Jesus Kristus».

- Jeg kom hit akkurat i dag fordi jeg møtte paven den 27. desember i 1983, sier han i en kort kommentar til italiensk presse.

Han ba også om å få møte pave Frans. Men da sa Vatikanet blankt nei.

- Han la ned blomster på Johannes Pauls' grav. Jeg tror det var nok, sier talsmann Federico Lombardi til La Repubblica.

Hevdet han var Messias Da Agca ble pågrepet for drapsforsøket hevdet han at han handlet alene. Men han har senere forklart at han arbeidet på oppdrag fra den tidligere Sovjetblokken. Han har også hevdet å være Messias.

Den fremste teorien har lenge vært at drapet ble bestilt av KGB. Sovjetunionen skal ha fryktet at paven, som var født i Polen, ønsket å oppmuntre til et antikommunistisk opprør. Disse beskyldningene har senere blitt benektet av den tidligere Sovjetpresidenten Mikhail Gorbatsjov.

I en bok utgitt i 2005, skrev paven at Agca var en profesjonell attentatmann som handlet på vegne av noen andre, uten å utdype hvem han mente var ansvarlig. Men han kalte attentatet for «en av de siste krampetrekningene for maktideologiene i det 20.århundret».

Sørget over tapet Da pave Johannes Paul II gikk bort i 2005 ba Agca, i et håndskrevet brev til myndighetene, om tillatelse til å delta i begravelsen. Han søkte om tillatelse til å fly til Roma i et privat jetfly, fulgt av polititjenestemenn, men tyrkiske myndigheter avslo.

SKUTT: Det var 13. mai 1981 skuddene falt, da paven satt i sin bil på St. Petersplassen i Vatikanet. Foto: Scanpix
SKUTT: Det var 13. mai 1981 skuddene falt, da paven satt i sin bil på St. Petersplassen i Vatikanet. Foto: Scanpix Vis mer

Videre fortalte han at han sørget over «tapet av en bror».

- Vi er alle veldig triste. Paven var en stor mann som bidro til fred i verden, sa Mehmets bror Adnan Agca og la til:

- Han var Agcas bror, ville ikke du vært trist om du mistet en bror?

TILGITT: I 1983 besøkte pave Johannes Paul II sin attentatmann Mehmet Ali Agca i fengselet, der han tilga ham for sine synder. Foto: Scanpix
TILGITT: I 1983 besøkte pave Johannes Paul II sin attentatmann Mehmet Ali Agca i fengselet, der han tilga ham for sine synder. Foto: Scanpix Vis mer
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media